NP-KISKUNSAG PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA       english   deutsch   magyar   
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Mártély - Ártéri tanösvény

Mártélyi Tájvédelmi Körzet

A képzőművészek kedvelt alkotóhelye, a tájképileg is megkapó mártélyi Tisza-part, mely 1971-óta védett. A Tisza egykori árterét az 1846-ban megkezdett folyószabályozás a töredékére zsugorította. A körtvélyesi és az ányási kanyar átmetszésével két holtág keletkezett. A morotvákkal bezárt szigetek, mélyfekvésű ártéri erdők, rétek buja növényzete gazdag állatvilágnak nyújt menedéket. A tájvédelmi körzet nemzetközi jelentőségű vizes élőhely. Tízezernyi vadlúd és vadréce jelenik meg árvízkor és télen a be nem fagyó folyószakaszon. Nyárvégi és őszi látványosság a feketególyák és a kócsagok vonulása.
A mártélyi holtág kedvelt üdülőterület, ahol szabadstrand, kemping, csónakkölcsönző, éttermek, lovaglási lehetőség is van.
Mártély kiemelkedő szórakoztató rendezvénye, a minden év augusztus első hétvégéjén megrendezésre kerülő háromnapos kulturális fesztivál, a Mártélyi Kavalkád. A faluból közvetlen autóbuszjáratok indulnak Hódmezővásárhelyre és Szegedre, Hódmezővásárhelyre.

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet legújabb létesítménye az ún. Ártéri tanösvény, mely a terület északi "korhány" elnevezésű részterületét mutatja be. A nyolc állomással rendelkező tanösvény 2.6 km hósszú, és a holtág kialakulásán túl megismertet az árvízi védekezéssel, valamint az árterek élővilágával. Ez a tanösvény a mártélyi üdülő telep parkolójából indul, ahol parkolási lehetőség is van. Itt került ugyancsak kialakításra a „Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont” (Mártély-Üdülőterület, Darvassy I. u. 19. Tel./Fax: 62/228-583), melynek üzemeltetője a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat.

Információ: Mártély Polgármesteri Hivatal, Rákóczi tér 1. Tel.: 62/528-062
                  Tourinform Iroda: 6800 Hódmezővásárhely, Szegfű u. 3. Tel.: 62/249-350