magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Védett természeti területek » Helyi jelentőségű védett területek » Fülöpszállás
Fülöpszállás
  Káposztási-turjános

A mindenki által Káposztás-kertként ismert magyar kőrises égerláp és láprét a község határában fekszik. A még viszonylag érintetlen állapotban fennmaradt területet túlnyomórészt borító láperdő jellegzetessége az eleinte félárnyéktűrő, később fényigényes, a fagyokra érzékeny, a humuszban és ásványi anyagokban gazdag, laza, üde, mély talajt kívánó, de az állóvizet nem kedvelő magyar kőris. A gyorsan növő fafaj felújulási képessége – bő magtermésének köszönhetően – igen jó.
A Káposztási-turjános faállományának fontos faja a mézgás fehér éger. A fagyot jól bíró, ám a száraz hőséget nem tűrő fa csak az igen nedves talajokon, patakok és folyók oxigénben dús vize mellett fejlődik megfelelően, de az állóvizet is elviseli. A fehér égerre jellemző, hogy a gyökerein élő sugárgombák megkötik a levegő szabad nitrogénjét. Bőven terem magot, de a magvak csíraképessége sajnos gyenge, ezért inkább dugványról vagy tuskósarjról újítják fel.
Az erdőt övező területeken főként a láprétek és a magassásos társulások fajait figyelhetjük meg, a nedves rétek szembetűnő növényei közé tartozik három védett virágunk, a buglyos szegfű, a szibériai nőszirom és a kornistárnics.
Az erdőben – ahol az erdei fülesbagoly, a vadgerle és a zöld küllő mellett az egerészölyv is fészkelőhelyet talál magának – a fekete ribizli, a kutyabenge és a nyúlánk sás egyaránt gyakori, a békaliliom és a kígyónyelvpáfrány a mélyebb helyeken díszlik.
   
 
2009. 08. 18. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design