magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Már nyílnak az orchideák a Kiskunságban
 

A hét vadvirága sorozatunkban ezúttal a hazai orchideák, vagy magyar megnevezéssel a kosborok kerülnek terítékre.

   
 
 

A csapadékhiány, és a hűvös időjárás okán kissé megtorpant, lelassult a természet az elmúlt időszakban. Számos olyan növényünk van, amelynek virágzása az adott évi, nem megfelelő mennyiségű csapadék esetén, ha el nem is marad, de igen csekély mértékű a teljes állomány egyedszámához képest. Kifejezetten jellemző ez az orchideák számos fajára, és nem csak az üde élőhelyeken élőkre, de a szárazgyepi fajokra is. Ennek következtében a napokban nyílásnak indult agárkosborok virágzása sem olyan látványos, mint a számukra ideális években, de azért így is többfelé találkozhatunk vele. (A mai (ápr. 19-i) hóesés, és a holnapra ígért további csapadék elősegítheti az ezután nyíló fajok – mint pl. a jövő héten bemutatása kerülő pókbangó –, vagy akár a még „vacilláló” agárkosborok virágzását – amennyiben az erősebb fagyok elmaradnak.)

 

Mert orchideák nem csak a trópusokon élnek 

Talán sokaknak meglepetést jelent, hogy itthon is élnek orchideák – ráadásul nem is kevés! Természetesen nem a trópusi őserdőkben, és a virágkötészetekből ismert színpompás, nagyvirágú lepkeorchideákra, és társaikra kell gondolni, de hazai képviselőiknek sem kell szégyenkezni szépség tekintetében. Az orchideák igen fajgazdag csoport, a nagyvilágban közel 23000 fajuk él, többségük fánlakó. Mérsékelt övi képviselői – tehát hazai fajai is – talajlakók, általában 10-30cm magasra nőnek virágzáskor. 

 

A hazai fajok virágai ugyan aprók, rendszerint 0,5-1cm között mozognak, azonban szinte kivétel nélkül hosszabb-rövidebb fürtökbe tömörülnek (pl. a május végén- júniusban a Kiskunság leszáradó láp- és mocsárrétjeinken nyíló szúnyoglábú bibircsvirág virágzata meghaladhatja a 10cm-t is), így megjelenésük igen dekoratív lehet. Bár az orchideák – magyar megnevezéssel: kosborok – virágai igencsak eltérőek lehetnek szín-, alak- és méret szempontjából egyaránt, felépítésük alapvetően egységes. „Szirmaik” két körre különülnek: a külső, és belső lepellevelek száma egyaránt 3. A belső lepellevelek része a mézajak is, amely a többi lepellevélnél rendszerint nagyobb, és általában színesebb, erősebb mintázatú is, gyakran karéjos szerkezetű – a megporzó rovarok leszállóhelyéül szolgál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Színek kavalkádja a fehértől a liláig 

A kosborokra különösen jellemző a hibridképződés, olykor ráadásul nem csak a közelebbi rokonfajok között fordul elő. A hibridizáció során létrejött növények általában átmenetet képeznek a szülőfajok között, mind virágszín, mind virágméret tekintetében – termetük azonban jóval meghaladhatja azokét. A hibridek egy része termékeny, tehát egymás között tovább tudnak szaporodni.

 

További jellemzője a kosboroknak, hogy az átlagosnál jóval gyakoribbak náluk a színbeli eltérések, mint más fajoknál. Az általában lila virágok mellett igen sűrűn találkozhatunk csökkent festékanyag-tartalmú, fehér-, vagy a szokottnál jóval világosabb színű virágokkal, illetve több színanyagot hordozó, sötét virágú példányokkal – valamint a köztük lévő színárnyalatok számos változatával.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legtöbb hazai kosbor un. pionír fajként viselkedik, vagyis nyílt felszíneken (pl. felhagyott homok- és tőzegbányákban, gyepek felnyíló foltjain) jelenik meg, de ideális élőhelyi feltételek, a gomba-kapcsolat (mikorrhiza-partner), és a megporzó rovarok jelenléte esetén tartósan képesek megtelepedni a zárt gyepekben is.

 

Idén már április elején nyíltak a Böddi-széken 

Az agár kosbor (Orchis morio / Anacamptis morio) a Kiskunság legkorábban nyíló orchideája. Hegyi réteken, lápréteken, száraz- és félszáraz gyepeken, cserjésekben egyaránt előfordul – a Duna-Tisza közén elsősorban homoki sztyeppréteken, illetve a szikesekbe ékelődő löszös magaslatokon találkozhatunk vele április közepe táján. Ha szórványosan is, de szinte a teljes Kiskunságban előfordul, így érdemes nyitott szemmel járnunk. Magassága virágzáskor 6-20(-35)cm, tőlevelei sötétebb fűzöldek, a virág általában bíboroslila, a külső lepellevelek zölden csíkozottak. Az egyes virágok mérete 0,5-0,7cm, a füzér hossza kb. 5-8cm, általában 8-20 virág alkotja. Mint minden, hazánkban előforduló kosborfaj, az agár kosbor is védett, így gyűjtése, károsítása szigorúan tilos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg és fotók: Aradi Eszter, KNPI
 
   
 
2017.04.19.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design