magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Ártalmatlanok az óriás tőrösdarazsak
 

Sokakban riadalmat keltenek a májusban megjelenő óriás tőrösdarazsak (Megascolia maculata). Alaptalanul, mert ezek a szelíd óriások sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyesek, ugyanakkor segítenek kordában tartani a cserebogár-szaporulatot.

   
 

Május van és ezzel együtt megjelentek az óriás tőrösdarazsak (Megascolia maculata) is. Kertek, parkok gyepén, korhadó fa vagy a komposzt közelében keringenek, akár nagyobb létszámban is.  Ez a hazánkban védett darázsfaj Európa legnagyobb termetű hártyásszárnyúja, igen látványos a megjelenése. Testmérete elérheti az 5cm-t, szárnyfesztávolsága pedig a 8cm-t is.

Ne bántsuk őket!

Nem kell tőlük tartanunk, mert igazi szelíd óriások. Bár rendelkeznek fullánkkal, azokat csak nagyon ritkán és kizárólag önvédelemre használják, pl. ha megfogjuk őket vagy rájuk ülünk. Hessegetésre, csapkodásra sem válaszolnak támadással. Ha véletlenül mégis mi lennénk a ritka kivételek és megszúr minket egy tőrösdarázs, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert bár a szúrás fájdalmas, de allergiás reakciót nem vált ki és másnapra már nyoma sincs. 

Biológiai védelem a cserebogárpajorok ellen

A kifejlett darazsak elsősorban nektárral táplálkoznak és a méhekhez, poszméhekhez hasonlóan hasznos beporzó rovarok. Nem túl érdekes életmódjuk mellett azonban egészen izgalmas a szaporodásbiológiájuk. Lárváik ugyanis különféle lemezescsápú bogarak lárváiban fejlődnek. A nőstények bámulatos pontossággal találják meg a szarvasbogarak, orrszarvúbogarak, rózsabogarak és bizonyos cserebogarak pajorjait és tojásaikat azokba helyezik. A kikelő darázslárvák pedig belülről, elevenen falják fel a bogárlárvákat. Ezzel egyébként az ember számára a beporzás mellett további hasznot is hajtanak, hiszen tevékenyen részt vesznek a cserebogarak biológiai kontrolljában.

A fentieknek megfelelően a tőrösdarazsak a társas redősszárnyúdarazsakkal (pl. lódarázs, német darázs, padlás darázs) ellentétben magányosan élnek és csak a szaporodási időszakban találkozhatunk velük nagyobb számban, főleg ha rátalálnak egy-egy bogárlárva-lelőhelyre. Ilyenkor a városi környezetben is megjelenhetnek, néha alaptalan riadalmat keltve azokban, akik nem ismerik őket. 

Különbözik a lódarázstólA lódarázs feje és tora vöröses, a potroha pedig sárga alapszínű

Könnyű megkülönböztetni ezeket a jámbor hártyásszárnyúakat a gyakran valóban agresszív lódarazsaktól. Mert bár a nőstény tőrösdarazsak feje sárga, a hímeké pedig fekete, de a toruk mindig fekete és a szintén fekete alapszínű potrohukon 4 nagy sárga folt is látható. Így még röptükben is fekete-sárga összbenyomást keltenek. Ezt már csak az a tény is erősíti, hogy alapvetően a hasoldaluk is fekete.Az óriás tőrösdarazsak tora és potroha is fekete alapszínű, potrohán négy nagy sárga folttal. Fotó: Pócsai Sándor

Ezzel szemben a lódarazsak feje és tora sárgás-vöröses, a potrohuk hátulsó kétharmada pedig alulról és felülről nézve is sárga alapszínű. Így vörös-sárga összbenyomást keltenek

Kár is lenne összetéveszteni ezeket a hasznos és szép rovarokat az ember számára néha kellemetlen fajokkal, mert az óriás tőrösdarazsak ritkább és sokkal inkább védelemre szoruló tagjai a hazai faunának.


 
   
 
2018.05.16.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design