magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Mit jelent a KNPI címere?

Az óvó emberi kézben levő tojás a természet törékenységét jelzi.
A "hímes tojáson" levő minta a kiskunsági homokbuckás tájat, az itt jellemző
borókát, és Petőfi Az Alföld c. verséből is ismert vörös vércsét ábrázolja.

Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Pályázatok » KEHOP pályázatok » Vizes élőhely rekonstrukciója és a fokgazdálkodás lehetőségének megteremtése a tiszaalpári Nagy-tó területén
Vizes élőhely rekonstrukciója és a fokgazdálkodás lehetőségének megteremtése a tiszaalpári Nagy-tó területén
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pályázat címe: Vizes élőhely rekonstrukciója és a fokgazdálkodás lehetőségének megteremtése a tiszaalpári Nagy-tó területén

Projekt azonosítója: KEHOP-4.1.0- 15-2016- 00010

Támogató szerv: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Támogatás mértéke és összege: 100 %, 358 840 310 Ft

Projekt időtartama: 2016.05. – 2018. 08.

 

 

A projekt célja:

A projekt célja a Dél-Tisza mente egyik legértékesebb vizes élőhelyének revitalizációja, mozaikos élőhely kialakítása, az alpári Nagy-tó revitalizációja, állandó, nyílt 7 hektáros, 1-1,5 méter mély vízfelület létrehozása, a fokgazdálkodás lehetőségének megteremtése.

A Nagy-tóval szomszédos Tiszaalpári Holt-Tiszával kapcsolatot biztosító, de szinte teljesen eliszapolódott féltermészetes ér kikotrása, a rajta lévő zsilip felújítása megteremtené azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a víz és ebből kifolyólag a halak szabályozott ki- és beeresztése szempontjából, ezzel egy fokgazdálkodási mintaterületet kialakítva.

További cél a Nagy-tóhoz szervesen kapcsolódó tőzegbányató egy részének rekultivációja, nagyobbik, megfelelő mélységű és állapotú részének revitalizációja, féltermészetes ér kialakításával és átereszek behelyezésével összekapcsolása a környező vizes élőhelyekkel.

A projekt tevékenységei:

-       A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság élőhely-fejlesztési munkálatokat valósít meg a területen. Egy 7 hektáros, 1-1,5 méter mély nyílt vízfelületet alakítanak ki kotrással, amely nem csak táplálkozó helyet biztosíthat egész évben az itt élő madarak számára, de kedvező élőhelyet nyújt az árvíz levonulását követően a tóban rekedt halaknak is.

-       A kikotort szerves anyagból kialakításra kerül egy kéthektáros költősziget, amelyen sirályok százai mellett a gémfélék is kedvező feltételeket találnak a költéshez.

 -       A Nagy-tó és a Tiszaalpári Holt-Tisza közötti féltermészetes ér kotrása, zsilip építése.

 -       A tőzegbányatóban található, félszigeteket alkotó és a partvédelmet biztosító szennyező gumiabroncsok eltávolítása.

-       Nagy átmérőjű átereszek behelyezése a tavat és a szomszédos vizes élőhelyet elválasztó földútba.

-       Eegy féltermészetes ér kialakításával a kapcsolat megteremtése a Nagy-tó és a bányató között.

További információ:

Vajda Zoltán, pályázatkezelési és fejlesztési osztályvezető, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, e-mail: vajdaz@knp.hu, telefon: 76/500-067; 30/488-4552 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Végéhez közelednek a munkák Tiszaalpáron

 

(2017. szeptember 18.)

Egy éve kezdett nagy munkába a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Nagy-tónál Tiszaalpáron. A kivitelező hamarosan levonul a területről és átadja azt az itt élő madarak százainak.

Folytatás

 

Folynak a földmunkák a tiszaalpári holtág mentén (2017.január 3.)

 

Aki járt mostanában a tiszaalpári Nagy-tó környékén, az bizonyára észrevette, hogy jelentős munkálatok folynak a területen. Ősz óta zajlik ugyanis a madarak százainak otthont adó vizes élőhely helyreállítása, melynek most már látható eredményei vannak.

 

Folytatás

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY, 2016.09.12.

Elkezdődött a mederkotrás a tiszaalpári Nagy-tó területén


A madarak százainak otthont adó Tiszaalpári Nagy-tó területén elkezdődtek azok a munkálatok,
amelyeknek köszönhetően valóságos madárparadicsom alakulhat ki a vizes élőhelyen.

 

A munkagépek megkezdték a tómeder kotrását. A KEHOP-4.1.0- 15-2016- 00010 számú projekt358 840 310 Ft támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Afejlesztés eredményeként nagy területű, nyílt vízfelszín és egy kéthektáros költősziget várja a tavasszal visszaérkező madárcsapatokat.


A Tiszaalpári Nagy-tó madártani szempontból az egyik leggazdagabb élőhely a nyílt ártéren. Évente több száz pár madárnak (nagykócsag, vörösgém, bakcsó, kanalas gém) ad otthont. Ide járnak táplálkozni a környéken költő rétisasok. A tó fontos szerepet tölt be a vonulási időszakban is, mint táplálkozó és pihenőhely.

 

Az utóbbi évek magas Tiszai árvizeinek köszönhetően a tó vízellátása megoldott volt, de még ilyen jó vízellátású években is többször a kiszáradás fenyegette. A mederben felhalmozódott jelentős mennyiségű szerves üledék miatt neve ellenére inkább egy sekély vizű mocsár, mint nagy tó.

 

A Tisza áradásainak köszönhetően évről évre jelentős mennyiségű hal is kint marad a tómederben. A halak elvermelése és áttelelése alacsony vízszint esetén nem lehetséges, ezért jelentős halpusztulás következhet be.

 

A Nagy-tó egykor összeköttetésben volt a szomszédos Tiszaalpári Holt-Tiszával, de a két területet összekötő csatorna feliszapolódott, így a szabályozott vízáteresztés nem megoldható. A területen található egy felhagyott tőzegbánya is, mely szerves része a vizes élőhelynek.

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Széchenyi 2020 program keretében élőhely-fejlesztési munkálatokat valósít meg. A természetvédelmi szakemberek elképzelései alapján egy 7 hektáros, nyílt vízfelület kerül kialakításra, amely nem csak táplálkozó helyet biztosíthat egész évben az itt élő madarak számára, de kedvező élőhelyet nyújt az árvíz levonulását követően a tóban rekedt halaknak is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kikotort szerves anyagból kialakításra kerül egy kéthektáros költősziget, amelyen sirályok százai mellett a gémfélék is kedvező feltételeket találnak a költéshez.

 

A projekt részeként felújításra kerül a tavat és a holtágat összekötő csatorna, illetve a kettőt elválasztó zsilip.

 

A projekt harmadik eleme az egykori tőzegbánya tómentesítése a szennyező gumiabroncsoktól, valamint a kapcsolat megteremtése a Nagy-tó és a tőzegbánya gödör között. A tervek szerint 2018 őszére átereszek, kisebb erek hálózatának létrehozásával kapcsolódik be ez a vizes élőhely is az Alpári-rét gazdag élőhelykomplexébe.

 

További információ: Vajda Zoltán, pályázatkezelési és fejlesztési osztályvezető, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, e-mail: vajdaz@knp.hu, telefon: 76/500-067; 30/488-4552

 

 
   
 
2017. 09. 18. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
Fehértavi darvadozás 2017.
www.kolon-to.com
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design