magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Műfészkekkel segítjük a parlagi sasok költését
 
 

Négy műfészket helyeztünk ki Csanytelek környékén, ahová reményeink szerint egyszer parlagi sasok fészkelhetnének. Ősszel további 26 fészket telepítünk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

   
 

A hazai és külföldi tapasztalatok egyaránt megerősítik, hogy az erős, jó minőségű műfészkekben nagyobb a költéssikerének valószínűsége. A műfészkek biztonságosabbak, jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak és jobban bírják az igénybevételt. Egy évek óta lakott sasfészeknek tetemes súlya lehet, és ha ehhez hozzáadjuk a szülőpár és a kirepülés előtt álló, csaknem felnőtt méretű fiókák súlyát, bizony hatalmas terhet kell megtartani a fának, ami biztos alapokat kíván.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A műfészek felhelyezése nem egyszerű művelet, alpinista tudást kíván. Nem lehet tériszonyos, aki 10-20 méter magasan épít sasotthont. Bereczky Attila bravúros ügyességgel végezte el a feladatot. Ehhez először egy erős keretből és vaspántokból álló fészekalapot kell szilárdan rögzíteni a kiszemelt fán, egy megfelelő ágvillában. Ezután erre vastag ágakat erősít, majd feltölti vékonyabb ágakkal, gyeptéglákkal, amíg úgy nem néz ki, mint egy természetes fészek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A madarak a műfészkeket gyakran elfogadják, így biztonságosabb helyre szoktathatók. Persze azt nem lehet garantálni, hogy parlagi sasok fognak költeni ezekben a fészkekben, de a szintén fokozottan védett rétisas és kerecsensólyom szaporulatnak is örülünk, illetve védett egerészölyvek és hollók is költhetnek ezekben a fészkekben. Több fészek léte esetén nem kell számítani erős konkurenciaharcra és eredményesebb lehet a fészkelés.

Bács-Kiskun megyében, a Kiskunsági Nemzeti Park működési területén jelenleg mindössze 3 pár parlagi sas él, sikeres költése a tavalyi év során még csak az egyiknek volt.  A sasok kedvelik az ürgés legelők közelségét, gyakran megtelepülnek gyepterületeken vagy mezőgazdasági táblák mellett húzódó fasorokban, magányos fákon.

A műfészek kihelyezések „A parlagi sasok védelme a Pannon-régióban az ember okozta halálozás visszaszorításával” című LIFE projekt keretében történnek, mely az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Fotók: Máté Bence, Bereczky Attila

 
   
 
2017.06.01.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design