magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Védett természeti területek » Természetvédelmi területek » Bácsalmási gyapjas gyűszűvirág termőhelye
Bácsalmási gyapjas gyűszűvirág termőhelye
  Védetté nyilvánítás éve: 1992. Kiterjedése 4 ha

Mint az a védett terület nevéből is kiderül, itt nem egy értékes növénytársulás, vagy egy nagyobb élőhely-komplex került védelem alá, hanem egy a természetes élőhelyein egyre ritkuló növény védelmét igyekeznek előfordulási helyének védelmével megoldani. A védett terület tágabb környezete nem bővelkedik természetes gyepekben vagy erdőkben, hiszen Bácskai löszös síkság szinte minden négyzetméterét művelésbe fogták. Ebben a kultúrsivatagban felüdülést jelent ez a 4 hektáros védett terület és közvetlen környezete. Bácsalmás felől közelítve először a szomszédos szikes tó medre tűnik fel. A tómeder mögötti telepített fiatal tölgyes szegélye és tisztásai rejtik a gyapjas gyűszűvirág itteni, néhány száz töves állományát.
Felmerülhet a kérdés, hogy ilyen körülmények között természetes-e a növény itteni előfordulása? Számos példa bizonyítja, hogy a valamikori egybefüggő löszgyepek néhány karakterfaja képes a túlélésre az apró, szigetszerű élőhelyeken is. Gondoljunk csak az erdélyi hérics csorvási, vagy a bókoló zsálya kondorosi termőhelyére.
A gyapjas gyűszűvirág kis elterjedési területű kelet-balkáni faj, mely hazánkban éri el elterjedésének nyugati és északi határát. Főleg másodlagos cserjésekben, száraz gyepekben, legelőkön és erdei tisztásokon fordul elő. Ez a két éves növény első évben csak tőlevélrózsát fejleszt, második évben hozza virágzatát. Szára, mely meghaladhatja az 1 méteres magasságot is, egyszerű, el nem ágazó, alsó részén kopasz, felső részén gyapjas. A tőlevelei tömött levélrózsát alkotnak, virágzáskor elhervadnak. Júniustól augusztusig nyíló virágai a szár csúcsán helyezkednek el, fehér vagy sárgásfehér alapon barna vagy ibolyás erezetűek.
A gyapjas gyűszűvirág egyike a legfontosabb gyógynövényeinknek. Leveleiből szívbántalmak elleni gyógyszert készítenek. Hazánkban 1940 óta foglalkoznak nagyüzemi termesztésével. A terület szabadon látogatható.
   
 
2009. 08. 18. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design