magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» A Kiskunsági NPI védett területei » Helyi jelentőségű védett területek » Bugac
Bugac
 

Akácfa utcai homokbuckás

Bár a természettudósok már az 1890-es években felfigyeltek Bugac páratlan növény- és állatvilágára, és a nagy múltú pásztorélet emlékeit, a sajátos néphagyományokat is sokan kutatták - az utolsó magyar polihisztor, Herman Ottó tevékenységét itt mindenképpen meg kell említenünk - sőt a térség védetté nyilvánítását már 1930-ban javasolták, a bugaci puszták, szikes tavak és az ősborókás csak 1975-ben - a Kiskunsági Nemzeti Park részeként lett védett terület.
Természeti értéket azonban nemcsak a puszta őrzött meg számunkra, hanem maga falu is: a Duna-Tisza közi hátságra jellemző, 2,5 hektáros homokbuckát a település önkormányzata 1995-ben nyilvánította védetté.

A szelek által épített és alakított formakincs  míg a deflációs folyamatok során az elhordott homokszemek szétterültek, addig "fáradt" szél akkumulációs tevékenységének eredményeként a homok felhalmozódott a homokterületek jellemző lágy szárú növényeinek élőhelye, ahol a homoki pimpó, az árvalányhaj vagy a kék szamárkenyér példányait már kora tavasztól megcsodálhatjuk. A gyorsan felmelegedő felszínen sütkérező gyíkok mellett homoki futrinkák vadásznak a sáskákra.
A bucka egy része magántulajdonban van, amit homokbányaként használta tulajdonos, az önkormányzat tájékoztatása szerint a helyi védettségű buckát hamarosan rekultiválják.

   
 
2014. 04. 09. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design