magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Turizmus, idegenforgalom » Pusztai házirend
Pusztai házirend
 

PUSZTAI HÁZIREND

A TERMÉSZETJÁRÁS ETIKETTJEA védett területek a természet múzeumai. A táj, a növények és az állatok nélkülünk, emberek nélkül is jól érzi magát. A nemzeti parkok, természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek elődleges rendeltetése a természeti értékek védelme. Természetesen nem zárhatók ki innen az emberek sem.


Tervezzen gondosan!
A védett területekre tervezett kirándulásaikat gondosan tervezze meg! Vegye figyelembe az időjárást, a terepviszonyokat, az út hosszát. Ne feledkezzen meg arról, hogy sokszor magánterületen járhat.

A védett területeknek vannak fokozottan védett részei is, amire tábla figyelmezteti az arra járókat. Ezek a területek kiemelt természeti értékeket őriznek, ezért belépni csak a nemzeti park írásos engedélyével, szakvezetővel lehet!

Kérjük, hogy a védett területeken fokozottan figyeljen a következőkre:

Közlekedési szabályok:
Csak a kijelölt, már meglevő utakat használja! A védett területeken a turista utak, tanösvények a kirándulók érdekében lettek kijelölve.
A gyalogosok taposása, a lovak patái, a kerékpárok kerekei újabb ösvényeket alakíthatnak ki. Felszaggatják a növénytakarót, ami elősegíti a gyomnövények terjedését. A gyepeken sok földön fészkelő madár, talajlakó állat biztonságát is veszélyeztethetik.


Eszünk, iszunk, pihenünk!
Kirándulásaira vigyen magával könnyen emészthető, magas energiatartalmú ételt, kellő mennyiségű folyadékot. A legjobb a víz, mert ezzel mosakodni is tud, ha szükséges.
A túrák során elfogyasztott ételek, italok csomagolóanyagait soha ne dobja el! Az eldobott papír, vagy műanyag hulladék esztétikailag nem szép, lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le, szennyezi a környezetet, veszélyt jelenthet az állatoknak is.
A túra során keletkezett hulladékot vigye magával, és a kijelölt hulladékgyűjtőbe dobja ki a túra végén!

A vadon termő gyümölcsökből mindenki szedhet. Gondoljon arra, hogy mások is szívesen megkóstolnák! Vigyázzon arra, hogy csak olyan bogyókat kóstoljon, amit ismer. Sok termés mérgezést okozhat.

Emberi szükségleteit, ha erre nincs kijelölt hely, a túrautaktól távolabb végezze el. Készítsen kisebb lyukat a talajba, amit használat után temessen be. Az ürülék, a használt papír nem szép látvány, és fertőzést is okozhat.

Óvatosan a tűzzel!
Tüzet rakni csak a kijelölt helyeken lehet! Csak akkora tüzet rakjon, amekkora feltétlenül szükséges. A tűzrakáshoz lehullott, száraz ágakat gyűjtsön. Mielőtt elhagyja a tűzrakó helyet, győződjön meg arról, hogy teljesen eloltotta a tüzet. Odafigyeléssel nagy pusztításokat előzhet meg.
Tűzgyújtáskor mindig vegye figyelembe a tűzgyújtás szabályait! Ne használjon nyílt lángot, ne rakjon tüzet, ha erre tilalom van! Nagy szárazság esetén, erős szélben soha ne gyújtson tüzet!


Emlékek otthonra is…
Kirándulásain ne szedjen virágokat, ne gyűjtsön állatokat!
A csokorba szedett vadvirágok gyorsan elhervadnak. Jobban díszítenek a természetben, mint a vázában. Azzal, hogy a legszebb példányokat leszedi, egy-egy faj genetikai leromlását idézheti elő. Sok vadvirág mérgező, bőrkiütést, vagy más kellemetlenséget okozhat.

Az erdőkben, réteken esők után sok gombát lehet találni. Vannak közöttük fogyasztásra alkalmatlanok és mérgezők is. Ha gombát gyűjt, tartsa be a szabályokat. Mindig vizsgáltassa meg szakértővel a gombát, mielőtt ételt készítene belőle.
Ne tapossa szét a gombákat, hiszen ezeknek fontos szerepük van a természetben!

A fénykép őrzi a pillanatot!
A legjobb, ha a kiránduláson szerzett élményeit fényképeken örökíti meg. Fotóit úgy készítse el, hogy minél kevésbé zavarja a természetet. Ne tépje le a növényeket egy-egy jobb kompozíció érdekében! Madarakat – ha lehet – ne a fészek közelében fotózzon, hiszen jelenlétünk zavarja életüket. A fiókák csak rövid ideig maradnak életben a szülők gondoskodása nélkül! Lessátrat csak a nemzeti park engedélyével használhat! Használja a nemzeti park által biztosított kiépített fotós leshelyeket!


Soha ne feledje:
A nemzeti parki kirándulásain is gondoljon arra, hogy a védett területek fenntartása sok pénzbe és fáradságba kerül. Ne rongálja a turistajelzéseket, az információs táblákat, a padokat, pihenőhelyeket. Ezek a kirándulók tájékozódását, kényelmét szolgálják.

Kérjük, hogy a szabályok betartásával Ön is járuljon hozzá hazánk természeti értékeinek megőrzéséhez!

Köszönjük!


   
 
2009. 08. 18. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design