magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Mit jelent a KNPI címere?

Az óvó emberi kézben levő tojás a természet törékenységét jelzi.
A "hímes tojáson" levő minta a kiskunsági homokbuckás tájat, az itt jellemző
borókát, és Petőfi Az Alföld c. verséből is ismert vörös vércsét ábrázolja.

Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Védett természeti területek » Természetvédelmi területek » Kunpeszéri Szalag erdő
Kunpeszéri Szalag erdő
  Védetté nyilvánítás éve: 1988. Kiterjedése: 156 ha

Utaktól és emberi településektől távol találjuk meg ezt a védett területet. Nevét az üde és kiszáradó láprétek szomszédságában húzódó hosszanti buckákon megtelepedett pusztai tölgyesekről kapta, de az igazi értékeket a gyepek hordozzák. Megtaláljuk itt a Duna-Tisza köze homokterületeire és a turjánosaira jellemző növénytársulások jelentős részét. A valamikor jellemző tölgyesek jelenlétére ma már csak az aljnövényzetből következtethetünk. Az évszázados tölgyek helyén ma már fehér nyár, galagonya, és boróka nő. Kis foltban mesterséges telepítéssel pótolták a tölgyeket. Az erdők szegélyében, a magasulatokon találjuk a homokpuszta-rétek élesmosófüves változatát. A mélyebb részek fokozatos kiszáradásával a lápréti fajok visszahúzódtak helyet adva a betelepülő sztyepprét fajainak. Május végétől kezd virágozni a néhol tömegesen előforduló pannóniai bennszülött növényünk a Sadler imola, de rálelhetünk a jellegzetes illatú poloskaszagú kosborra és a vitézvirágra is.
Az erdő mélyebb fekvésű öblében rejtőzik a védett terület legnagyobb botanikai értéke, az óriás útifű legnagyobb állománya. Valaha több lelőhelye is ismert volt a turjánvidéken, de ma már csak két előfordulási helye ismert. A Szalag-erdő gyepjeinek fajgazdagságát bizonyítja, hogy az óriás útifű mellett nagy tömegben élnek itt veszélyeztetett orchideák is, mint például a légybangó, melynek itteni állománya a harmadik legnagyobb hazánkban. Nyár közepén kezdi bontani sallangos szirmait a buglyos szegfű, majd átadja helyét a kék virágú kornistárnicsnak. Ősszel, mikor már a kékperje sárgára színeződött, nyílik az ősz egyik utolsó virága, az őszi vérfű.
A védett terület állatvilága még nincs feltárva. A növényzet gazdagságából ítélve sok érdekességet rejteget még ez a terület a rovarászok számára is.
A terület szabadon látogatható, de mivel a Tatárszentgyörgyi lőtér közvetlen szomszédságában helyezkedik el, lövészetek idején a katonaság a területre való belépést megtilthatja.
   
 
2009. 08. 18. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design