magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Mit jelent a KNPI címere?

Az óvó emberi kézben levő tojás a természet törékenységét jelzi.
A "hímes tojáson" levő minta a kiskunsági homokbuckás tájat, az itt jellemző
borókát, és Petőfi Az Alföld c. verséből is ismert vörös vércsét ábrázolja.

Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Újra szabadon a felgyógyult, mentett állatok
 
Védett és fokozottan védett fajok mentett egyedeit engedte ma szabadon a Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.
   
 

A két intézmény között csaknem 20 éve áll fenn egy együttműködés, melynek keretében a természetvédelmi őrszolgálat a Vadaskert gondjaira bízza a természetben sérülten vagy betegen talált védett vagy fokozottan védett állatok egyedeit. Amennyiben gyógyulásuk sikeres, újra szabadon engedhetőek.

Zomboriné Polyák Irén, a Vadaskert igazgató-helyettese kiemelte, hogy egyre nagyobb százalékban sikerül megmenteni a hozzájuk sérülten bekerülő egyedeket. „Ezúttal hét fiatal vörös vércse, négy kuvik, két gyöngybagoly, két fehér gólya, egy erdei fülesbagoly, négy keleti sün és egy fiatal vörös mókus térhet vissza a természetbe” – ismertette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megtudtuk, az elmúlt hónapok heves viharai miatt idén tavasszal és nyáron viszonylag sok sérült madár vagy fészekből kiesett fióka került be a vadasparkba. A fiatal madarak szerencsére jó eséllyel visszavadíthatók.

Dr. Magyar Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgató-helyettese az állatkerteknek a természetvédelemben betöltött szerepét méltatta. „Míg korábban az állatkertek csak arra törekedtek, hogy minél több ritka fajt mutassanak be, mára már egyre nagyobb szerepet játszanak a természetvédelemben is” – mondta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A madarakat Németh Ákos, a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület munkatársa először meggyűrűzte, illetve röviden ismertette a helyszínre gyűlt gyerekeknek, mit kell tudni ezekről a védett és fokozottan védett fajokról, valamint hogy mire jó a gyűrűzés.

A sünöket a Vadaskert melletti erdőben engedték el, a mókust szintén nem vitték messzire, csak hagyták, hadd másszon fel az egyik fára. Igaz, nem nagyon akaródzott neki elhagyni a Vadaskert igazgatójának, Tokovics Tamásnak a biztonságot jelentő vállát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gólyák az izsáki Kolon-tónál találnak új otthonra, a többieket pedig Kecskemét határában engedtük el, egy alkalmas élőhelyen.  Németh Ákos választása egy friss tarlóra esett, ahol bőven találnak majd egeret, pockot, sáskát a vércsék és a baglyok, sőt, a baglyok örömére egy lakatlan, romos tanya is van a közelben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elengedésük után a vércsék egy kis riadalmat okoztak a közelben cikázó fecskék között, a baglyok egyből a lakatlan tanya és a körülötte lévő facsoport felé vették az irányt. Hamarosan onnan is az énekesmadarak méltatlankodása hallatszott, akik nem fogadták kitörő örömmel az új szomszédokat. A környék rágcsálói pedig még mit sem sejtenek…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
2017.07.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design