magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
204 fiókát gyűrűztünk meg a Gólya Roadshow-n
 
 
Az évek óta népszerű Gólya Roadshow keretében idén 82 fészket ellenőriztünk és 204 fióka kapott jelölőgyűrűt. Több mint 1300-an látogattak el a gyűrűzések meghirdetett helyszíneire.
   
 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében június 9- 16. között számos gólyafészket kerestek fel munkatársaink Bács-Kiskun megyében. A fészkek ellenőrzése mellett a gólyafiókák fém-és színes jelölőgyűrűket kaptak, amelyek lehetővé teszik a madarak befogás nélküli azonosítását és információkkal szolgálhatnak a gólyák vonulásáról, napi aktivitásukról, illetve életkorukról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiskőrösön és Akasztón harmadszor járt a gólya roadshow. Kiskőrösön három fészekben nyolc fiókát tudtunk meggyűrűzni, az Akasztón átvizsgált 22 fészekből ötben még túl kicsik voltak a fiókák a gyűrűzéshez, így ott végül 54 fióka lábára került gyűrű. Az egyik fészekben két fióka lábára bálamadzag tekeredett, ami komoly gondot okozott volna a későbbiekben, így azt eltávolítottuk. Több fészekből is szedtünk ki olyan anyagokat (madzagot, műanyag hálót), amelyeket mi, emberek szórunk szét a természetben és veszélyeztetjük velük az élővilágot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bácsalmáson és térségében ez már az ötödik ilyen alkalom volt, népszerűsége évről évre nő a lakosság körében. Idén rekordszámban, 987-en voltak kíváncsiak a kisgólyákra! A szerencsésebbek nem csak a földre lehozott kisgólyákat simogathatták meg, hanem a daruskocsi segítségével a fészekbe is bepillanthattak. Itt két nap alatt tíz településen 24 fészket vizsgáltunk meg, melyekben 64 fiókát találtuk. Heten még nem voltak gyűrűzésre alkalmas méretűek, így 57-nek kellett elviselni a beavatkozást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalocsán és környékén hét településen jártunk, ahol 14 fészekben 37 fiókát sikerült meggyűrűzni. A hőség ellenére 300-nál is több érdeklődő volt. Külön öröm volt számunkra, hogy nemcsak iskolás és óvodás csoportok jöttek el, hanem a családok mellett a felnőttek is időt tudtak szakítani a gólyagyűrűzés megtekintésére, ami a mai rohanó világban nem mindennapos egy ilyen hétköznapon szervezett eseményen. Bátor jelentkezők itt is lehetőséget kaptak, hogy emelőkosárból bepillanthassanak lakott fészekbe. A lakosság elkötelezettségét mutatta az is, hogy egy-egy helyen pontosan ismerték a fészek történetét, a gólyapárral kapcsolatos eddig történt eseményekkel, adatokkal segítették a monitoring munkát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izsákon és környékén 19 fészket ellenőriztünk, melyekben 47 fiókát jelöltünk meg a Kolon-tavi Madárvárta segítségével. Három fészekben hét olyan fióka volt, akik még túl kicsik voltak a gyűrűzéshez. Páhin az egyik szülőmadár már gyűrűs volt, a számából kiderült, hogy kollégánk, Sápi Tamás gyűrűzte meg 2014-ben Csengőd-Kullérban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesítve tehát a roadshow öt napján 82 fészket ellenőriztünk, 204 kisgólyát gyűrűztünk és több mint 1300-an lettek gazdagabbak egy élménnyel és némi információval a gólyákról.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a gólya roadshow szervezésében és lebonyolításában nyújtott segítségért a következő partnereinknek:

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, DÉMÁSZ, Magesz Trans, az akasztói Főnix Club, Bácsalmás Város Önkormányzata, Kolon-tavi Madárvárta, Keresztes Lilla, Zomborácz Soma, Moravcsik Henrik

 
   
 
2017.06.22.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design