magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Pályázatok » LIFE pályázatok » Élet az erdőben - Továbbfejlesztett kommunikáció, együttműködés és kapacitásbővítés a Natura 2000 erdők biodiverzitásának megőrzése érdekében
Élet az erdőben - Továbbfejlesztett kommunikáció, együttműködés és kapacitásbővítés a Natura 2000 erdők biodiverzitásának megőrzése érdekében
 

Pályázat címe: Élet az erdőben - Továbbfejlesztett kommunikáció, együttműködés és kapacitásbővítés a Natura 2000 erdők biodiverzitásának megőrzése érdekében

Projekt azonosítója: LIFE13 INF/HU/001163

Főkedvezményezett: WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány

Társkedvezményezettek:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság;

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság;

Europa Media Non-Profit Kft,

Országos Erdészeti Egyesület,

Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége,

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság,

Pilisi Parkerdő Zrt.

Társfinanszírozó: Földművelésügyi Minisztérium

Összköltségvetés: 1,190,753 EUR

Uniós támogatás: 588,378 EUR

 Projekt időtartama: 2014.07.01-2018.03.31

 

A projekt célja:

 

 

A projekt egyik legfőbb törekvése, hogy elméleti és gyakorlati tudásalapot teremtsen a természetközeli erdőgazdálkodás területén és lehetőséget adjon az érintettek számára tudásuk megosztásához, valamint színteret biztosítson a Natura 2000 program irányelveinek megvalósulásához.

1. A Pannon ökorégió erdei élőhelyeiről és fajairól rendelkezésünkre álló ismereteink bővítése és fejlesztése, valamint a megszerzett tudás megosztása és felhasználása a hazai Natura 2000 területeken tevékenykedő természetvédelmi és erdőgazdálkodói szereplők körében.

2. Olyan, európai viszonylatban már bevált jó gyakorlatok bevezetése a magyarországi Natura 2000 erdőterületeken, amelyek az érintettek hatékony bevonására, a sikeres erdőgazdálkodásra és természetvédelemre irányulnak.

3. Az erdőgazdálkodás szereplői, úgy mint erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, természetvédelmi szakemberek, erdészeti szakirányítók és más érintettek közötti együttműködés, illetve aktív kommunikáció elősegítése a fenntartható erdőhasználat és a természetvédelmi törekvések megvalósulása érdekében, összhangban a Natura 2000 program irányelveivel.

4. A biodiverzitás alapú természetvédelmi szempontok integrációja az erdőtervezési folyamatba és az erdőgazdálkodási gyakorlatokba. A Natura 2000 erdők területén a megfelelő erdőgazdálkodási módszerek alkalmazásának területi növekedése (mintegy 20%-kal) 2017-ig.

5. A Natura 2000 program irányelveit követő tudatos, a természetvédelmi szempontokat szem előtt tartó erdőgazdálkodás ökológiai, társadalmi és gazdasági előnyeinek népszerűsítése Natura 2000 erdők gazdálkodóinak körében. 

6. A természetvédelmi és Natura 2000 erdők kezelésére fordítható, az Európai Unió által nyújtott támogatási alapok hatékonyabb felhasználásának előmozdítása.

 

 

A projekt tevékenységei:

Természetvédelmi tudásbázis fejlesztés

Erdőgazdálkodási útmutatók készülnek erdőgazdálkodók és természetvédelmi szakemberek számára, amelyből ismeretekre tehetnek szert a Magyarországon előforduló 13 erdei életközösségről és a 10 kijelölt erdei előfordulású fajcsoportról.

Szakterületek közti együttműködés erősítése

A projekt során természetvédelmi és erdészeti szakemberek (legalább 200 fő) bevonásával a tapasztalatok egymás közötti megosztását és a szektorok közötti esetleges konfliktusok feloldását ösztönözzük, amellyel célunk, hogy közös megegyezésen alapuló kezelési alapelveket dolgozzunk ki a Natura 2000 erdőkre vonatkozóan.

E folyamat eredményeként várhatóan kiépül a kétirányú együttműködés, és élénkül a tapasztalatcsere a Natura 2000 erdők legfontosabb érintettjei között. Az együttműködés eredményeit és más természetvédelmi témájú tartalmakat teszünk közzé speciálisan az erdész szakma számára fenntartott médiában.

A biodiverzitás aspektusainak integrálása az erdőtervekbe és az erdőgazdálkodási gyakorlatba

Az erdészeti hatóságok számára Natura 2000 Erdőtervezési Eszköztárat dolgozunk ki, s ösztönözzük ennek felhasználását az erdőtervek megújítása során. Ennek hatására várhatóan elterjedtebbé válnak az erdők természetközeli művelési módjai, így a projekt fókuszterületein akár 20%-kal növelhető lesz a megfelelően kezelt Natura 2000 erdők kiterjedése. A folyamat eredményeképpen országos szinten a jól kezelt Natura 2000 erdők kiterjedésének 5%-os növekedése várható.

Jelentősen bővül a projekt célterületein tevékenykedő erdészeti szakirányítók legalább 20%-ának természetközeli erdőgazdálkodásról szerzett tudása, s ennek köszönhetően a természetvédelmi szempontok is jobban érvényesülnek majd az erdőtervek megvalósítása során.

Európai jó gyakorlatok adaptációja

Az Európai Unió más tagállamaiban már sikeresen alkalmazott, a Natura 2000 erdők gazdálkodására és az érintettek bevonására vonatkozó jó gyakorlatokkal (legalább 15-tel) ismertetjük meg a magyarországi erdőgazdálkodás legfontosabb döntéshozóit és kulcsfontosságú szakértőit. Az EU releváns útmutató dokumentumainak magyar nyelvű változatait eljuttatjuk a célcsoportokhoz.

A Natura 2000 program és a természetközeli erdőgazdálkodás szemléletének erősítése

A projektnek köszönhetően a kívánatos erdőgazdálkodási gyakorlatok iránti elköteleződés és a természetközeli erdőgazdálkodás módszereiről szerzett tudás növekedése várható a Natura 2000 területeken tevékenykedő erdőgazdálkodók körében. Számos tanulmányi kirándulást és tréninget szervezünk. Értékeléseket végzünk, hogy az ezeken az eseményeken résztvevő magánerdő gazdálkodók (legalább 35 fő) tevékenységei miképpen mozdíthatóak el a természetközeli erdőgazdálkodás irányába.

Az európai uniós támogatások felhasználásának elősegítése

Várhatóan 10-15%-kal fog növekedni azon erdőgazdálkodók száma, akik igénybe veszik a Natura 2000 program erdőgazdálkodásra vonatkozó pénzügyi támogatásait.

 

 

Bővebb információ a projekt weboldalán: http://www.lifeinforests.eu/

 

További információ:

Kis Viktória, projektmenedzser, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, e-mail: kisviktoria@knp.hu, tel.: +36 70 655 0636

   
 
2016. 12. 21. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design