magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Pályázatok » Lezárult pályázatok » A LEGMODERNEBB GÉPEK A TERMÉSZETVÉDELEM SZOLGÁLATÁBAN
A LEGMODERNEBB GÉPEK A TERMÉSZETVÉDELEM SZOLGÁLATÁBAN
 

Hamarosan megérkezik a 320 lóerős óriás traktor is a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságra, így lezárul a géppark bővítésére indított, két éve zajló uniós program.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 10.000 hektár erődterületen gazdálkodik. A most beszerzett Valtra S323 elnevezésű mezőgazdasági vontatóval nagy erőt igénylő erdészeti feladatokat lát majd el. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilyen tevékenységek például az agresszívan terjedő gyalogakác visszaszorítása a Tisza hullámterében, valamint más, nem őshonos fafajok eltávolítása, élőhelyük átalakítása. Az erdészeti traktor a leégett bugaci ősborókás területén is végez majd talaj előkészítési és élőhely-rekonstrukciós munkálatokat.  A nagytraktor segítségével kívánja megvalósítani a KNPI a kíméletes felújításokat a Natura 2000 területek jelölő élőhelyein.

 A géppark bővítésére 2012. január 11-én indított KEOP projekt az erdészeti vontató beszerzésével 2014. április 30.-án lezárul. A későbbiekben a Nemzeti Park tervezi még további eszközök beszerzését a traktor sokrétű kihasználása érdekében, melyek többféle feladat ellátására, pl. tuskó kiemelésre, pászta készítésére, cserjeirtásra is alkalmassá teszik az erdészeti traktort.

 

Kétéltű-lánctalpas nádvágó, bálázók, rakodógépek - többek között ezekkel bővült a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság gépparkja 2012. decemberében.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság több tucat, egész Európában ritka állat- és növényfaj megóvásáról gondoskodik. Ezeknek a védett fajoknak az élőhelyei ma már csak gondos kezeléssel tarthatók fenn, melyhez elengedhetetlen a hatékony, de kíméletes gépi segítség. Az igazgatóság uniós támogatással csaknem 250 millió Ft értékben vásárolhatott új eszközöket.

 

Miért kellenek egyáltalán gépek, a természetesnek tűnő élőhelyek kezeléséhez?

Azért, mert a nemzeti park területeinek nagy része emberi hatásra vált olyanná, amilyen ma, és csak emberi közreműködéssel tartható fenn ebben a formában. Különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az utóbbi évtizedekben számtalan környezeti tényező megváltozott, és sérülékennyé tette ezeket az élőhelyeket. Szélsőségesebbé vált az időjárás, vészesen csökkent a talajvízszint, ennek következtében a szikes tavak és vizes, tocsogós rétek kiszáradtak. 
fotó: Gilly Zsolt
Ezzel egy időben töredékére zsugorodott a legeltetett állatállomány, amelynek korábban fontos szerepe volt a ritka vadvirágokat rejtő homoki gyepek és ártéri legelők karbantartásában.

 

Mik azok az értékek, melyeket csak gondos kezeléssel lehet megőrizni?

 

fotó: ©Motkó Béla
Európa legnagyobb röpképes madara, a túzok, a sokak által ismert homoki árvalányhaj élőhelye, a turjánvidék orchideái, és az izsáki Kolon-tó madárparadicsoma is csak gondos élőhely kezeléssel tarthatók fenn. 

A nemzeti park szakemberei ezért többféle módszerrel és eszközzel: legeltetéssel, kaszálással, nádvágással, emberi, gépi, és állati munkaerővel igyekeznek megőrizni a Kiskunsági táj természeti értékekeit.

 

 

 

 

 

 

 

  


forrás: GREENFO
A most beszerzett új gépek segítségével sikeresen vehetik fel a harcot az agresszívan terjedő gyomnövényekkel, mint amilyen a parlagfű, a selyemkóró, vagy a gyalogakác, amelyek szinte felfalják az itt élő ritka állat- és növényfajok élőhelyeit.

