magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Elpusztítottak egy gólyafészket Jászszentlászlón
 
Lakossági bejelentést kaptunk, hogy levertek a villanyoszlop tetejéről egy évek óta lakott gólyafészket Jászszentlászló külterületén, május 4-én.
   
 

A helyszínre érkező természetvédelmi őrkerület-vezető sajnos csak megerősíteni tudta, hogy valóban bekövetkezett a természetkárosítás. A nemzeti park feljelentést tett a rendőrség és a Kormányhivatal felé.

A hatályos jogszabályok a természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt kiemelt figyelmet fordítanak. A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért pusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen! 

Azt nem tudni, hogy hány tojás lehetett a fészekben, vagy hogy kikeltek-e már a fiókák.  Az elkövetkezendő napokban megfigyeljük a gólyapár viselkedését, és ha újból fészekrakásba kezdenek, akkor fészekemelőt helyezünk a villanyoszlopra, valamint egy mesterséges fészekalappal segítjük az újbóli családalapítást. Bízunk benne, hogy a veszteséget pótolni tudja a madárpár és nem fog még egyszer ilyen felháborító eset történni velük. 

A fehér gólyák márciusban tértek vissza afrikai telelőhelyeikről. A párok ilyenkor azonnal a fészek tatarozásába kezdenek és áprilisban lerakják 3-5 tojásukat. Május elejére már sok fészekben kikelt fiókák is vannak.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy aki törvénytelen természetkárosítást tapasztal, legyen az például védett madár fészkének eltávolítása költési időszak alatt, haladéktalanul értesítse a nemzeti parkot a 30/555-6171-es ügyeleti számon vagy a rendőrséget.

Az országban több bekamerázott gólyafészek életét is nyomon követhetjük online, például Bácsalmáson is van ilyen. A Bács és Alma névre keresztelt gólyapár öt tojásából május 3-án kelt ki az első fióka, akik május 4-én követett a második. A webkamera linkje: http://www.bacsalmas.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1190&Itemid=420

A fehér gólya hazai fészkelő állománya 5000-5500 párra tehető. A faj itthon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

   
 
2017.05.05.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design