magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Turizmus, idegenforgalom » Tanösvények » Fejeték-tanösvény - Kiskunhalas » A lápok titokzatos világa
A lápok titokzatos világa
 

 
 A védett terület legértékesebb társulása a zsombéksásos, mely hajdan a Duna-Tisza közén nagy területeket borított. Vízzel borított, tápanyagban szegény, tőzegesedő, jellegzetes megjelenésű élőhelyek. A zsombékok olykor 1 m-t is elérő sáscsomók. A zsombékok közötti részek a vízzel borított semlyékek. A semlyékek adnak otthont különös vízi gerinctelenek és a ma már igen ritka védett növénynek. Az 1 m-re is megnövő sás- és kákafajokban, vízigényes nem zsombékoló fűfélékben gazdag magassásrétek kisebb-nagyobb foltjait is megfigyelhetjük sétánk során. A víz visszatartásával, a nád térhódításának egyensúlyban tartásával valamint a vízbe szivárgó anyagok (műtrágya, szennyvíz) beszivárgásának megakadályozásával biztosíthatjuk az élőhelyfolt fennmaradását.
 
A védett terület legértékesebb, nagyon ritka társulása a rosttövű sásos A rostostövű sás (Carex appropinquata), amely kb. 70 cm magas, ritkásan álló zsombékokat képez. A rosttövű sáson kívül jellemző, a zsombéksás (Carex elata) és a szintén szép fejlődésű zsombékokban növő mocsársás (Carex acutiformis). A zsombékost a gyakran 1-1,5 méterre is kiemelkedő oszlopszerű tövekről ismerhető fel. Régen a zsombékot kivágták, megszárították és ülőkének használták. A zsombékok között vannak nyílt vízfelületek is (kb. 15-25%-ban), de a semlyékekben sok más növény él.
A fehér gólyák érkezését hirdető mocsári gólyahír (Caltha palustris).A zsombéksás mára eltűnt növénye a hármaslevelű vidrafű (Menyanthes trifoliata). A ma már védett vidrafüvet régen tömegesen, mázsaszámra gyűjtötték, mivel leveleiből készült teája, illetve alkoholos kivonata gyomorerősítő, lázcsillapító, gyulladásgátló. A lápi békabuzogány (Sparganium natans), a Duna-Tisza köze legritkább lápi növénye. A mocsárban néhány töves előfordulása ismert. A vízi menta (Mentha aquatica) lilás virágait júliustól őszig bontja. Hajtását megdörzsölve mentolillatot áraszt. Teája jótékony hatással van a tápcsatornámnk működésére, külsőleg a reumás fájdalmakat enyhíti.. A tüdőscsigák közé tartozó nagy mocsárcsiga (Lymnaea stagnalis) a szerves üledéktől, illetve az állati tetemektől szabadítja meg a vízi életközösséget. Az orvosi pióca rokona a lónadály (Haemopis sanguisuga), amely más piócákkal szemben nem vérszívó, hanem falánk ragadozó, a zsákmányolt rovarlárvákat, csigákat, férgeket egészben nyeli le. A világosbarna hátú erdei béka (Rana dalmatina) március végén párzik. Petéit (600-1500) nagy csomókba rakja le.
A semlyékekben fejlődő ebihalak augusztusra már teljesen átalakulnak.
 
szegélyes vidrapók
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mocsári teknős
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
vízisikló
 
 
   
 
2017. 01. 25. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design