magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
» Kunok a Kiskunságban
Kunok a Kiskunságban
 

A rendezvénysorozat bevezetéseként a pénteki napon Karáth Imre sokoldalú operatőr és expedícióvezető munkásságának egy szeletét ismerhetik meg az érdeklődők. Karáth Imre bel- és külföldi utazásai során kameráján keresztül örökítette meg a kunok néprajzi örökségét.

„Kunok a Kiskunságban” című filmről néhány gondolat 

Honnan jöttek, kik voltak?

A Kárpát-medencébe, a nagy keletről induló népvándorlási hullámok utolsó csoportjaként, egy különös, Ázsia távoli vidékéről - a mai Kína észak-keleti területéről - származó nomád nép egy jelentős számú törzsközössége nyert bebocsátást.

A krónikák feljegyzései szerint ez 1239. év tavaszán történt.

A feltehetően közel százezer főt számláló hat kun nemzetiségű törzs Köten kán vezetésével jött vagy inkább menekült a hatalmas ellenség, a tatárok elől. Az állandó harchoz, vándorláshoz és a nomád állattartáshoz szokott nomád nép zömét a befogadó IV. Béla király, a már több mint 3oo éve itt megtelepült magyarok által kevésbé lakott Duna-Tisza közére telepítette, a ma Kiskunságnak nevezett vidékre.

A magyarok régi életmódjához hasonlóan élő kun törzsek őstörténetéről, még száz évvel ezelőtt is tartotta magát az a romantikus nézet, hogy a szkítákkal és a hunokkal rokonítható magyar nyelvűek voltak és egykor valahol a Kaukázus vidékén éltek. Csak a legutóbbi évtizedekben derítették ki a kutatók a kun nép eredetét, vándorlásának útvonalát és időpontjait, valamint a különleges szobraiknak az u.n.”kunbabáknak”múltját.

 Hogyan maradt meg, mit őrzött meg ősi kultúrájából, nyelvéből, szokásaiból és életmódjából a főként a Kiskunságban élő, magát ma is kunnak valló népcsoport? Erre próbál választ adni a film.

 

   
 
2009. 09. 18. Oldal nyomtatása
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design