magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Mit jelent a KNPI címere?

Az óvó emberi kézben levő tojás a természet törékenységét jelzi.
A "hímes tojáson" levő minta a kiskunsági homokbuckás tájat, az itt jellemző
borókát, és Petőfi Az Alföld c. verséből is ismert vörös vércsét ábrázolja.

Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

» Fehértavi Darvadozás
Fehértavi Darvadozás
 

V. FEHÉRTAVI DARVADOZÁS

A MADÁRVONULÁS DÉL-ALFÖLDI ÜNNEPE

2016. november 10-12.

Az európai darunépesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg  őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre érik el a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. A legutóbbi 9 év monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a Szegedi Fehértavon tartózkodó darvak létszáma november közepén 25-35 000-es létszámmal tetőzik.

E rendkívüli természeti látványosság széles körű megismertetésére, a természet értékeinek, a természetvédelem fontosságának bemutatására tervezett, fesztivál jellegű ökoturisztikai program a Fehértavi Darvadozás. 2016-ban 5. alkalommal rendezzük meg ezt a két napos eseményt.

A Fehértavi Darvadozás főrendezője a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Állandó rendező-, és lebonyolító partnerek a Szegedfish Kft., a Napfény Európa Kft. (Postakocsi Csárda), a Magyar Madártani Egyesület, és Szatymaz Önkormányzata.

Az egyes részesemények lebonyolításában közreműködő partnerek: Sándorfalva Önkormányzata, a Szeged Táncegyüttes, a Vasúttörténeti Alapítvány, az Adrenalin ESK., a Hungarian Flyers Kerékpáros Klub.

A Fehértavi Darvadozás fontos küldetése a széles körű természetvédelmi tudatformálás, a szórakoztatva tanítás. Ennek megfelelően az évente, november közepén sorra kerülő fesztivált többféle felvezető program előzi meg.

1. A természetfotó pályázaton három kategóriában lehet képeket beküldeni. Az évről-évre ismétlődő "daru" és "víz, az élet forrása" kategória mellett a Fehértavi Darvadozás szervezői évről-évre más, a Szegedi Fehértóra jellemző madárcsoport kívánnak bemutatni. (A fotókat természetesen bármilyen más élőhelyen is lehet késziteni.) Eddig a sirályfélék, a récefélék, a „fehértavi cinegék” (függőcinege, barkóscinege és kék cinege) kerültek sorra. 2016-ban a rendezvény díszvendégeként bemutatkozó Fertő-Hanság Nemzeti Park címermadarának rokonságát, a ludakat bemutató képeket várjuk.

2. A gyermekrajz pályázattal a leginkább fogékony, 4-14 éves korosztályt célozzuk meg. Téma: a madárvonulás gyermekszemmel. Három korcsoportban (óvodás, alsó-, és felső tagozatos) külön értékeljük az ország minden részéről érkező alkotásokat.

A Fehértavi Darvadozás a fotósoknak még egy csemegét kínál: a Fotós Futamot. A Fotós Futam célja a Szegedi Fehértó őszi hangulatának, természeti szépségeinek, élővilágának, valamint az alföldi táj ökoturisztikai lehetőségeinek művészi megjelenítése és népszerűsítése. A Fotós Futam során -meghatározott napokon és helyszínen- készült digitális fényképeket a zsűri a Fehértavi Darvadozás rendezvényközpontjában, a Postakocsi Csárdában a verseny napján, nyilvános vetítésen értékeli. A fotókat négy kategóriában (állat, makro, tájkép, Darvadozás) külön díjazzuk.

Ugyancsak a természetvédelmi ismeretterjesztést szolgálja a Fehértavi Darvadozás péntek délelőtti eseménye, a Természetkutató Diák Akadályverseny. A nevező csapatoknak "beugró" feladatként egy természetvédelmi posztert kell elküldeniük a KNPI valamely jellegzetes védett élőlényéről. A verseny napján, a terepen önállóan megoldott játékos természetrajzi feladatokkal kell megbírkózni a 3 fős, 7-10. évfolyamos csapatoknak.

A fesztivál rendezvényközpontja Szatymazon, a Postakocsi Csárdánál van. A Fehértavi Darvadozás évről-évre visszatérő programpontjai:

-esti és hajnali darules,

-kisvonatozás a fehértavi halvasúton,

-lovaskocsis idegenvezetés a Sirály Tanösvény mentén,

-madárgyűrűzési bemutató,

-kerékpártúra a darvak táplálkozó területeire,

-"darudübögő" táncház,

-bábos természetrajzi mesesarok,

-népi játszótér, és egyéb gyermekjátékok,

-helyi termékek bemutatója,

-"Daru Futás" terep félmaraton.

-LEGO® építőverseny, kiállítás és LEGO® játszóház 6-99 évesek számára.

-Az idei évtől egy kisbuszos „daru körjárattal” segítjük a rendezvény helyszínei közötti közlekedést.

A kisvonatozás, és a lovaskocsis idegenvezetés kivételével a programok ingyenesek!

A versenyekkel, és egyéb részletekkel kapcsolatos információk a http://knp.nemzetipark.gov.hu/fehertavi-darvadozas internetes címen találhatóak. További egyedi információk a darvadozas.knpi@gmail.com e-mail címen kérhetők.

RENDEZVÉNYKÖZPONT: 
Szatymaz, Postakocsi Csárda (GPS: 46o21’0,96” N; 20o03’33,22” E) 
 

 

Gyermekrajz pályázat a”Madárvonulás gyerekszemmel”

A pályázati kiírás letölthető INNEN!

 

TERMÉSZETKUTATÓ AKADÁLYVERSENY

Akadályverseny kiírása ITT található!

SEGÉDLET

 

Lego építőverseny

Kiírás ITT található!

 

Természetfotó  pályázat

A pályázat kiírása ITT található!

 

Darufutás plakát

 

Fiókafutás plakát

   
 
2016. 10. 25. Oldal nyomtatása
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLISAz igazgatóság ügyeleti telefonszáma:
 
 
30/555-6171  
 
Itt a természetvédelmet  érintő közérdekű
bejelentéseket
fogadják.
 
Facebook
 
Fehértavi darvadozás 2016.
 www.kolon-to.com
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design