magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
A Kiskunságba ért a Nemzeti Parki Termék körút
 
2018. március 7-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kecskeméti látogatóközpontjába látogatott dr. Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkár. A látogatás a földművelésügyi miniszter által tavaly áprilisban megkezdett Nemzeti Parki Termék körút részét képezte.
   
 

 A Nemzeti Parki Termék körút célja, hogy felhívja a figyelmet a nemzeti parkok értékeire, és azon belül  is a Nemzeti Parki Termék védjegyet viselő termékekre. 

A védjegyrendszer részleteit dr. Rácz András, helyettes államtitkár ismertette meg a hallgatósággal. Mint mondta, Magyarország területének egyharmada természetközeli állapotban van, ami rendkívül jó aránynak számít az Európai Unióban. A tíz hazai nemzeti park 300 ezer hektár védett terület kezeléséről gondoskodik, ennek mintegy felét saját maguk, másik felét pedig bérlők (összesen 2000 gazdálkodó) bevonásával gondozzák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dr. Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkár. Fotó: Kiss Imre

 

„A Nemzeti Parki Termék Védjegy bevezetésével az volt a célunk, hogy bővítsük a termelők piaci lehetőségeit, szélesebb körben megismertessük termékeiket, nem utolsó sorban pedig segítsük őket abban, hogy helyben, saját lakóhelyükön tudjanak boldogulni” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a védjegy használatára azok válhatnak jogosulttá, akik védett, vagy Natura 2000-es területen megtermelt alapanyagokból, helyi munkaerő bevonásával állítják elő termékeiket. Mind a tíz nemzeti parkban működik egy Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottság, amely dönt a védjegyek odaítéléséről. A védjegyes termékek között szerepelnek szalámik, kolbászok, mézek, lekvárok, pálinkák, borok, sörök, sajtok és egyéb tejtermékek, kézműves termékek és szálláshelyek is.

 

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a Kiskunságban eddig 20 termelő mintegy 90 terméke kapta meg eddig a Nemzeti Parki Termék védjegyet. Hozzájuk csatlakozhat az a kilenc termelő, akik a mai napon vehetik át a védjegyet igazoló oklevelüket.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Bóna család képviseletében Bóna Angéla vette át a minősítő oklevelet. Fotó: Kiss Imre

A Kiskunsági Nemzeti Parkban megtalálható védjegyes termékek közül az élelmiszerek vannak többségben: mézek, sajtok, kolbászok, szörpök, levárok és borok. A kézműves termékek között szerepel szappan, szalmadíszek, fából készült termékek és ékszerek.

A már védjeggyel rendelkező termelők közül Gonda János, bioborász előadásában bemutatta a borászatát, és arról is beszámolt, személy szerint neki milyen előnyöket hozott a védjegy. A védjegyrendszer indulásakor az elsők között kapta meg minősítését, így a döcögős kezdetekről is elsőkézből hallhattunk felidézett emlékeket.

Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára a helyi termékek térségfejlesztésben betöltött szerepéről tartott előadást.

A rendezvényen kilenc termelő tíz terméke kapta meg a Nemzeti Parki Termék Védjegy minősítést. Közülük nem mindenki számított újnak, voltak köztük „régi” védjegyesek is, akik most újabb termékükkel pályáztak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Kiss Imre

A mai napon az alábbi termelők vehették át minősítő oklevelüket Dr. Rácz András, környezetügyért felelős helyettes államtitkártól és Ugró Sándortól, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójától:

1.  Bóna Zoltán, Kecel – szárított gyógynövények (galagonyavirág, csalán, bodzavirág, menta, vadkomló) és népi motívumokkal díszítettmézeskalács

2.    Rendek László, Kerekegyháza-Kunpuszta – mangalica kolbász

3.   Tarnóczi András, Csongrád – zöld dió befőtt

4.    Kunstár Csaba, Kistelek – vegyes virágméz

5.    Soós László, Hódmezővásárhely – tehénsajtok több ízben

6.  Molnár László, Szabadszállás – fából készült termékek, természetes anyagokból készült ékszerek

7.    Gulyás Zoltánné, Nyárlőrinc – vegyes virágméz

8.    Görög András, Kunpeszér – vadvirág méz

9.    Gulyás György, Hajós – tehénsajtok több ízben

 

 

   
 
2018.03.07.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design