magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Megújult a Tartós szegfű tanösvény
 

A Kiskunmajsa-Bodoglár környéki homokbuckások őrzik Európa egyik legritkább virágjának, a tartós szegfűnek kiemelten fontos élőhelyét. A Bodoglár és Tázlár között félúton elhelyezkedő, a növényt és élőhelyét bemutató tanösvény megfakult és részben elavult információs tábláit kicseréltük és megújítottuk. Most már egységes megjelenéssel, felújított tartalommal állnak a kirándulók rendelkezésére.

   
 

A tartós szegfű (Dianthus diutinus Kit.) kizárólag Magyarországon fordul elő, a Duna-Tisza közén mindösszesen 10 előfordulási helye ismert. A Homokhátság fogyatkozóban lévő, borókás, vagy galagonyás nyáras ligetekkel tagolt évelő nyílt homokpusztagyepek a természetes élőhelye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bennszülött tartós szegfű természetvédelmi helyzetének javítása érdekében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Szegedi Tudományegyetem és Kiskunmajsa Város Önkormányzata együttműködésével, Európai Uniós forrás igénybe vételével LIFE-Nature természetvédelmi projektet valósított meg 2006 és 2011 között, mely a faj legfontosabb előfordulási helyein élőhely-fejlesztési beavatkozásokat és az állományok megerősítését tűzte ki célul.

 

A tartós szegfű és élőhelye különleges természeti értékei a kiskunsági tájnak, széleskörű megismertetése és a védelmi intézkedések bemutatása a természetvédelmi projekt egyik kiemelt feladata volt. A növény élőhelyén május elejétől októberig láthatunk éppen nyíló virágokat. E hosszan tartó virágzási időszak ellenére mégis kevesen ismerték és láthatták e ritka fajt. Aki azonban végigjárja a Tartós szegfű tanösvényt, mely egy kilométer hosszan kanyarog a bodoglári homokbuckák között, nagy eséllyel megtalálja.

 

 

 

 

 

 

 

 

A tanösvény részeként a homokfelszín és a növényvilág védelme érdekében 500 méter hosszúságban pallósor épült ki. Kilenc információs tábla segítségével a látogatók nem csak a tartós szegfűvel és élőhelyével, hanem a fennmaradását veszélyeztető legfontosabb tényezőkkel és a védelme érdekében tett természetvédelmi tevékenységekkel is megismerkedhetnek.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható. Megközelítés: a Soltvadkert-Kiskunmajsa közötti közúton, Tázlár és Bodoglár települések között, a 16,3 km szelvénynél, a táblával megjelölt földútnál kell betérni.

 
 
 
   
 
2018.06.14.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design