magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Újra szabadon a felgyógyult, mentett állatok
 
Védett és fokozottan védett fajok mentett egyedeit engedte ma szabadon a Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.
   
 

A két intézmény között csaknem 20 éve áll fenn egy együttműködés, melynek keretében a természetvédelmi őrszolgálat a Vadaskert gondjaira bízza a természetben sérülten vagy betegen talált védett vagy fokozottan védett állatok egyedeit. Amennyiben gyógyulásuk sikeres, újra szabadon engedhetőek.

Zomboriné Polyák Irén, a Vadaskert igazgató-helyettese kiemelte, hogy egyre nagyobb százalékban sikerül megmenteni a hozzájuk sérülten bekerülő egyedeket. „Ezúttal hét fiatal vörös vércse, négy kuvik, két gyöngybagoly, két fehér gólya, egy erdei fülesbagoly, négy keleti sün és egy fiatal vörös mókus térhet vissza a természetbe” – ismertette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megtudtuk, az elmúlt hónapok heves viharai miatt idén tavasszal és nyáron viszonylag sok sérült madár vagy fészekből kiesett fióka került be a vadasparkba. A fiatal madarak szerencsére jó eséllyel visszavadíthatók.

Dr. Magyar Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgató-helyettese az állatkerteknek a természetvédelemben betöltött szerepét méltatta. „Míg korábban az állatkertek csak arra törekedtek, hogy minél több ritka fajt mutassanak be, mára már egyre nagyobb szerepet játszanak a természetvédelemben is” – mondta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A madarakat Németh Ákos, a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület munkatársa először meggyűrűzte, illetve röviden ismertette a helyszínre gyűlt gyerekeknek, mit kell tudni ezekről a védett és fokozottan védett fajokról, valamint hogy mire jó a gyűrűzés.

A sünöket a Vadaskert melletti erdőben engedték el, a mókust szintén nem vitték messzire, csak hagyták, hadd másszon fel az egyik fára. Igaz, nem nagyon akaródzott neki elhagyni a Vadaskert igazgatójának, Tokovics Tamásnak a biztonságot jelentő vállát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gólyák az izsáki Kolon-tónál találnak új otthonra, a többieket pedig Kecskemét határában engedtük el, egy alkalmas élőhelyen.  Németh Ákos választása egy friss tarlóra esett, ahol bőven találnak majd egeret, pockot, sáskát a vércsék és a baglyok, sőt, a baglyok örömére egy lakatlan, romos tanya is van a közelben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elengedésük után a vércsék egy kis riadalmat okoztak a közelben cikázó fecskék között, a baglyok egyből a lakatlan tanya és a körülötte lévő facsoport felé vették az irányt. Hamarosan onnan is az énekesmadarak méltatlankodása hallatszott, akik nem fogadták kitörő örömmel az új szomszédokat. A környék rágcsálói pedig még mit sem sejtenek…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
2017.07.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design