magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Csillagséták nemzeti parkjainkban
 

2018. április 13-15. között a hazai nemzeti parkok a bolygók és csillagok világába kalauzolják a látogatókat az ún. Csillagséták alkalmával. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett Csillagtúra azért is különleges, mert nem csak a világűr, hanem egy föld alatt élő kisemlős, a 2018-ban év emlősének is választott földikutya titokzatos életével is megismerkedhetünk.

   
 
 
Csillagséták nemzeti parkjainkban – ablakot nyitunk a végtelen világegyetem felé
 
Időpont: április 13-15.
 
Távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolnak a Magyar Nemzeti Parkok április 13-15. között. Szakképzett túravezetők segítségével az éjszakai égboltot tanulmányozhatják majd mindazok, akik részt vesznek a tematikus túrák valamelyikén.
 
A természetes fény kiemelt jelentőségére rámutatva hívták életre az egyre népszerűbb Nemzetközi Sötét Égbolt Hét kezdeményezést, aminek mentén a Magyar Nemzeti Parkok is különleges túrákat szerveznek.
 
A csillagséták programsorozat bepillantást enged a nemzeti parkok éjszakai világába. Egy esti túra már önmagában is különleges élmény, hiszen ilyenkor az emberi érzékelés is más, a látás és a hallás kiélesedik, egészen más arcát mutatja a természet. Az állatvilág egy része is ilyenkor éled, így amellett, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhetnek, több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetik a nemzeti parki „csillagséták” kirándulói. A szakképzett túravezetők irányításával zajló túrákon, de akár az előadás jellegű programokon is maradandó élményekben részesülhet minden résztvevő.
 
2017 őszén – a Zselic és a Hortobágy után – immár a Bükki Nemzeti Parkot is csillagoségbolt-parkká nyilvánították, így a kontinensen is egyedülálló látványban lehet része azoknak, akik vállalkoznak az itt meghirdetett éjjeli kirándulások valamelyikére.
 
Az országos helyszíneket és programokat itt találják: 
 
 


A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett Csillagséta

Időpont: 2018. április 14., 17:00 óra

Helyszín: Baja, a Bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi terület (a volt Szegedi úti katonai gyakorlótér területe)

 A csillagászati bemutatóval egybekötött természetismereti túrán megismerkedünk a Bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi terület élővilágával. A területen éppen virágzik két védett növényfajunk, a pusztai meténg és az apró nőszirom. Kétségkívül a földikutya az élőhely sztárja, hiszen miattuk nyilvánították védetté a területet 2017-ben. Itt él ugyanis a ritka, fokozottan védett délvidéki földikutya legnagyobb populációja. Rejtett, földalatti életmódja miatt vajmi kevés esélyünk lesz megpillantani őt, de szakértőnk segítségével mindent megtudhatunk róla, továbbá túrásaikat is megfigyelhetjük.

Sötétedés után a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatórium munkatársai kalauzolásával és teleszkópok segítségével a csillagos égbolt csodáival is megismerkedhetünk, melyben reméljük, hogy az időjárás is partnerünk lesz. Az állatvilág egy része is ilyenkor éled, így egyúttal több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetik az érdeklődők.

A túra hossza kb. 2 km, időtartama 3 óra. 

Információ és jelentkezés: Tamás Ádám, +36 30 450 9227

A programon a részvétel ingyenes.

 
 
 
 
 
 
   
 
2018.04.09.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design