magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Pályázatok » KEHOP pályázatok » Vizes élőhely rekonstrukciója és a fokgazdálkodás lehetőségének megteremtése a tiszaalpári Nagy-tó területén
Vizes élőhely rekonstrukciója és a fokgazdálkodás lehetőségének megteremtése a tiszaalpári Nagy-tó területén
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pályázat címe: Vizes élőhely rekonstrukciója és a fokgazdálkodás lehetőségének megteremtése a tiszaalpári Nagy-tó területén

Projekt azonosítója: KEHOP-4.1.0- 15-2016- 00010

Támogató szerv: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Támogatás mértéke és összege: 100 %, 358 840 310 Ft

Projekt időtartama: 2016.05. – 2018. 08.

 

 

A projekt célja:

A projekt célja a Dél-Tisza mente egyik legértékesebb vizes élőhelyének revitalizációja, mozaikos élőhely kialakítása, az alpári Nagy-tó revitalizációja, állandó, nyílt 7 hektáros, 1-1,5 méter mély vízfelület létrehozása, a fokgazdálkodás lehetőségének megteremtése.

A Nagy-tóval szomszédos Tiszaalpári Holt-Tiszával kapcsolatot biztosító, de szinte teljesen eliszapolódott féltermészetes ér kikotrása, a rajta lévő zsilip felújítása megteremtené azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a víz és ebből kifolyólag a halak szabályozott ki- és beeresztése szempontjából, ezzel egy fokgazdálkodási mintaterületet kialakítva.

További cél a Nagy-tóhoz szervesen kapcsolódó tőzegbányató egy részének rekultivációja, nagyobbik, megfelelő mélységű és állapotú részének revitalizációja, féltermészetes ér kialakításával és átereszek behelyezésével összekapcsolása a környező vizes élőhelyekkel.

A projekt tevékenységei:

-       A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság élőhely-fejlesztési munkálatokat valósít meg a területen. Egy 7 hektáros, 1-1,5 méter mély nyílt vízfelületet alakítanak ki kotrással, amely nem csak táplálkozó helyet biztosíthat egész évben az itt élő madarak számára, de kedvező élőhelyet nyújt az árvíz levonulását követően a tóban rekedt halaknak is.

-       A kikotort szerves anyagból kialakításra kerül egy kéthektáros költősziget, amelyen sirályok százai mellett a gémfélék is kedvező feltételeket találnak a költéshez.

 -       A Nagy-tó és a Tiszaalpári Holt-Tisza közötti féltermészetes ér kotrása, zsilip építése.

 -       A tőzegbányatóban található, félszigeteket alkotó és a partvédelmet biztosító szennyező gumiabroncsok eltávolítása.

-       Nagy átmérőjű átereszek behelyezése a tavat és a szomszédos vizes élőhelyet elválasztó földútba.

-       Eegy féltermészetes ér kialakításával a kapcsolat megteremtése a Nagy-tó és a bányató között.

További információ:

Vajda Zoltán, pályázatkezelési és fejlesztési osztályvezető, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, e-mail: vajdaz@knp.hu, telefon: 76/500-067; 30/488-4552 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Újjáéled a Nagy-tó Tiszaalpáron

(2017. október 10.)

Nagy területű, nyílt vízfelszín és egy költősziget várja a tavasszal visszaérkező madárcsapatokat a tiszaalpári Nagy-tónál. Mindez a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság élőhely-fejlesztési munkálatainak eredménye, melyet 358 millió Ft-ból, KEHOP pályázat keretében hajtott végre a területen.

Folytatás 

 

Végéhez közelednek a munkák Tiszaalpáron

 

(2017. szeptember 18.)

Egy éve kezdett nagy munkába a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Nagy-tónál Tiszaalpáron. A kivitelező hamarosan levonul a területről és átadja azt az itt élő madarak százainak.

Folytatás

 

Folynak a földmunkák a tiszaalpári holtág mentén (2017.január 3.)

 

Aki járt mostanában a tiszaalpári Nagy-tó környékén, az bizonyára észrevette, hogy jelentős munkálatok folynak a területen. Ősz óta zajlik ugyanis a madarak százainak otthont adó vizes élőhely helyreállítása, melynek most már látható eredményei vannak.

 

Folytatás

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY, 2016.09.12.

Elkezdődött a mederkotrás a tiszaalpári Nagy-tó területén


A madarak százainak otthont adó Tiszaalpári Nagy-tó területén elkezdődtek azok a munkálatok,
amelyeknek köszönhetően valóságos madárparadicsom alakulhat ki a vizes élőhelyen.

 

A munkagépek megkezdték a tómeder kotrását. A KEHOP-4.1.0- 15-2016- 00010 számú projekt358 840 310 Ft támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Afejlesztés eredményeként nagy területű, nyílt vízfelszín és egy kéthektáros költősziget várja a tavasszal visszaérkező madárcsapatokat.


A Tiszaalpári Nagy-tó madártani szempontból az egyik leggazdagabb élőhely a nyílt ártéren. Évente több száz pár madárnak (nagykócsag, vörösgém, bakcsó, kanalas gém) ad otthont. Ide járnak táplálkozni a környéken költő rétisasok. A tó fontos szerepet tölt be a vonulási időszakban is, mint táplálkozó és pihenőhely.

 

Az utóbbi évek magas Tiszai árvizeinek köszönhetően a tó vízellátása megoldott volt, de még ilyen jó vízellátású években is többször a kiszáradás fenyegette. A mederben felhalmozódott jelentős mennyiségű szerves üledék miatt neve ellenére inkább egy sekély vizű mocsár, mint nagy tó.

 

A Tisza áradásainak köszönhetően évről évre jelentős mennyiségű hal is kint marad a tómederben. A halak elvermelése és áttelelése alacsony vízszint esetén nem lehetséges, ezért jelentős halpusztulás következhet be.

 

A Nagy-tó egykor összeköttetésben volt a szomszédos Tiszaalpári Holt-Tiszával, de a két területet összekötő csatorna feliszapolódott, így a szabályozott vízáteresztés nem megoldható. A területen található egy felhagyott tőzegbánya is, mely szerves része a vizes élőhelynek.

 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Széchenyi 2020 program keretében élőhely-fejlesztési munkálatokat valósít meg. A természetvédelmi szakemberek elképzelései alapján egy 7 hektáros, nyílt vízfelület kerül kialakításra, amely nem csak táplálkozó helyet biztosíthat egész évben az itt élő madarak számára, de kedvező élőhelyet nyújt az árvíz levonulását követően a tóban rekedt halaknak is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kikotort szerves anyagból kialakításra kerül egy kéthektáros költősziget, amelyen sirályok százai mellett a gémfélék is kedvező feltételeket találnak a költéshez.

 

A projekt részeként felújításra kerül a tavat és a holtágat összekötő csatorna, illetve a kettőt elválasztó zsilip.

 

A projekt harmadik eleme az egykori tőzegbánya tómentesítése a szennyező gumiabroncsoktól, valamint a kapcsolat megteremtése a Nagy-tó és a tőzegbánya gödör között. A tervek szerint 2018 őszére átereszek, kisebb erek hálózatának létrehozásával kapcsolódik be ez a vizes élőhely is az Alpári-rét gazdag élőhelykomplexébe.

 

További információ: Vajda Zoltán, pályázatkezelési és fejlesztési osztályvezető, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, e-mail: vajdaz@knp.hu, telefon: 76/500-067; 30/488-4552

 

 
   
 
2018. 04. 19. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design