magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
A hét vadvirága: az apró nőszirom (Iris pumila)
 
 

A „hét vadvirága” sorozatban három héttel ezelőtt bemutatott sáfrányokhoz hasonlóan, eheti növényünknek is számos nemesített rokonfaja pompázik a hazai kiskertekben. 

 
   
 

Többnyire ugyan a május táján nyíló, nagyobb termetű fajokkal találkozhatunk, de azért a kora tavaszi, apró termetű nőszirmok – vagy ahogy sokan ismerik őket: íriszek –, mint pl. a közel-Keleten honos recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) hibridjei is egyre gyakoribbak itthon. 

 

A nőszirmok magyar nevüket a szirom-szerűen ellaposodó, a virág színével megegyező színű bibéjükről kapták, míg tudományos nevük – Iris, ami görög eredetű, és szivárványt jelent – a változatos, a majdnem teljes színskálát felölelő virágaira utal. 

 

A nőszirmok gyökerét az ókorban gyógyszerként (köhögés, hasfájás, kígyó- és skorpió-marás ellen), és szépítőszerként, a mai pirosítók előszeleként alkalmazták: a benne lévő kalcium-oxalát tűkristályok izgatták a bőrt, ami így kipirosodott.  A viktoriánus korban a nőszirom port az édességeknek kölcsönzött aromájáért kedvelték, illetve gyógyászati alkalmazásai is voltak. Napjainkban főként kozmetikai összetevőként használják a kék v. kerti nőszirom (Iris germanica) szárított gyökérének őrleményét: parfümök aromájának és színének a rögzítésére alkalmas, továbbá illatosító púderek, és - gyengéd fogfehérítőként - fogkrémek összetevője lehet. 

 

Hazánkban nyolc fajuk fordul elő természetes módon, közülük hat a Kiskunságban is él: mocsárréteken, mocsarakban, magassásosokban a mocsári-, lápréteken a szibériai-, láprétek és enyhén szikes rétek száraz gyepek felé mutató szegélyében a fátyolos-, évelő nyílt homokpusztagyepjeinkben a homoki-, zártabb homoki gyepjeinken, száraz tölgyesekben a tarka-, míg löszpusztagyepeinken az apró nőszirommal találkozhatunk. A Kiskunságban nem élő magyar nőszirom Észak-Magyarországon, míg a pázsitos nőszirom domb- és hegyvidékeinken fordul elő. A 8 hazai faj közül mindössze a mocsári nőszirom nem védett, míg a 20Ft-os érménken szereplő magyar nőszirom fokozottan védett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hazai fajok színe általában „egyféle”: a szibériai, a fátyolos, a pázsitos és a magyar nőszirom virága kék-lila, míg a mocsári, a homoki, és a tarka nőszirmoké sárga (utóbbi faj külső lepellevelei fehér alapon sötétlila-barnás cirmosak).

Az apró nőszirom ugyanakkor jelentősen eltér társaitól: a leggyakoribb lila és sárga virágok mellett, tudományos nevükhöz méltóan valóban a szivárvány szinte minden színében pompázhatnak – a zöld és a piros ugyan kimarad, de ezeket „pótolandó” olykor-olykor fehér vagy vajszínű színű példányok is előfordulnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az apró nőszirom a Kiskunságban elsősorban a szikes pusztáinkba ékelődő löszös magaslatok szegélyében fordul elő (többek között Tiszaalpár, Pusztaszer, Fülöpszállás közelében), de nem szikesekhez kötődő löszgyepekben is találkozhatunk vele, pl. Kunpeszér, Érsekhalma-Nemesnádudvar, Baja, Röszke térségében.


Az április 8-án, Bösztörpusztán (Kunszentmiklós) megrendezésre kerülő Túzokünnep helyszínéhez viszonylag közel, Apaj és Tass külterületén is számos szép populációja virágzik a fajnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 apró nőszirmok színkavalkádja Kunpeszér határában 
 
Szöveg és fotók: Aradi Eszter, KNPI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
2017.04.03.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design