magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
A zeller, amit hiába tennénk a levesbe
 
A hét vadvirága sorozatban most egy igazi ritkasággal, a kúszó zellerrel ismerkedünk meg. A növény, amellett hogy speciális igényei miatt csak kevés élőhelyen él meg, igen aprócska, emiatt nehezen észlelhető, ráadásul parányi, fehér virágai sem emelik ki környezetéből. És még zeller íze sincs.
   
 

 A kúszó zeller nyílt iszapfelszínek növénye: vagyis amellett, hogy a magasra növő, őt leárnyékoló erős növényzeti konkurenciát csak időlegesen tűri, az is igen fontos számára, hogy a talaj az év nagy részében víztelített legyen – és bizony az sem árt, ha az a talaj tőzeges, laza. Tekintettel arra, hogy az elmúlt néhány évszázadban Magyarország lápjainak 97%-a megsemmisült, és a még meglévő tőzeges területek egy hányadán is régóta tőzegbányák működnek, lecsapoló árkok létesülnek, a leszáradófélben lévő vizes élőhelyeket pedig egyre inkább benövi az inváziós aranyvessző, könnyen belátható, hogy napjainkra sok mozgástere nem maradt ennek a „válogatós” növénynek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A faj egész Európában megritkult, számos országból kipusztult, és mindössze Németország két régiójában, és Spanyolország északi részén tekinthető helyzete kielégítőnek. Miután a vizenyős, tőzeges talajon a növényzet gyorsütemben képes kolonizálni a nyílt felszíneket, hogy aztán egy-egy vizesebb év, vagy a kezelésben bekövetkező változás hatására ismét kis idő leforgása alatt megnyíljanak, a kúszó zeller ismert előfordulásai hazánkban is sporadikusan nőttek, illetve csökkentek. A (közel) egyidejűleg ismert állományok száma azonban sosem haladta meg a tucatnyit, az 1990-es évek közepére-végére pedig úgy tűnt, eltűnt az országból a faj. 1999-2001 között Paks és Bogyiszló mellett került elő a növény, illetve egy kisebb állományát találták a császártöltési Vörös-mocsárban – majd egy újabb szünetet követően, 2010-2015 között az Őrjeg területén (Nemesnádudvar, Sükösd, Érsekcsanád térségében) több új, nagy példányszámú állományt regisztráltunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A faj specialista életmódja miatt igen érzékenyen reagál élőhelyének környezeti változásaira. A 2010-ben elsőként felfedezett két nemesnádudvari szubpopuláció legeltetése 2014-ben abbamaradt – 2016-ra már csak az állomány töredéke volt megfigyelhető. A növény viszonylag sokáig képes lappangani, azonban előbb-utóbb véglegesen kiszorul a számára alkalmatlan területekről. E nem túl látványos, de annál izgalmasabb életmódú növény is remek példa arra, hogy vizes élőhelyeink fokozott védelemre, odafigyelésre szorulnak – csak a természeteshez minél inkább közelítő vízjárású, változatos növénytársulások sorát tartalmazó élőhely-komplexek biztosíthatnak hosszú távon otthont egyre ritkuló mocsári-lápi növényeinknek!

 

 

   
 
2017.08.18.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design