magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Az életkedv virágai
 
A hét vadvirága sorozatban ezúttal a rózsákat emeljük ki, melynek hazai, vadon növő képviselőjét, ha különböző neveken is, de mindenki ismeri.
   
 

 

A rózsák körében nem csak a nemesített rózsáknál hatalmas a változatosság, de bizony a vadon élők is rendkívül változatosak, gyakran hibridizálnak, ami meglehetősen nehézkessé teszi határozásukat. Számos változatot írnak le még ma manapság is, amelyek egy részére azonban egyes szerzők nem csupán kismértékben eltérő változatként tekintenek, hanem alfajként, kisfajként, vagy akár önálló fajként, így rendszertanuk sem egységes – ami pedig nehezíti elterjedésük, ritkaságuk mértékének meghatározását.

 

Az Alföldön elsősorban a mindenki által ismert gyepűrózsa (Rosa canina), vagy másnéven csipkerózsa, vadrózsa, csipkebogyó, kutyarózsa, és a hozzá igen hasonlatos berki rózsa gyakori. A gyepűrózsa terméséből készül a hecsedli lekvár, illetve megfázás esetén – szigorúan hideg vízbe áztatva – a gyógytea. A hazai vadrózsa-fajok többsége inkább a Dunántúlon és középhegységeinkben él.

 

 

Bölcsője Damaszkusz

 

Ha határozni nehéz is őket, szeretni, csodálni annál könnyebb. A rózsát egyes források szerint 5000 évvel ezelőtt kezdték termeszteni. A legkorábbi rózsa-ábrázolás egy i.e. 1770-ben készült krétai falfestményen látható, míg legkorábbi írott bizonyítékot a rózsáról Homérosz „Iliász"-ában találjuk. Kedveltsége azóta is töretlen: nincs növény, amelyet többen ismernének, és valószínűleg nincs olyan kert, amelyben legalább néhány töve ne virágozna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ma szinte kizárólag a térséget sújtó háború kapcsán emlegetett Damaszkusz és környéke (a korábbi Perzsia) a rózsaművelés középpontja és a rózsa hazája. A perzsa dalok alapján maga Allah teremtette a fehér rózsát, hogy a virágok királynéja legyen. A perzsa dalok rózsa melletti másik állandó szereplője, a fülemüle azonban olyannyira beleszeretett a csodaszép teremtménybe, hogy a rózsát szertelenül körbedalolva, és -repkedve elővigyázatlanul a rózsa védelmére rendelt tüskékbe esett. Vére megfestette a virágot – azóta létezik piros rózsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A források alapján a damaszkuszi rózsa volt az első termesztett, telt virágú rózsa, amely keletről Európába került, de a vélelmezett időpontok között igen nagy eltérések vannak: van, aki szerint a keresztes lovagok már 1100 körül magukkal hozták, mások szerint a 16.sz.-ban érkezett csupán hozzánk a faj. Magas illóolaj tartalma miatt ma is igen nagy területeken termesztik, ennek központja az évszázadok során fokozatosan Bulgáriába (Kazanlik térségébe) tevődött át. 1890-ben Kazanlik völgyéből 3164 kg rózsaolajat vittek ki – 1 kiló rózsaolajhoz 3200 kg rózsaszirom, ehhez pedig 500,000 rózsavirág kell.

(Szutórisz Frigyes 1905-ben megjelent, „A növényvilág és az ember” c. munkájából számos további érdekességet megtudhatunk a rózsák múltjáról, történelméről: gyógyászati és konyhabeli felhasználásáról az ó- és középkorban, a kereszténység és a rózsa kapcsolatáról, a rózsához fűződő régi hiedelmekről, vagy éppen arról, hogy a középkori titkos társaságok jelképeiben mindig ott volt a rózsa. A http://leporollak.hu/tudomany/szutoris/SZUT5C.HTM címen, Németh Ferenc jóvoltából digitálisan is olvasható a közel 40oldalas, önálló fejezetbe rendezett írás.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történelem viharában

 

Bár a rózsa a világ minden táján, a világ minden országában a szeretet és öröm szimbóluma, egyetlen, mindenki által ismert esetben mégis a gyilkos háború jelképe lett: a 15. századi Angliában zajlott a „Rózsák háborúja”, a York és Lancaster házak között. Előbbi ház címere volt a fehér, utóbbié a piros rózsa – a háborúnak több évtized után a Tudor-ház felemelkedése vetett véget, amelynek címere egy fehér-vörös rózsában egyesítette a két rózsát. (Philippa Gregory „A folyók asszonya”, „A fehér királyné”, „A vörös királyné” és a „Királycsináló lánya” c. regényei történelmi pontosságra törekedve, de olvasmányosan mutatják be ezt a korszakot.)

 

 

 

 

 

 

 

  Tövise márpedig nincs

 

A közismert mondás szerint: nincsen rózsa tövis nélkül. Valójában az összes rózsa tövis nélküli, mert a rózsáknak tüskéjük van. A tövis a szár belső részéből – tehát nem a bőrszövetből – létrejövő képlet, a tüskékkel ellentétben nagyon nehéz letörni őket. Általában különböző mértékben fásodnak, mint pl. a kökény tövisei. A tüske ugyanakkor bőrszöveti eredetű, a mélyebb rétegbe nem hatol, könnyen eltávolítható – mint pl. a rózsák tüskéi is.

 

 

 

 

 

 Egy, a rózsák szépségéhez méltó idézettel búcsúzunk, Tóth Béla 1907-ben kiadott „Gül Baba”c. könyvéből:

„Pedig a rózsaolaj a legnagyobb gyönyörűség ebben az életben. Bölcsesség, ifjúság, szerelem, vígság, egészség vagyon benne; illatától meg­éled test és lélek; egy csöpp rózsaolaj fölér ezer kád hegyi forrásvízzel.”

 

 

 

 

 

 

Szöveg: Aradi Eszter, KNPI, fotók: Aradi Eszter és Barna Zsolt, KNPI, internet (Renoir festménye, Laborfalvi Róza, Rose Leslie, és Rózsa Sándor képmása, a Guns N’ Roses zenekar logója)

   
 
2017.05.25.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design