magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Hívatlan vendégek a szántókon
 
 
A múlt héthez hasonlóan most sem egyetlen növény kerül bemutatásra a hét vadvirága sorozatban. Ezúttal azonban nem rendszertani felosztás alapján választott családdal foglalkozunk, hanem egy életmódjuk szerint elkülöníthető csoporttal, méghozzá a szántóföldi gyomokkal, azon belül is főként a látványos, színpompás fajokat vesszük sorra.
 
   
 

 

A legegyszerűbb definíció alapján minden gyom, ami ott fordul elő, ahol nem kívánatos, vagyis a szántóföldön megjelenő, nem vetett növények mindegyike gyomként tekintendő. Természetesen akadnak a szántókra alkalmanként kiszökő növények, akadnak olyanok, amelyek életstratégiája a zavart, bolygatott, nyílt talajfelszíneken történő gyors megtelepedésre épül, így meglepően alkalmas élőhely számukra a szántó, és akad számos olyan faj, amely kifejezetten a kultúrnövények termesztési módjához alkalmazkodott. Ezen fajok fokozatosan átvették a kultúrnövény jellemvonásait: terméseik, magvaik nagyobbak lettek, elvesztették természetes terjedési képességüket.

 

 

Legismertebb közülük a konkoly, ami hiába gyönyörű növény, mérgező magja miatt tömeges előfordulása egy-egy gabonavetésben veszélyessé válhat. A 20. század második felétől a mezőgazdaságban alkalmazott korszerűbb eljárások miatt a növény – számos más szántóföldi gyomhoz hasonlóan – erősen visszaszorult, így sok helyen védetté nyilvánították (többek között Magyarországon is). Az utóbbi években a vegyszeres kezelések visszafogottabb használata miatt ismét terjedőben van.

 

 

 Ugyancsak közismert szántóföldi gyom a dísznövényként is ültetett búzavirág, amelynek szárított virágját szappanok, fürdősók díszítéséhez használják, míg a belőle nyert virágvíz enyhe gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású a bőrre.

 

 

A mindenki által ismert, és a földművelők kivételével vélhetően mindenki által kedvelt pipacs a mákfélék családjába tartozik. A család gazdasági szempontból legjelentősebb faja a kerti mák, méghozzá a még éretlen termés (gubó) megkarcolásával nyerhető tejnedv miatt: ez az ópium, vagy régies magyar nevén mákony. Alkaloid tartalmú, erős fájdalomcsillapító, már több mint 3500 éve használják gyógyászati céllal. A család Magyarországon honos fajai alkaloid-kinyerésre alkalmatlanok, de virágjuk hasonlóképp látványos.

 

 

A csucsorfélékhez (burgonyafélék) tartozó fajok közül sok tartalmaz mérgező alkaloidákat - ezeket általában arról a növényről nevezték el, amelyikből először kimutatták, ilyen pl. az Atropa-ból (nadragulya) kinyert atropin, a Nicotiana-ból (dohány) kinyert nikotin. A legtöbb mérgező alkaloida megfelelő adagolásban gyógyászati célokra is alkalmazható, pl. az atropint pupillatágítóként használják. Itáliában a mindig tetszeni vágyó hölgyek a vonzónak tartott nagy szembogárra áhítozva azt a kockázatot is vállalták, hogy akár meg is vakulhatnak a rendszeres használat következtében. A növény tudományos neve (Atropa belladonna) is ilyentén használatára utal: a bella donna jelentése: szép hölgy (ajánlott zene: https://www.youtube.com/watch?v=KnPHbWETzRc). A számos mérgező faj ellenére a család több tagját termesztik, és fogyasztják, mit pl. a paprikát, paradicsomot, padlizsánt, vagy a burgonyát, amelynek gumója fogyasztható ugyan, de a szárrészek és a termés mérgező.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg és fotók: Aradi Eszter, KNPI

 

   
 
2017.05.18.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design