magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Védett természeti területek » Helyi jelentőségű védett területek » Dunapataj
Dunapataj
  Szigetek és hullámtéri erdők

A Kalocsa és Solt között, az 51-es út mentén fekvő Dunapataj környéke már háromezer évvel ezelőtt lakott volt, a települést később XV. századi források híres állatvásárok helyszíneként említik. A dunapataji Duna-szakasz szigeteit és a hullámtéri erdőket a faluból egyszerűen megközelíthetjük, a természetvédelmi terület határát tábla is jelzi.
A két Duna-ág – a Kis- és a Nagy-Duna – között kialakult zátonyokon összefüggő galériaerdők díszlenek. A legfontosabb természeti érték a zátonyképződés utáni pionír vegetáció: bár a fafajok egy része tájidegen, a vízpartokon kialakult természetes eredetű mandulalevelű és fehér füzesek nagyon jelentősek. A lágy szárú növényfajok közül az éles sás előfordulása érdemel említést.
Az őszi napsütésben megkapó látványt nyújt a kiszáradt, kanyargó folyómeder, amelynek vastag kavicsüledéke sok kagylót és csigaházat rejt. A Kis-Duna sekély vize télen is fontos pihenő- és táplálkozóhelye a vízimadaraknak, a hazai és az északi tájakról vendégként érkező récék, ludak és gémfélék ezrével tartózkodnak itt.
A fészkelő madárfajok egyik legérdekesebb képviselője a zömök testű, smaragdzöld színű, hosszú és erős csőrű jégmadár, amely halzsákmányára eleven szigonyként csap le a vízfelszín fölé nyúló ágakról. Ha felriasztják, alacsonyan repülve, a folyó kanyarulatait követve keres magának új leshelyet. Az emlősök vonatkozásában a fokozottan védett vidra tartozik a feltétlenül kiemelendő fajok közé.
   
 
2009. 08. 18. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design