magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Pályázatok » KEHOP pályázatok » A fokgazdálkodás XXI. századi lehetőségeinek megteremtése a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben
A fokgazdálkodás XXI. századi lehetőségeinek megteremtése a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben
 

Pályázat címe: Egy fenntartható, természetkímélő tájhasznosítás újjáélesztése: a fokgazdálkodás XXI. századi lehetőségeinek megteremtése a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben

 

Projekt azonosítója: KEHOP-4.1.0-15-2016-00070

 

Támogató szerv: A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

Támogatás mértéke és összege: 100 %, 200.000.000 Ft

 

Projekt időtartama: 2017. április 01.- 2021. augusztus 30.

 

A projekt célja:

A projekt keretén belül megvalósuló, a természetvédelem, az árvízvédelem és az erdőgazdálkodás érdekeit szem előtt tartó élőhely kezelés és helyreállítás alapvető célja, hogy a másfél évszázada tartó tiszai mederbevágódás ellenére minél hosszabb ideig, szabályozható módon sikerüljön vizet juttatni a hullámtéri fok- és mederhálózatba. Ezáltal javulnak az itt élő Natura 2000 jelölő fajok (mocsári teknős, réti csík, vágó csík, vidra, bakcsó, üstökös gém, haris, réti fülesbagoly) életfeltételei; valamint élőhelyeik (oligo-mezotróf állóvizek, természetes eutróf tavak, ártéri magaskórósok és ártéri mocsárrétek) állapota.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gallyas - kubik szárazon (fotó: Albert András)

 

A projekt tevékenységei:

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet vizes élőhelyein fennmaradt kiemelkedő természeti értékeink hosszú távú, költséghatékony megőrzése és a nagyvízi levonulási sáv hatékony működtetése érdekében a mindenkori tiszai vízállástól függetlenül, megújuló energia felhasználásával kívánunk (a meleg, nyári időszak kivételével) kis mennyiségű, lebegtetett hordalékban szegény vizet juttatni a Körtvélyesi Holt-Tiszába. 

 

 

 

 

 

 

 

Körtvélyes Sebes-fok (fotó: Albert András)

Az élőhely-revitalizáció központi műszaki eleme egy, a Tiszára telepített „hajómalom” (szivattyús malom), amellyel szárazabb időszakban is tudunk vizet pótolni a mélyebb területekre. Ez a szerkezet a folyó megújuló mechanikai energiáját, ill. alternatív lehetőségként szélenergiát felhasználva egy kisebb teljesítményű szivattyút folyamatosan üzemeltet további energia-költség ráfordítása nélkül. A szivattyús malom biztonságtechnikai és egyéb elektronikus berendezéseinek energia-ellátását az úszómű tetejére telepített napelemek szolgáltatják.

Az így kiemelt hordalékszegény víz folyamatosan pótolja a körtvélyesi élőhelyrendszer (a holtág, a Horgas-tó, Sebes-fok, Csala-fok, laposok és kubikok) vizét. A kiépített tiltós műtárgyak a térségben érdekelt gazdálkodók érdekeinek komplex figyelembe vételével szabályozzák a maximális hullámtéri vízszintet a felesleg Tűfarkon keresztüli visszavezetésével a folyóba.

 

 

 

 

 

 

 

Gallyas - kubik elöntve (fotó: Albert András)

A holtághoz közvetlenül csatlakozó fokok egyszeri kiépítésével, ill. a Tűfarok (holtág alsó vége) műtárgyának szabályozhatóvá tételével (a tiltó rekonstrukciója) nem csak a holtág, de a hozzá közvetlenül csatlakozó ősi vízrendszer-maradvány is olyan módon kelthető új életre, hogy az a jelenleginél kedvezőbb ökológiai feltételeket teremtsen a Mártélyi Tájvédelmi Körzet több védett, közösségi jelentőségű állatfajának és élőhelyének.

 

További információ:

Albert András, szakmai felelős, +36 30 481 2887, alberta@knp.hu

 

  
   
 
2017. 10. 04. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design