magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Mit jelent a KNPI címere?

Az óvó emberi kézben levő tojás a természet törékenységét jelzi.
A "hímes tojáson" levő minta a kiskunsági homokbuckás tájat, az itt jellemző
borókát, és Petőfi Az Alföld c. verséből is ismert vörös vércsét ábrázolja.

Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Pályázatok » Lezárult pályázatok » A LEGMODERNEBB GÉPEK A TERMÉSZETVÉDELEM SZOLGÁLATÁBAN
A LEGMODERNEBB GÉPEK A TERMÉSZETVÉDELEM SZOLGÁLATÁBAN
 

Hamarosan megérkezik a 320 lóerős óriás traktor is a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságra, így lezárul a géppark bővítésére indított, két éve zajló uniós program.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 10.000 hektár erődterületen gazdálkodik. A most beszerzett Valtra S323 elnevezésű mezőgazdasági vontatóval nagy erőt igénylő erdészeti feladatokat lát majd el. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilyen tevékenységek például az agresszívan terjedő gyalogakác visszaszorítása a Tisza hullámterében, valamint más, nem őshonos fafajok eltávolítása, élőhelyük átalakítása. Az erdészeti traktor a leégett bugaci ősborókás területén is végez majd talaj előkészítési és élőhely-rekonstrukciós munkálatokat.  A nagytraktor segítségével kívánja megvalósítani a KNPI a kíméletes felújításokat a Natura 2000 területek jelölő élőhelyein.

 A géppark bővítésére 2012. január 11-én indított KEOP projekt az erdészeti vontató beszerzésével 2014. április 30.-án lezárul. A későbbiekben a Nemzeti Park tervezi még további eszközök beszerzését a traktor sokrétű kihasználása érdekében, melyek többféle feladat ellátására, pl. tuskó kiemelésre, pászta készítésére, cserjeirtásra is alkalmassá teszik az erdészeti traktort.

 

Kétéltű-lánctalpas nádvágó, bálázók, rakodógépek - többek között ezekkel bővült a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság gépparkja 2012. decemberében.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság több tucat, egész Európában ritka állat- és növényfaj megóvásáról gondoskodik. Ezeknek a védett fajoknak az élőhelyei ma már csak gondos kezeléssel tarthatók fenn, melyhez elengedhetetlen a hatékony, de kíméletes gépi segítség. Az igazgatóság uniós támogatással csaknem 250 millió Ft értékben vásárolhatott új eszközöket.

 

Miért kellenek egyáltalán gépek, a természetesnek tűnő élőhelyek kezeléséhez?

Azért, mert a nemzeti park területeinek nagy része emberi hatásra vált olyanná, amilyen ma, és csak emberi közreműködéssel tartható fenn ebben a formában. Különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az utóbbi évtizedekben számtalan környezeti tényező megváltozott, és sérülékennyé tette ezeket az élőhelyeket. Szélsőségesebbé vált az időjárás, vészesen csökkent a talajvízszint, ennek következtében a szikes tavak és vizes, tocsogós rétek kiszáradtak. 
fotó: Gilly Zsolt
Ezzel egy időben töredékére zsugorodott a legeltetett állatállomány, amelynek korábban fontos szerepe volt a ritka vadvirágokat rejtő homoki gyepek és ártéri legelők karbantartásában.

 

Mik azok az értékek, melyeket csak gondos kezeléssel lehet megőrizni?

 

fotó: ©Motkó Béla
Európa legnagyobb röpképes madara, a túzok, a sokak által ismert homoki árvalányhaj élőhelye, a turjánvidék orchideái, és az izsáki Kolon-tó madárparadicsoma is csak gondos élőhely kezeléssel tarthatók fenn. 

A nemzeti park szakemberei ezért többféle módszerrel és eszközzel: legeltetéssel, kaszálással, nádvágással, emberi, gépi, és állati munkaerővel igyekeznek megőrizni a Kiskunsági táj természeti értékekeit.

 

 

 

 

 

 

 

  


forrás: GREENFO
A most beszerzett új gépek segítségével sikeresen vehetik fel a harcot az agresszívan terjedő gyomnövényekkel, mint amilyen a parlagfű, a selyemkóró, vagy a gyalogakác, amelyek szinte felfalják az itt élő ritka állat- és növényfajok élőhelyeit.

