magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Mit jelent a KNPI címere?

Az óvó emberi kézben levő tojás a természet törékenységét jelzi.
A "hímes tojáson" levő minta a kiskunsági homokbuckás tájat, az itt jellemző
borókát, és Petőfi Az Alföld c. verséből is ismert vörös vércsét ábrázolja.

Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Már nyílnak az orchideák a Kiskunságban
 

A hét vadvirága sorozatunkban ezúttal a hazai orchideák, vagy magyar megnevezéssel a kosborok kerülnek terítékre.

   
 
 

A csapadékhiány, és a hűvös időjárás okán kissé megtorpant, lelassult a természet az elmúlt időszakban. Számos olyan növényünk van, amelynek virágzása az adott évi, nem megfelelő mennyiségű csapadék esetén, ha el nem is marad, de igen csekély mértékű a teljes állomány egyedszámához képest. Kifejezetten jellemző ez az orchideák számos fajára, és nem csak az üde élőhelyeken élőkre, de a szárazgyepi fajokra is. Ennek következtében a napokban nyílásnak indult agárkosborok virágzása sem olyan látványos, mint a számukra ideális években, de azért így is többfelé találkozhatunk vele. (A mai (ápr. 19-i) hóesés, és a holnapra ígért további csapadék elősegítheti az ezután nyíló fajok – mint pl. a jövő héten bemutatása kerülő pókbangó –, vagy akár a még „vacilláló” agárkosborok virágzását – amennyiben az erősebb fagyok elmaradnak.)

 

Mert orchideák nem csak a trópusokon élnek 

Talán sokaknak meglepetést jelent, hogy itthon is élnek orchideák – ráadásul nem is kevés! Természetesen nem a trópusi őserdőkben, és a virágkötészetekből ismert színpompás, nagyvirágú lepkeorchideákra, és társaikra kell gondolni, de hazai képviselőiknek sem kell szégyenkezni szépség tekintetében. Az orchideák igen fajgazdag csoport, a nagyvilágban közel 23000 fajuk él, többségük fánlakó. Mérsékelt övi képviselői – tehát hazai fajai is – talajlakók, általában 10-30cm magasra nőnek virágzáskor. 

 

A hazai fajok virágai ugyan aprók, rendszerint 0,5-1cm között mozognak, azonban szinte kivétel nélkül hosszabb-rövidebb fürtökbe tömörülnek (pl. a május végén- júniusban a Kiskunság leszáradó láp- és mocsárrétjeinken nyíló szúnyoglábú bibircsvirág virágzata meghaladhatja a 10cm-t is), így megjelenésük igen dekoratív lehet. Bár az orchideák – magyar megnevezéssel: kosborok – virágai igencsak eltérőek lehetnek szín-, alak- és méret szempontjából egyaránt, felépítésük alapvetően egységes. „Szirmaik” két körre különülnek: a külső, és belső lepellevelek száma egyaránt 3. A belső lepellevelek része a mézajak is, amely a többi lepellevélnél rendszerint nagyobb, és általában színesebb, erősebb mintázatú is, gyakran karéjos szerkezetű – a megporzó rovarok leszállóhelyéül szolgál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Színek kavalkádja a fehértől a liláig 

A kosborokra különösen jellemző a hibridképződés, olykor ráadásul nem csak a közelebbi rokonfajok között fordul elő. A hibridizáció során létrejött növények általában átmenetet képeznek a szülőfajok között, mind virágszín, mind virágméret tekintetében – termetük azonban jóval meghaladhatja azokét. A hibridek egy része termékeny, tehát egymás között tovább tudnak szaporodni.

 

További jellemzője a kosboroknak, hogy az átlagosnál jóval gyakoribbak náluk a színbeli eltérések, mint más fajoknál. Az általában lila virágok mellett igen sűrűn találkozhatunk csökkent festékanyag-tartalmú, fehér-, vagy a szokottnál jóval világosabb színű virágokkal, illetve több színanyagot hordozó, sötét virágú példányokkal – valamint a köztük lévő színárnyalatok számos változatával.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legtöbb hazai kosbor un. pionír fajként viselkedik, vagyis nyílt felszíneken (pl. felhagyott homok- és tőzegbányákban, gyepek felnyíló foltjain) jelenik meg, de ideális élőhelyi feltételek, a gomba-kapcsolat (mikorrhiza-partner), és a megporzó rovarok jelenléte esetén tartósan képesek megtelepedni a zárt gyepekben is.

 

Idén már április elején nyíltak a Böddi-széken 

Az agár kosbor (Orchis morio / Anacamptis morio) a Kiskunság legkorábban nyíló orchideája. Hegyi réteken, lápréteken, száraz- és félszáraz gyepeken, cserjésekben egyaránt előfordul – a Duna-Tisza közén elsősorban homoki sztyeppréteken, illetve a szikesekbe ékelődő löszös magaslatokon találkozhatunk vele április közepe táján. Ha szórványosan is, de szinte a teljes Kiskunságban előfordul, így érdemes nyitott szemmel járnunk. Magassága virágzáskor 6-20(-35)cm, tőlevelei sötétebb fűzöldek, a virág általában bíboroslila, a külső lepellevelek zölden csíkozottak. Az egyes virágok mérete 0,5-0,7cm, a füzér hossza kb. 5-8cm, általában 8-20 virág alkotja. Mint minden, hazánkban előforduló kosborfaj, az agár kosbor is védett, így gyűjtése, károsítása szigorúan tilos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg és fotók: Aradi Eszter, KNPI
 
   
 
2017.04.19.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
Fehértavi darvadozás 2017.
www.kolon-to.com
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design