magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Védett természeti területek » Helyi jelentőségű védett területek » Kiskunhalas
Kiskunhalas
  Mocsárciprusok

A város, amelyet hajdan kiterjedt vízivilág övezett, a Kiskunság legmagasabb pontján, 132 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Az egykori bolgárkertészet öntözőgödrét szegélyező, védett mocsárciprusokra – a Duna–Tisza közi homokhátság közepén rendkívüli jelenség a faj előfordulása – Kiskunhalastól délre, az Alsóöregszőlők elnevezésű külterületen bukkanhatunk rá. A mocsárciprus a floridai tengerparti mocsárvilág különleges, tűhullató fenyőfaja, kúp alakú léggyökerei akár 1,5 méter magasak is lehetnek.
A 15 fát az 1930-as években ültetették, ma mintegy húsz méter magasak, törzsátmérőjük 0,4 méter. A mocsárciprusokat közrefogó házak lakói gondosan ügyelnek a fákra, és mivel az öntözőgödör fedezi vízigényüket, a termőhely megfelelőnek mondható.


Sóstói Nádas-sziget és Sóstó Parkerdő

Kiskunhalas két legújabb helyi védett területét 2005. júniusában nyilvánították védetté. Mindkét helyi védettségű terület a halasi Sóstó szerves részét képezi. A Sóstó az 53-as út mellett fekszik várostól kb. 2 km-re. A helybeliek kedvelt kirándulóhelye ez, mivel itt található a klasszicista stílusú, híres Sóstói-csárda. A tó kiépített partszakasza strandolásra is alkalmas. A helyi horgászegyesület, pedig példamutató módon kezeli a tó környezetét, és gondoskodik az állandó haltelepítésről. Napi jeggyel is lehet itt horgászi. A tó partján kilátó és információs tábla van. A tó melletti parkerdő bejáratánál turulsólymos oszlop fogadja a látogatót. Az erdőben piknikhelyek vannak kialakítva. A Parkerdő egyben a környezeti nevelés színtere is. Számos kulturális, tömeg- és társadalmi rendezvény helyszíne a Sóstó tágabb környezete. E több funkciós hasznosítás ellenére is komoly pozitívuma a helyszínnek, hogy a tömegturizmus és természetvédelmi tevékenység összeegyeztethető. Pl. a Nádas-szigeten szelektív nádvágást végeznek, a fészkelő helyek fenntartása érdekében.
A Sóstó az egykori gazdag vízi világot idézi, amikor még Kiskunhalast tavak mocsarak, vizenyős laposok jellemezték. A Nádas-sziget 8.7 ha, míg a Sóstó Parkerdő 19.6 ha. nagyságú.

Védett fák

1.Sóstói csárda platánfája
A Sóstói csárda melletti ligetes terület egyik legjelentősebb fa egyede, melyet a 20. század elején ültettek.
2.Batthyány utcai tölgyfa Az erős közúti forgalom ellenére a 120 éves fa egészségi állapota megfelelő. Alföldi városokban ritkán látni közterületen idősebb tölgyeket.
   
 
2009. 08. 18. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design