magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
A hét vadvirága: homoki báránypirosító (Alkanna tinctoria)
 

Bár e heti növényünk kertekben nem fordul elő, mégis viszonylag ismert virág. A báránypirosító az érdeslevelűek családjába tartozik – ezen család több tagjának gyökere tartalmaz festékanyagot, és miután eleink is régóta felismerték és használták őket, ez nevükben is megjelenik: ilyen pl. a vértő, vagy a báránypirosító. 

   
 

 

Ahogyan utóbbi magyar neve mutatja, vastag, mélyre nyúló karógyökerének sötétpiros nedvét juhok szőrének jelölésére használták, de ezen túl is igen széleskörű volt a felhasználása: élelmiszerek, kozmetikumok, bútorok színezésére egyaránt használták, illetve a kozmetikai ipar még ma is felhasználja termesztett példányait, pl. szappanok színezésére. A gyökér őrleményéből készített macerátum (olajos kivonat) lúgos környezetben lilás, míg savas közegben rózsaszínes árnyalatot ad a készítményeknek. Latin neve ugyancsak festőnövény mivoltára utal, az al-henna arab szóból származik. A népi gyógyászat hasmenés ellen, bőrbántalmak ellen alkalmazta, miután azonban belsőleges használata májkárosító lehet, ma már nem javasolják fogyasztását.

Hazánkban mindössze egy faja él, a Mediterráneumban azonban több rokonfaja is megtalálható. Itthon a növény elsősorban meszes talajú évelő nyílt homokpusztagyepek faja, vagyis állományai túlnyomórészt a Duna-Tisza közén fordulnak elő, de ahogyan sok más homoki faj otthon érzi magát sziklagyepekben is, a báránypirosító is megjelenik sziklás talajon más országokban. 

 A növény szára-levele szürkészöld, családnevének megfelelően sűrű, fehéres-szürkés serteszőrös. Hajtásai általában heverőek, ritkábban felemelkedőek. Virága élénk sötét-égszínkék, a bimbók gyakran lilásak. Jellemzően április közepén kezd nyílni, de idén már április elején kékleni kezdett néhány bucka. Viszonylag hosszan nyíló faj, akár május közepéig-végéig találkozhatunk virágaival. Bár a korábbi intenzív gyűjtés, és élőhelyei beerdősítése miatt példányszáma csökkent, még nem ritka faj – érintetlen, vagy kevésbé zavart homokbuckásaink gyepjeiben sokfelé előfordul.  Ennek ellenére, a gyűjtést megelőzendő – ami a faj további visszaszorulásához, és egyben taposásra, bolygatásra érzékeny élőhelyének leromlásához vezetne – a báránypirosító védett.

   
 
2017.04.12.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design