magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Turizmus, idegenforgalom » Tanösvények » Fejeték-tanösvény - Kiskunhalas » Fejetéki-mocsár
Fejetéki-mocsár
 
 Fejetéki-mocsár Természetvédelmi Terület
 
 

A talajvízszint süllyedése és a szárazodás miatt a területet érő vízhiány évről évre kedvezőtlenül érinti a lápi-mocsári élőhelyeket és az ott előforduló fajokat: a vizeket megtartani azonban csak hatékony műszaki megoldással lehet.
Ezért a mocsár megmentésére – közel tízéves előkészítő munka után, európai uniós támogatással – egy olyan föld alatti vízzáró résfal készült, amely megakadályozza, illetve jelentősen lassítja a felszín alatti vizek elszivárgását. A felszíni vizek lefolyását egy, a mocsár környezetének gazdálkodását is figyelembe vevő vízszintre beállított bukózsilip szabályozza.
A beállított bukószint alatti vizek így a területen maradnak, míg az afeletti vízmennyiség elfolyik. A vízszint változásának nyomon követésére egy vízmérce létesült, amelyen a felszíni víz szintjének időszakos változásait figyelhetjük meg.
Egyes fajok eltűnéséért nemcsak a leszáradás, hanem a társulásalkotó rekettyefűz (Salix cinerea) elburjánzása, illetve a fokozódó árnyékhatás is felelős, ezért a növényzet egy részének gyérítése is a projekt része volt. A felnyíló területeken több védett faj – például a hármaslevelű vidrafű (Menyanthes trifoliata), a posványkakastaréj (Pedicularis palustris) vagy a széleslevelű gyapjúsás (Eriophorium latifolium) – újbóli felbukkanására is számítani lehet.
 
 
Az 1992-ben 25 hektár kiterjedésben védetté nyilvánított, ma közel 34 hektárra bővült Fejetéki-mocsár a többi hátsági vizenyős területhez hasonlóan a csapadékból és a talajban szivárgó vizekből táplálkozik. Az elmúlt időszak térségi szintű talajvízszint csökkenése és az egymást követő csapadékhiányos évek következtében a terület fokozatos kiszáradásnak indult. Ezt sikerült megállítani a vízmegőrzési projekt segítségével, amely az eredeti életfeltételek rekonstrukciójával a biológiai sokféleség megóvását, ezzel ennek a ritka maradvány-életközösségnek a fennmaradását biztosítja. A terület fő jellegét az adja meg, hogy az elhalt növények anyaga az állandó vízborítású területek oxigénszegény körülményei között nem tudott teljesen lebomlani, így megindult annak felhalmozódása, tőzeggé alakulása.
A tőzeges talaj jelenlétét bizonyítja a terület növényzete is. A legmélyebb részeken viszonylag fajszegény, rekettyefűz bokrokkal tarkított mocsári nádasokat találunk, ezek szegélyeiben a terület legértékesebb társulásai, a zsombék- és magassásosok húzódnak meg..

Tudta-e,
hogy a projekt megvalósításáig vízzáró résfalat Magyarországon természetvédelmi célból még nem alkalmaztak?
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2017. 01. 25. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design