magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Mit jelent a KNPI címere?

Az óvó emberi kézben levő tojás a természet törékenységét jelzi.
A "hímes tojáson" levő minta a kiskunsági homokbuckás tájat, az itt jellemző
borókát, és Petőfi Az Alföld c. verséből is ismert vörös vércsét ábrázolja.

Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Hívatlan vendégek a szántókon
 
 
A múlt héthez hasonlóan most sem egyetlen növény kerül bemutatásra a hét vadvirága sorozatban. Ezúttal azonban nem rendszertani felosztás alapján választott családdal foglalkozunk, hanem egy életmódjuk szerint elkülöníthető csoporttal, méghozzá a szántóföldi gyomokkal, azon belül is főként a látványos, színpompás fajokat vesszük sorra.
 
   
 

 

A legegyszerűbb definíció alapján minden gyom, ami ott fordul elő, ahol nem kívánatos, vagyis a szántóföldön megjelenő, nem vetett növények mindegyike gyomként tekintendő. Természetesen akadnak a szántókra alkalmanként kiszökő növények, akadnak olyanok, amelyek életstratégiája a zavart, bolygatott, nyílt talajfelszíneken történő gyors megtelepedésre épül, így meglepően alkalmas élőhely számukra a szántó, és akad számos olyan faj, amely kifejezetten a kultúrnövények termesztési módjához alkalmazkodott. Ezen fajok fokozatosan átvették a kultúrnövény jellemvonásait: terméseik, magvaik nagyobbak lettek, elvesztették természetes terjedési képességüket.

 

 

Legismertebb közülük a konkoly, ami hiába gyönyörű növény, mérgező magja miatt tömeges előfordulása egy-egy gabonavetésben veszélyessé válhat. A 20. század második felétől a mezőgazdaságban alkalmazott korszerűbb eljárások miatt a növény – számos más szántóföldi gyomhoz hasonlóan – erősen visszaszorult, így sok helyen védetté nyilvánították (többek között Magyarországon is). Az utóbbi években a vegyszeres kezelések visszafogottabb használata miatt ismét terjedőben van.

 

 

 Ugyancsak közismert szántóföldi gyom a dísznövényként is ültetett búzavirág, amelynek szárított virágját szappanok, fürdősók díszítéséhez használják, míg a belőle nyert virágvíz enyhe gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású a bőrre.

 

 

A mindenki által ismert, és a földművelők kivételével vélhetően mindenki által kedvelt pipacs a mákfélék családjába tartozik. A család gazdasági szempontból legjelentősebb faja a kerti mák, méghozzá a még éretlen termés (gubó) megkarcolásával nyerhető tejnedv miatt: ez az ópium, vagy régies magyar nevén mákony. Alkaloid tartalmú, erős fájdalomcsillapító, már több mint 3500 éve használják gyógyászati céllal. A család Magyarországon honos fajai alkaloid-kinyerésre alkalmatlanok, de virágjuk hasonlóképp látványos.

 

 

A csucsorfélékhez (burgonyafélék) tartozó fajok közül sok tartalmaz mérgező alkaloidákat - ezeket általában arról a növényről nevezték el, amelyikből először kimutatták, ilyen pl. az Atropa-ból (nadragulya) kinyert atropin, a Nicotiana-ból (dohány) kinyert nikotin. A legtöbb mérgező alkaloida megfelelő adagolásban gyógyászati célokra is alkalmazható, pl. az atropint pupillatágítóként használják. Itáliában a mindig tetszeni vágyó hölgyek a vonzónak tartott nagy szembogárra áhítozva azt a kockázatot is vállalták, hogy akár meg is vakulhatnak a rendszeres használat következtében. A növény tudományos neve (Atropa belladonna) is ilyentén használatára utal: a bella donna jelentése: szép hölgy (ajánlott zene: https://www.youtube.com/watch?v=KnPHbWETzRc). A számos mérgező faj ellenére a család több tagját termesztik, és fogyasztják, mit pl. a paprikát, paradicsomot, padlizsánt, vagy a burgonyát, amelynek gumója fogyasztható ugyan, de a szárrészek és a termés mérgező.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg és fotók: Aradi Eszter, KNPI

 

   
 
2017.05.18.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
Fehértavi darvadozás 2017.
www.kolon-to.com
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design