magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Pályázatok » Lezárult pályázatok » Vizes élőhely rekonstrukciója és a fokgazdálkodás lehetőségének megteremtése a tiszaalpári Nagy-tó területén
Vizes élőhely rekonstrukciója és a fokgazdálkodás lehetőségének megteremtése a tiszaalpári Nagy-tó területén
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Tiszaalpári Nagy-tó az Alsó-Tisza mente madártani szempontból leggazdagabb élőhelye a nyílt ártéren. Évente több száz pár gémnek (selyemgém, kiskócsag, nagykócsag, vörösgém, bakcsó, kanalas gém) ad otthont költési időszakban, fontos táplálkozó helye a környékben költő rétisasoknak, tündérrózsás vízfelszínein több százas sirály és fattyúszerkő telepek alakulnak ki évről évre. E mellet egyik legjelentősebb fészkelő helye a fokozottan védett kis kormoránnak. Fontos szerepet tölt be a vonulási időszakban is, mint táplálkozó és pihenőhely. Az utóbbi évek magas Tiszai árvizeinek, és az átrobbantott nyári gátnak köszönhetően vízellátása megoldott volt, de még ilyen jó vízellátású években is többször a kiszáradás fenyegette, mert neve ellenére már inkább mocsár, mint tó a medrében felhalmozódott jelentős mennyiségű (1-1.5 méter vastag) szerves üledék miatt. A Tisza áradásainak köszönhetően évről évre jelentős mennyiségű hal is kint marad a Nagy-tóban. Ezek elvermelése és áttelelése egy esetleges alacsony vízszint esetén nem megoldott, jelentős halpusztulás következhet be. A Nagy-tó egykor összeköttetésben volt a szomszédos Tiszaalpári Holt-Tiszával, de két területet összekötő csatorna eliszapolódott, a benne található műtárgy nem alkalmas a szabályozott vízáteresztésre, így a halak áteresztésére sem. A területen található egy felhagyott tőzegbánya is, mely szerves része a vizes élőhelynek. Sajnos a hatvanas években traktorgumikból készítettek, „félszigeteket”, illetve gumikkal erősítették meg a szakadó partokat.

            A projekt keretében kotrással ki szeretnénk alakítani egy 10 hektáros mély vízfelületet, mely nem csak táplálkozó területet biztosíthat egész évben az itt élő madarak számára, de áttelelő helyet is biztosíthat az árvíz után itt maradt halak számára is. A kialakítandó állandó, mély, nyílt vízfelület jelentősen növelné a terület diverzitását.

            A projekt részeként felújításra kerülne a tavat és a holtágat összekötő csatorna, illetve a kettőt elválasztó zsilip is, hogy szabályozható módon lehessen ki-be ereszteni a vizet és a halakat a természetvédelmi céloknak megfelelően.

            A projekt harmadik eleme az egykori tőzegbánya tó mentesítése a szennyező gumiabroncsoktól és kapcsolat megteremtése a Nagy-tó és a tőzegbánya gödör között. A gumiabroncsok eltávolítása után átereszek és féltermészetes ér létrehozásával be lehetne kapcsolni ezt a vizes élőhelyet is az Alpári-rét gazdag vizes élőhelykomplexébe.  
   
 
2016. 12. 14. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design