magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Természetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum
 

A szakemberek számára is csupán az utóbbi években vált ismertté, hogy körülbelül 300 példány délvidéki földikutya él Baján, a volt honvédségi lőtér területén, ahová egyébként ipari park létesítését tervezték. A fokozottan védett faj védelme érdekében a területet Bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi terület néven védetté nyilvánították, mellyel kapcsolatos intézkedéseket sajtótájékoztatón ismertették április 6-án, a helyszínen.

   
 

A délvidéki földikutya (Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis) azon kevés emlősfaj egyike, amely a Kárpát-medencében alakult ki. A Duna−Tisza közi Homokhátságon és a szerbiai Vajdaságon kívül a világon máshol nem fordul elő, a legritkább emlősfajok közé sorolható. Világállományát 600 egyed körülire becsülhetjük. Három ismert populációjának élőhelyei közül egyik részben, a másik teljes egészében hazánk területén helyezkedik el. A teljes egészében Magyarország területén lévő élőhely, amely kb. 300 példánynak ad otthont, Baja város területén található.

A délvidéki földikutya bajai élőhelyének a földművelésügyi miniszter 7/2017. (II. 28.) FM rendeletével történt védetté nyilvánítása kulcsfontosságú lépés a délvidéki földikutya fajmegóvása terén.

 

 

A 114 hektár kiterjedésű védett természeti terület létesítése a délvidéki földikutya eddig ismert legnépesebb populációja élőhelyének hosszú távú fenntartását teszi lehetővé. A bajai terület védetté nyilvánítását a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztos-helyettes és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is szorgalmazta, tevékeny részt vállalva az előkészítési folyamatban. A védetté nyilvánítás garanciát jelent arra, hogy a mindenkori területhasználat összhangban lesz a faj igényeivel.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta: „a bajai helyszín jelentőségét az adja, hogy jelen pillanatban ez a világ egyetlen olyan védett területe, amit kifejezetten a délvidéki földikutya megmentésére és védelmére hoztak létre.”

 

 

„A jelenlegi ismeretek szerint a legnépesebb egybefüggő délvidékiföldikutya-populáció él itt, a kelebiai állomány ugyanis több kisebb részre tagolódik. A bajai állomány életképességét bizonyítja, hogy egyedszáma már felfedezése óta is jelentősen gyarapodott” - tette hozzá az igazgató.

A védetté nyilvánított terület sajnos nagymértékben szennyezett volt lakossági hulladékkal. Az elmúlt napokban példaértékű összefogás eredményeként 150 m3 szemetet gyűjtöttek össze és szállíttattak el a helyi civilek és a nemzeti park munkatársai a bajai önkormányzat segítségével. Ugró Sándor reményét fejezte ki, hogy az illegális utak sorompóval történő lezárása segít abban, hogy ne kerüljenek újabb és újabb szemétkupacok a területre.

Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese az eseményen szemléletesen ismertette a földikutyák jellemzőit, miért pont úgy néznek ki, ahogy kinéznek. Egy, a védett terület határán kívül talált egyed élőben is képviselte ezt a ritka fajt és percekig állta a kamerák kereszttüzét.

 Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára és a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a bajaiak olyan páratlan természeti értékek között tölthetik a mindennapjaikat, mint a Duna mellékágai vagy a gemenci erdő, ezért az elmúlt évszázadokban megtanulták ezt a csodálatos természeti környezetet védeni. A földikutyák ilyen szempontból "nagyon jó helyen vannak" - fogalmazott.     

 

 

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért felelős államtitkára szerint nem a természetvédelmet, hanem a természet védelmét kell szolgálni. Mint mondta: az állami természetvédelem önmagában sokat tehet, de nem eleget, a legeredményesebb a munka az illetékes intézmények és szervezetek közötti együttműködéssel valósulhat meg, mint a földikutya esetében is.     

Az államtitkár emlékeztetett, hogy 2013 tavaszán egy nem túl jó minőségű fotó alapján merült fel annak a lehetősége, hogy talán délvidéki földikutyára leltek az egykor katonai lőtér területén. Az elmúlt négy évben pedig már tudományos kutatások is igazolták, hogy a földikutya három ismert populációja közül a legnagyobb Baján található, a területen 321 példány él.   

 
 

Fercsák Róbert, Baja polgármestere kiemelte: egy város életében a természeti örökség, a környezet értékeinek megőrzése prioritást kell élvezzen. Mint mondta, a bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi terület eredetileg ipari fejlesztési célokat szolgált volna, de sikerült egy olyan kompromisszumos megoldást találni, amelyet minden érdekelt fél elfogadhatónak tartott.

 

A délvidéki földikutya Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint egyedenként.

   
 
2017.04.07.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design