magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Gyülekezőt fújtak a pusztán
 
A kiskunsági pusztát járó ember most felfigyelhet a vonulásra készülődő pusztai madarak, a bíbicek, lilék és ugartyúkok csapataira.
   
 

A bíbicet könnyű felismerni jellegzetes bóbitájáról, fehér hasáról, kerekded szárnyáról és csapongó röptéről. Gyakori fészkelő nedves rétjeinken és szikes területeinken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokkal jobb megfigyelőképesség és némi helyismeret kell, hogy a csapatokba verődő ugartyúkot is felfedezzük. A faj nem elég hogy rejtőzködő, de sajnos igen kevés is van belőle: állománya fogyatkozóban van, a becslések szerint csupán 50-100 pár fészkel Magyarországon, a legerősebb állomány a Felső-Kiskunságban található. A Felső-Kiskunság kiváló élőhelyeket kínál nekik, kedvelik a rövid füvű, szinte kopár területeket.

Neve ellenére az ugartyúknak nem sok köze van a tyúkfélékhez: a lilealkatúak rendjéhez tartozó, érdekes megjelenésű madarak. Hosszú lábuk, csőrük és nagy szemük citromsárga, tollazatuk földszínű, szürkés-barnás árnyalatú, amely olyan kiváló rejtőszín, hogy gyakran nem is lapulnak le veszély esetén, hanem egyszerűen mozdulatlanná dermednek és ezzel valóban szinte láthatatlanná válnak. Népies nevei, a bagolyfejű lile vagy bagolyszemű sneff arra utalnak, hogy fejük és szemük testükhöz képest nagyon nagy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyülekezőhelyeken jellemzően 5-10 példány figyelhető meg, de ennél akár jóval többen is lehetnek. Azért sem könnyű őket megfigyelni, mert a nappalt kisebb mélyedésekbe, földrögök árnyékába húzódva töltik, ugyanis elsősorban éjszaka aktívak, emiatt van aránytalanul nagynak tűnő szemük. A gyülekezőhelyeket leginkább szürkületkor fedezhetjük fel, amikor jellegzetes rikoltó hangjukon tudatják mindenkivel, hogy lassan indulás van.

Mivel eredeti élőhelyük, az alacsony füvű szikes legelők kiterjedése jelentősen lecsökkent, így gyakran a megmaradt gyepterületeket övező szántóterületeken is megfigyelhetők, de ez alapvetően a többi pusztai madárfajra is érvényes. Például ilyenkor megfigyelhetjük a gyülekező kék vércséket is, ahogy a szántók földrögjein üldögélnek.

Az őszi hónapokban az alföldi pusztákon szem elé kerülhetnek a hazánkon átvonuló aranylile csapatai is. Ez az Eurázsia északi részén, tundrákon, lápokon fészkelő madár az alacsony növényzetet kedveli, ahol jól belátja a környéket. A szintén a tundrákon fészkelő havasi lile is rendszeres őszi átvonuló nálunk. Jellemzően ugyan a Hortobágyon pihennek meg a csapatai, de a Felső-Kiskunságban is rendszeresen előfordulnak. Az elmúlt napokban is figyeltek meg már néhány példányt.

Az ugartyúk, és más földön fészkelő madárfajok, mint például bíbic, piroslábú cankó, nagy goda megmentésének egyik legfontosabb eszköze a legeltetéses állattartás visszahozása az alföldi gyepeken és a szikes tavak környékén. Legelő állatok híján ugyanis ezek az élőhelyek elszegényednek, a szikes tavak környékét elfoglalja a nádas-zsiókás mocsári növényzet, megszűnik a szikpadkák, szikfokok, hátak és mélyedések változatossága.

Az idei aszályos nyár vége-ősz eleje nem kedvez a pusztai vízimadaraknak, szikes tavaink nagy része kiszáradt. Ugyanakkor hamarosan megérkeznek a vonuló ludak tömegei is, bízunk benne, hogy addigra megérkezik a csapadék is és megtelnek vízzel a tavak.

   
 
2018.09.28.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design