magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Európa egyik legritkább vadvirága a Duna-Tisza közén él
 
A néhány hete bemutatott szegfüvek között említés szintjén szerepelt egy hányatott sorsú kuriózum is, amivel azonban érdemes alaposabban is megismerkedni!
   
 

A tartós szegfűt (Dianthus diutinus) 1814-ben írta le a magyar botanika egyik legkiemelkedőbb alakja, Kitaibel Pál. Ezt követően vita támadt a faj önállóságát illetően, többen a dél-oroszországi Dianthus polymorphus-sal azonosították a növényt, ám később megerősítették önálló faji státuszát. Alig néhány évtizeddel a leírása után azonban a növénynek „nyoma veszett”, közel öt évtizedig nem volt tudomása senkinek a szegfűfaj helyzetéről! 1893-ban került elő újra, ezúttal egy addig ismeretlen, új lelőhelyről.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bár a 20. században ismét több populációját találták, az élőhelye bolygatására, taposására rendkívül érzékeny faj helyzete ezután sem javult érdemben. Pannon bennszülött növény lévén a tartós szegfű a világon kizárólag a Duna-Tisza közi homokhátságon él, ahol egyedszáma a 2000-es évek elejére 20.000 tő alá csökkent, elsősorban a számára otthont nyújtó, borókással – ligetes nyarasokkal mozaikoló nyílt homoki gyepek drasztikus méretű megfogyatkozása miatt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A KNPI koordinálásával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal karöltve, 2007-ben LIFE-pályázat keretében egy igen sikeres fajvédelmi akció vette kezdetét. A bócsai és bodoglári lelőhelyein a tájidegen akác- és fekete fenyő ültetvények visszaszorításával, valamint a gyepeket elözönlő selyemkóró rendszeres irtásával jelentősen sikerült megnövelni, és egyben összekötni a növény számára alkalmas gyepterületeket. Ezeken a részeken a növény egyedszáma a kedvezőbb feltételeknek köszönhetően megnőtt, illetve a rekonstrukcióval érintett, újonnan (ill. újra) létrejött gyepfoltokon a Szegedi Füvészkert által nevelt tövek kiültetésére is sor kerülhetett. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A tartós szegfű 20-50 cm magas, az egész növény viaszbevonattól hamvasszürke. A száron átellenesen álló levelei 2-5 cm hosszúak, néhány mm szélesek. A virágok a szár végén magányosan, vagy kisebb csomókban állnak, a szirmok rózsaszínűek, 6-8mm hosszúak. A virágzás júniustól egészen a fagyokig tarthat, innen ered a „tartós” szegfű elnevezés. A hosszan tartó virágzás oka, hogy a virágok rövid kocsányon, tömött csomókban fejlődnek, de a virágzaton belül a virágok nem egyidőben nyílnak, maximum 4(-5) virág nyílik egyszerre. A nyárközepi-nyárvégi aszály teljesen visszavetheti a virágzást, azonban az augusztusban-szeptemberben érkező esők nyomán újból nyílásnak indulhat a növény.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Érzékenysége, ritkasága okán, és mert a számára alkalmas élőhelyek számos más, ritka, védendő nyílt homoki gyepi fajnak biztosítanak élőhelyet, a tartós szegfű fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000Ft.

Szöveg és fotók: Aradi Eszter, KNPI

 
 

   
 
2017.08.25.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design