magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Turizmus, idegenforgalom » Tanösvények » Mártély - Ártéri tanösvény
Mártély - Ártéri tanösvény
 

Mártélyi Tájvédelmi Körzet

A képzőművészek kedvelt alkotóhelye, a tájképileg is megkapó mártélyi Tisza-part, mely 1971-óta védett. A Tisza egykori árterét az 1846-ban megkezdett folyószabályozás a töredékére zsugorította. A körtvélyesi és az ányási kanyar átmetszésével két holtág keletkezett. A morotvákkal bezárt szigetek, mélyfekvésű ártéri erdők, rétek buja növényzete gazdag állatvilágnak nyújt menedéket. A tájvédelmi körzet nemzetközi jelentőségű vizes élőhely. Tízezernyi vadlúd és vadréce jelenik meg árvízkor és télen a be nem fagyó folyószakaszon. Nyárvégi és őszi látványosság a feketególyák és a kócsagok vonulása.
A mártélyi holtág kedvelt üdülőterület, ahol szabadstrand, kemping, csónakkölcsönző, éttermek, lovaglási lehetőség is van.
Mártély kiemelkedő szórakoztató rendezvénye, a minden év augusztus első hétvégéjén megrendezésre kerülő háromnapos kulturális fesztivál, a Mártélyi Kavalkád. A faluból közvetlen autóbuszjáratok indulnak Hódmezővásárhelyre és Szegedre, Hódmezővásárhelyre.

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet legújabb létesítménye az ún. Ártéri tanösvény, mely a terület északi "korhány" elnevezésű részterületét mutatja be. A nyolc állomással rendelkező tanösvény 2.6 km hósszú, és a holtág kialakulásán túl megismertet az árvízi védekezéssel, valamint az árterek élővilágával. Ez a tanösvény a mártélyi üdülő telep parkolójából indul, ahol parkolási lehetőség is van. Itt került ugyancsak kialakításra a „Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont” (Mártély-Üdülőterület, Darvassy I. u. 19. Tel./Fax: 62/228-583), melynek üzemeltetője a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat.

Információ: Mártély Polgármesteri Hivatal, Rákóczi tér 1. Tel.: 62/528-062
                  Tourinform Iroda: 6800 Hódmezővásárhely, Szegfű u. 3. Tel.: 62/249-350

   
 
2009. 08. 18. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design