magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Mit jelent a KNPI címere?

Az óvó emberi kézben levő tojás a természet törékenységét jelzi.
A "hímes tojáson" levő minta a kiskunsági homokbuckás tájat, az itt jellemző
borókát, és Petőfi Az Alföld c. verséből is ismert vörös vércsét ábrázolja.

Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
A hét vadvirága: az apró nőszirom (Iris pumila)
 
 

A „hét vadvirága” sorozatban három héttel ezelőtt bemutatott sáfrányokhoz hasonlóan, eheti növényünknek is számos nemesített rokonfaja pompázik a hazai kiskertekben. 

 
   
 

Többnyire ugyan a május táján nyíló, nagyobb termetű fajokkal találkozhatunk, de azért a kora tavaszi, apró termetű nőszirmok – vagy ahogy sokan ismerik őket: íriszek –, mint pl. a közel-Keleten honos recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) hibridjei is egyre gyakoribbak itthon. 

 

A nőszirmok magyar nevüket a szirom-szerűen ellaposodó, a virág színével megegyező színű bibéjükről kapták, míg tudományos nevük – Iris, ami görög eredetű, és szivárványt jelent – a változatos, a majdnem teljes színskálát felölelő virágaira utal. 

 

A nőszirmok gyökerét az ókorban gyógyszerként (köhögés, hasfájás, kígyó- és skorpió-marás ellen), és szépítőszerként, a mai pirosítók előszeleként alkalmazták: a benne lévő kalcium-oxalát tűkristályok izgatták a bőrt, ami így kipirosodott.  A viktoriánus korban a nőszirom port az édességeknek kölcsönzött aromájáért kedvelték, illetve gyógyászati alkalmazásai is voltak. Napjainkban főként kozmetikai összetevőként használják a kék v. kerti nőszirom (Iris germanica) szárított gyökérének őrleményét: parfümök aromájának és színének a rögzítésére alkalmas, továbbá illatosító púderek, és - gyengéd fogfehérítőként - fogkrémek összetevője lehet. 

 

Hazánkban nyolc fajuk fordul elő természetes módon, közülük hat a Kiskunságban is él: mocsárréteken, mocsarakban, magassásosokban a mocsári-, lápréteken a szibériai-, láprétek és enyhén szikes rétek száraz gyepek felé mutató szegélyében a fátyolos-, évelő nyílt homokpusztagyepjeinkben a homoki-, zártabb homoki gyepjeinken, száraz tölgyesekben a tarka-, míg löszpusztagyepeinken az apró nőszirommal találkozhatunk. A Kiskunságban nem élő magyar nőszirom Észak-Magyarországon, míg a pázsitos nőszirom domb- és hegyvidékeinken fordul elő. A 8 hazai faj közül mindössze a mocsári nőszirom nem védett, míg a 20Ft-os érménken szereplő magyar nőszirom fokozottan védett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hazai fajok színe általában „egyféle”: a szibériai, a fátyolos, a pázsitos és a magyar nőszirom virága kék-lila, míg a mocsári, a homoki, és a tarka nőszirmoké sárga (utóbbi faj külső lepellevelei fehér alapon sötétlila-barnás cirmosak).

Az apró nőszirom ugyanakkor jelentősen eltér társaitól: a leggyakoribb lila és sárga virágok mellett, tudományos nevükhöz méltóan valóban a szivárvány szinte minden színében pompázhatnak – a zöld és a piros ugyan kimarad, de ezeket „pótolandó” olykor-olykor fehér vagy vajszínű színű példányok is előfordulnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az apró nőszirom a Kiskunságban elsősorban a szikes pusztáinkba ékelődő löszös magaslatok szegélyében fordul elő (többek között Tiszaalpár, Pusztaszer, Fülöpszállás közelében), de nem szikesekhez kötődő löszgyepekben is találkozhatunk vele, pl. Kunpeszér, Érsekhalma-Nemesnádudvar, Baja, Röszke térségében.


Az április 8-án, Bösztörpusztán (Kunszentmiklós) megrendezésre kerülő Túzokünnep helyszínéhez viszonylag közel, Apaj és Tass külterületén is számos szép populációja virágzik a fajnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 apró nőszirmok színkavalkádja Kunpeszér határában 
 
Szöveg és fotók: Aradi Eszter, KNPI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
2017.04.03.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
Fehértavi darvadozás 2017.
www.kolon-to.com
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design