magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Védett természeti területek » Helyi jelentőségű védett területek » Lajosmizse
Lajosmizse
 

Védett fák és fasorok (1-5.)

1. Központi parki és főúti platánok és vadgesztenyék
Lajosmizse Bács-Kiskun megye északi részén található, és a megye egyik legfiatalabb városa. A településen környezetükről gondoskodó emberek élnek, mert ha valaki a főutcán végighalad pirosló muskátli özön fogadja. A mezőgazdaságból jólétét megalapozó városka, tágas terei és utcái is ápoltságot mutatnak. A település érdekessége az is, hogy a 1970-80-as évek stílusában felépült házakhoz nagyobb telkek tartoznak, magukba foglalva a konyhakertek és díszkertek jó érzékű keverékét.

A 2000-ben a város önkormányzata egy rendelettel minden jelentősebb, és arra méltó zöldfelületi elemet valamint a környező tanyákon álló idősebb fákat helyi védetté nyilvánítottá. Így a város helyi védett természeti értékei közé tartozik több mint 10 db 120-200 éves kocsányos tölgy és néhány vadkörte fa a közeli tanyákon. Ezenkívül védett még a Központi park és a főút közel 140 db platán és vadgesztenye fája. A Központi park mellett található Templomkert növényzetét főleg 70-80 év körüli nagy levelű hársak alkotják.

2. Benei Szabó tanyán található 1 db. kocsányos tölgyfa
A Lajosmizse – kerekegyházi országút 7–es kilométere közelében, az úttól 100 méterre északra, a Szabó tanya nyugati sarkán, szántó és rét határán található. Az itt álló kocsányos tölgy becsült kora 120 év, magassága 18 m. Termőhelye humuszos homoktalaj, eltemetett réti talajszinttel.

3. Kónya dűlő kereszteződésében található vadkörtefa
Lajosmizse közelében a 77-es erdőtag északi sarkán, földutak kereszteződésében található. Termőhelye humuszos homoktalaj. Becsült kora 70 év, magassága 8 méter.

4. Mizsei Turupuli Péter tanyája előtti 6 db. kocsányos tölgyfa
Lajosmizse közelében a 81 C erdőrészlet nyugati szélén, egy tanyasi gazdaság mellett találhatók a fák. Termőhelyük humuszos homoktalaj, eltemetett réti talajszinttel. A puszta mellett homoki gyepek találhatók. A facsoport az egykori pusztai tölgyesek maradványa. Becsült koruk 120 – 150 év, magasságuk 16 – 18 méter.

5. Mizsei Sáfrány földön található 4 db kocsányos tölgyfa
Lajosmizse közelében 81-es erdőtagban lévő legelőn, az ún. „Sáfrány földön” szétszórtan találhatók. Termőhelyük humuszos homoktalaj. A facsoport az egykori pusztai tölgyesek maradványa. Becsült koruk 150 – 200 év. A legmagasabb, kb. 7 méteres tölgyfa el van kerítve. A tölgyek körül galagonyás homoki gyep található. Figyelemre méltó a terület gazdag cserjevegetációja is.
6.Mizsei Vidra tanya melletti 1 db. vadkörtefa
Lajosmizse közelében 82 F erdőrészben, a volt „Vidra” tanya mellett található. Termőhelye humuszos homoktalaj. Becsült kora 120 év, magassága 12 méter.


Iskola-tó és a Füzes-tó
Helyi védettséget kapott a város belterületén fekvő Iskola- és Füzes- tó (Horgásztó) és környéke. Ezek valamikor szikes tavak voltak. A körülépítettség és más egyéb antropogén hatások miatt (mederkotrás és –mélyítés, vízpótlás) tavak természetes jellegüket elveszítették. A tavak vízét ma mesterségesen pótolják Az Iskola-tó nagy részét nádas borítja, melyben főleg récefélék és nádi énekesek fészkelnek, időnként 8-10 hattyú is megjelenik a tó vízfelületén. A tó mellett található a Polgármesteri Hivatal impozáns épülete is. Közeljövőben az önkormányzat a tó környezetének rehabilitációját tervezi.

A Füzes-tó (8 ha) jóléti és sporthorgász célokat szolgálnak. Napi horgászjegyet a tó melletti bűfében lehet váltani.
Védettséget ugyan nem élvez, de a Gerébi kúria százéves parkja is szép látványt nyújt. A látnivalók közül még a Tanyamúzeum, és a lajosmizsei pusztatemplom rommaradványai képviselnek jelentősebb építészeti emléket.

 

 

 


 

   
 
2009. 08. 18. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design