magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Mit jelent a KNPI címere?

Az óvó emberi kézben levő tojás a természet törékenységét jelzi.
A "hímes tojáson" levő minta a kiskunsági homokbuckás tájat, az itt jellemző
borókát, és Petőfi Az Alföld c. verséből is ismert vörös vércsét ábrázolja.

Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Védett természeti területek » Helyi jelentőségű védett területek » Kiskunhalas
Kiskunhalas
  Mocsárciprusok

A város, amelyet hajdan kiterjedt vízivilág övezett, a Kiskunság legmagasabb pontján, 132 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Az egykori bolgárkertészet öntözőgödrét szegélyező, védett mocsárciprusokra – a Duna–Tisza közi homokhátság közepén rendkívüli jelenség a faj előfordulása – Kiskunhalastól délre, az Alsóöregszőlők elnevezésű külterületen bukkanhatunk rá. A mocsárciprus a floridai tengerparti mocsárvilág különleges, tűhullató fenyőfaja, kúp alakú léggyökerei akár 1,5 méter magasak is lehetnek.
A 15 fát az 1930-as években ültetették, ma mintegy húsz méter magasak, törzsátmérőjük 0,4 méter. A mocsárciprusokat közrefogó házak lakói gondosan ügyelnek a fákra, és mivel az öntözőgödör fedezi vízigényüket, a termőhely megfelelőnek mondható.


Sóstói Nádas-sziget és Sóstó Parkerdő

Kiskunhalas két legújabb helyi védett területét 2005. júniusában nyilvánították védetté. Mindkét helyi védettségű terület a halasi Sóstó szerves részét képezi. A Sóstó az 53-as út mellett fekszik várostól kb. 2 km-re. A helybeliek kedvelt kirándulóhelye ez, mivel itt található a klasszicista stílusú, híres Sóstói-csárda. A tó kiépített partszakasza strandolásra is alkalmas. A helyi horgászegyesület, pedig példamutató módon kezeli a tó környezetét, és gondoskodik az állandó haltelepítésről. Napi jeggyel is lehet itt horgászi. A tó partján kilátó és információs tábla van. A tó melletti parkerdő bejáratánál turulsólymos oszlop fogadja a látogatót. Az erdőben piknikhelyek vannak kialakítva. A Parkerdő egyben a környezeti nevelés színtere is. Számos kulturális, tömeg- és társadalmi rendezvény helyszíne a Sóstó tágabb környezete. E több funkciós hasznosítás ellenére is komoly pozitívuma a helyszínnek, hogy a tömegturizmus és természetvédelmi tevékenység összeegyeztethető. Pl. a Nádas-szigeten szelektív nádvágást végeznek, a fészkelő helyek fenntartása érdekében.
A Sóstó az egykori gazdag vízi világot idézi, amikor még Kiskunhalast tavak mocsarak, vizenyős laposok jellemezték. A Nádas-sziget 8.7 ha, míg a Sóstó Parkerdő 19.6 ha. nagyságú.

Védett fák

1.Sóstói csárda platánfája
A Sóstói csárda melletti ligetes terület egyik legjelentősebb fa egyede, melyet a 20. század elején ültettek.
2.Batthyány utcai tölgyfa Az erős közúti forgalom ellenére a 120 éves fa egészségi állapota megfelelő. Alföldi városokban ritkán látni közterületen idősebb tölgyeket.
   
 
2009. 08. 18. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design