magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Turizmus, idegenforgalom » Tanösvények » Fejeték-tanösvény - Kiskunhalas » Orchideák otthona
Orchideák otthona
 
A védett terület fontos értékét képviselik a kaszálóként használt kiszáradó kékperjés láprétek. Típusos állományai kis kiterjedésűek, mozaikszerűen jelennek meg, mert az elmúlt évtizedekben a terület erőteljesen kiszáradt. A jobb vízellátottságú helyeket zsombékosok uralják. A talaj májusban még tocsogós, de júniusra már kiszáradt, a víz visszatartásával kedvező feltételeket tudunk teremteni a kékperjés lápréteknek is. A rét uralkodó faja a kékperje (Molinia arundinacea) mellett jellemző a közepes rezgőfű (Briza nedia). A réten tavasztól őszig színes virágú növények pompáznak.
Fontos, hogy a kaszálás időbeli korlátozásával, a kaszálatlan területek fenntartásával és a taposás szabályozásával biztosítsuk a ritka, védett fajok terméshozását, magérlelését.
 
 
Májustól nyílnak a szemet gyönyörködtető orchideák. A rét virágpompájában nyáron, sőt ősszel is érdemes gyönyörködnünk.A vitézkosbor (Orchis militaris) virágzatában minden egyes virág alakja egy-egy kis emberkére hasonlít. Jobb vízellátottságú években május végén jelenhet meg a poloskaszagú sisakoskosbor (Orchis coriophora, júniustól pedig a mocsári nőszőfüvet (Epipactis palustris) láthatjuk teljes pompájában.A hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata) a láp ritka, védett orchideája. Nemzettségnevét gyökérgumója ujjszerűen osztott alakjáról kapta. A kúszó gyöktörzsével telepet alkotó szibériai nőszirom (Iris sibirica) nemzettség nevét sziromszerű bibéiről kapta.Az akár 90 cm-re is megnövő buglyos szegfű (Dianthus superbus) sallangos virágait júniustól augusztusig csodálhatjuk.
 
A tárnicsfélék rokonsági körébe tartozó, egyéves kései gyíkpohár (Blackstonia acuminata) július-augusztusaban virágzik.A kornistárnics (Gentiana pneumonanthe) nyár közepétől szeptemberig hozza enciánkék virágait. Az őszi vérfű (Sanguisorba officinalis) apró karmazsinvörös virágai a hosszú vékony szár végén fejecskébe tömörülnek. Egyúttal a vérfű hangyaboglárka. (Maculinea teleius) tápnövénye. A többi hangyaboglárkához hasonlóan életmódja nem csupán ehhez növényhez, hanem a hangyák jelenlétéhez is kötődik. Lárváját hangyagazdák a bolyba szállítják és nevelik fel. Cserébe a fejlődő hernyó cukros váladékkal látja el őket. Az átalakult lepkék repülési időszaka júliustól augusztusig tart.
A nagy tűzlepke (Lycaena dispar) - melynek két nemzedékét is megfigyelhetjük, május-júniusban és július-augusztusban - hernyója a nedves, mocsaras területek vadsóska fajain táplálkozik.
 
A mocsár lakója rézsikló (Coronella austriaca )is. Hátán kettős, sötétbarna foltsor, húzódik végig, ami néha cikkcakk vonalban fut,ezért gyakran összetévesztik a rákosi viperával, mely ezen a területen nem fordul elő. A felnőtt egyedek főleg gyíkokral, a fiatalok ízeltlábúakra vadásznak.
 
 
  
Tudta-e,
hogy ezen az élőhelyen több olyan különös életmódú orchidea találja meg életfeltételeit, amelyek csak gombafajokkal szövetkezve képesek a vízben oldott tápanyagokat felszívni?
 
kiszáradó láprét
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
vérfű boglárka
 
 
 
   
 
2017. 01. 26. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design