 

Az újonnan beszerzett gépek:

Traktorok, azaz 3 db New Holland T5060 mezőgazdasági vontató, továbbá New Holland T6.120, és New Holland T7.250 mezőgazdasági vontatók.

 

 

 

 


 

 

 

 

 
fotó: Bíró Csaba

 


Cél, hogy a legkisebb zavarással végezzük el a munkát

Fontos szempont, hogy a védett területeken a betakarítást olyankor végezzék, amikor az ott élő állat- és növényfajokat a legkevésbé zavarják. Ráadásul nem csak az időpont, hanem a gyorsaság is számít, hisz nem mindegy hogy napokig, vagy hetekig, esetleg csak pár óráig dolgoznak egy adott területen. A fenti nagy teljesítményű traktorokra épp azért van szükség, hogy jól időzítve és villámgyorsan végezhessék a mezőgazdasági és élőhelykezelési munkát.

A Nemzeti Park Igazgatóság beszerzett 3 db KRONE Comprima F155 körbálázót, és 1 db Krone Comprima F155 XC szecskázós hengeres bálázógépet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyancsak új eszköz a 3 db Krone EC 280 hátsó függesztésű kasza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 db Krone Swadro 807 rendképző.

 

 

 

 

 

 

 

 

Krone 7.82/6*7 rendterítő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alö Qicke Q55 homlokrakodó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyors begyűjtés, bálázás, szállítás

A természetvédelmi szempontból értékes gyepeken és réteken a lekaszált növényzetet mielőbb el kell távolítani. Ezt nagy teljesítményű bálázók és homlokrakodók segítségével végzik a munkatársaink. A hagyományos, száraz bálák mellett készítünk csomagolt bálákat is, melyek a bennük zajló erjedésnek köszönhetően sokkal értékesebb, táplálóbb, finomabb táplálékot jelentenek az állataink számára. Ezekkel az extra bálákkal általában a borjas teheneket etetjük.

 

A gépparkot bővítettük továbbá egy Seppi Midiforst 225 DT erdészeti szárzúzóval is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olyan területeken, ahol a bokrosodás is előfordulhat, egy-két év után a területet már csak szárzúzóval lehet megtisztítani. Ha nem tennék, akkor például a Kolon-tó madárparadicsoma egy-két évtized alatt eltűnne, mert a terület beerdősülne.

A legkülönlegesebb a természetvédelmi munkát segítő új gépek közül a Truxor DM 5000 önjáró, kétéltű nádvágó gép.

 

 

 

 

 

 

 A távirányítással is működtethető nádvágót vizes élőhelyeken, tocsogós réteken, turjánvidéken használják, például az ilyen élőhelyen tenyésző orchideafélék megőrzése érdekében. A kis csónakszerű gép a talajfelszín sérülése nélkül is képes levágni és összegyűjteni a növényzetet, így fenntartja a vizes élőhelyek és a nedves gyepek közötti átmeneti zónát. 

A másik bevetési területe például a Kolon-tó és a hozzá hasonló nádasok, mocsárvidékek, és gyékénnyel szegélyezett halastavak lesznek, ahol fenn kell tartani a nyílt vízfelületeket az ott élő vízi- és parti madarak számára.

 

A projekt alapadatai:

 

A támogatást biztosítja: A Környezet- és Energia Operatív Program KEOP-3.2.0 kódszámú „Élőhelykezeléshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés” konstrukciója

Közreműködő szervezet: Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.

A támogatás összege: 242.904.910 Ft  

A kivitelezés kezdetének időpontja: 2012. január 11.

Érintett területek, illetve települések többek között: Ágasegyháza, Orgovány, Bócsa, Bugac, Tőserdő, Tiszasas, Tiszaalpár, Pusztaszer, Harta, Dunapataj, Akasztó, Izsák, Páhi, Csengőd, Kunszentmiklós, Fülöpháza, Mártély, Hajós, Csongrád.

 

 

 

  
   
 
2016. 12. 14. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design