magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Újabb tárgyalás lesz a városföldi sasmérgezés ügyében
 
Nem született ítélet a városföldi parlagi sas mérgezés ügyében február 5-én, pedig a természetvédők precedens értékű határozatot vártak.
   
 

Mint ismeretes, 2015 elején Városföld határában két parlagi sas és két róka tetemét találták meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MME szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy az állatok pusztulását mérgezés okozta: tiltott hatóanyag-tartalmú, rendkívül mérgező növényvédőszerrel befecskendezett csalétkeket helyeztek ki az elkövetők.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda két gyanúsított ellen emelt vádat 2016 nyarán, akik dúvadgyérítés céljából helyezték ki a mérgezett csalétkeket, nem törődve azok természetvédelmi és humán egészségügyi kockázataival.

A természetvédők feszülten várták, vajon a mai tárgyaláson születik-e ítélet az ügyben, hiszen a tettesek akár több év börtönbüntetést is kaphatnak, amely visszatartó erő lehetne a hasonló bűncselekmények elkövetőinek. Erre viszont még várnunk kell, ugyanis kitűztek még egy tárgyalást márciusra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Remény, a műholdas jeladóval ellátott parlagi sas is a városföldi mérgezés áldozata lett. A fiatal sast még tojásként mentették meg 2013-ban egy zavarás miatt elhagyott fészekből. A képen teteme mellett Falco, az MME mérg- és tetemkereső kutyája látható. Fotó: Deák Gábor.

 

Sajnos ez az ügy csak egyike az utóbbi évek számtalan mérgezéses esetének. A karbofurán szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években. Természetvédelmi szempontból a parlagi sas és a rétisas esetében a legaggasztóbb a helyzet, hiszen egyedszámukhoz viszonyítva ennél a két fajnál a legnagyobb a mérgezések okozta veszteség. 2012 és 2017 között összesen 56 rétisas és 36 parlagi sas lett mérgezés áldozata. Ha hosszú távon folytatódik ez a tendencia, akár a sasok közép-európai fennmaradását is veszélyeztetheti.

A madármérgezéses esetek visszaszorítása és megelőzése céljából a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésük keretében két új méreg- és tetemkereső kutyát állított szolgálatba múlt év végén. Feladatuk a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.

   
 
2018.02.05.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design