 

Az újonnan beszerzett gépek:

Traktorok, azaz 3 db New Holland T5060 mezőgazdasági vontató, továbbá New Holland T6.120, és New Holland T7.250 mezőgazdasági vontatók.

 

 

 

 


 

 

 

 

 
fotó: Bíró Csaba

 


Cél, hogy a legkisebb zavarással végezzük el a munkát

Fontos szempont, hogy a védett területeken a betakarítást olyankor végezzék, amikor az ott élő állat- és növényfajokat a legkevésbé zavarják. Ráadásul nem csak az időpont, hanem a gyorsaság is számít, hisz nem mindegy hogy napokig, vagy hetekig, esetleg csak pár óráig dolgoznak egy adott területen. A fenti nagy teljesítményű traktorokra épp azért van szükség, hogy jól időzítve és villámgyorsan végezhessék a mezőgazdasági és élőhelykezelési munkát.

A Nemzeti Park Igazgatóság beszerzett 3 db KRONE Comprima F155 körbálázót, és 1 db Krone Comprima F155 XC szecskázós hengeres bálázógépet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyancsak új eszköz a 3 db Krone EC 280 hátsó függesztésű kasza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 db Krone Swadro 807 rendképző.

 

 

 

 

 

 

 

 

Krone 7.82/6*7 rendterítő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alö Qicke Q55 homlokrakodó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyors begyűjtés, bálázás, szállítás

A természetvédelmi szempontból értékes gyepeken és réteken a lekaszált növényzetet mielőbb el kell távolítani. Ezt nagy teljesítményű bálázók és homlokrakodók segítségével végzik a munkatársaink. A hagyományos, száraz bálák mellett készítünk csomagolt bálákat is, melyek a bennük zajló erjedésnek köszönhetően sokkal értékesebb, táplálóbb, finomabb táplálékot jelentenek az állataink számára. Ezekkel az extra bálákkal általában a borjas teheneket etetjük.

 

A gépparkot bővítettük továbbá egy Seppi Midiforst 225 DT erdészeti szárzúzóval is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olyan területeken, ahol a bokrosodás is előfordulhat, egy-két év után a területet már csak szárzúzóval lehet megtisztítani. Ha nem tennék, akkor például a Kolon-tó madárparadicsoma egy-két évtized alatt eltűnne, mert a terület beerdősülne.

A legkülönlegesebb a természetvédelmi munkát segítő új gépek közül a Truxor DM 5000 önjáró, kétéltű nádvágó gép.

 

 

 

 

 

 

 A távirányítással is működtethető nádvágót vizes élőhelyeken, tocsogós réteken, turjánvidéken használják, például az ilyen élőhelyen tenyésző orchideafélék megőrzése érdekében. A kis csónakszerű gép a talajfelszín sérülése nélkül is képes levágni és összegyűjteni a növényzetet, így fenntartja a vizes élőhelyek és a nedves gyepek közötti átmeneti zónát. 

A másik bevetési területe például a Kolon-tó és a hozzá hasonló nádasok, mocsárvidékek, és gyékénnyel szegélyezett halastavak lesznek, ahol fenn kell tartani a nyílt vízfelületeket az ott élő vízi- és parti madarak számára.

 

A projekt alapadatai:

 

A támogatást biztosítja: A Környezet- és Energia Operatív Program KEOP-3.2.0 kódszámú „Élőhelykezeléshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés” konstrukciója

Közreműködő szervezet: Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft.

A támogatás összege: 242.904.910 Ft  

A kivitelezés kezdetének időpontja: 2012. január 11.

Érintett területek, illetve települések többek között: Ágasegyháza, Orgovány, Bócsa, Bugac, Tőserdő, Tiszasas, Tiszaalpár, Pusztaszer, Harta, Dunapataj, Akasztó, Izsák, Páhi, Csengőd, Kunszentmiklós, Fülöpháza, Mártély, Hajós, Csongrád.

 

 

 

  
   
 
2016. 12. 14. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
Fehértavi darvadozás 2017.
www.kolon-to.com
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design