magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Mit jelent a KNPI címere?

Az óvó emberi kézben levő tojás a természet törékenységét jelzi.
A "hímes tojáson" levő minta a kiskunsági homokbuckás tájat, az itt jellemző
borókát, és Petőfi Az Alföld c. verséből is ismert vörös vércsét ábrázolja.

Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Ökoturisztikai célpont lehet a Péteri-tó
 
 

300 millió forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, hogy visszaalakítsa az egykori szikes tó, a Péteri-tó eredeti mederalakulatát. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába. A projekt részleteit 2017. március 30-án sajtótájékoztató keretében ismertettük a helyszínen.

   
 

A Petőfiszállás, Pálmonostora és Csengele között fekvő egykori szikes tó, és a környékén lévő szikespuszta-maradvány kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, élővilága is a múlt nagy kiterjedésű szikes pusztáira emlékeztet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a Péteri-tó, mint természeti érték büszkesége a Kiskunsági Nemzeti Parknak, és az egész környéknek. Az egykori szikes tó mederalakulatának visszaállítását fejlesztési források bevonásával a Kormány is támogatja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Nagy felelőssége lesz Pálmonostora és Petőfiszállás önkormányzatainak, hogy a most megvalósuló tájrehabilitáció adta lehetőséggel éljenek, azt a környék turizmusának fellendítésére hasznosítsák. Fontos feladat, hogy a közösség érdekében megőrizzük a magyar vidéket” – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

Cseszkó László György, Pálmonostora polgármestere és Szász János, Petőfiszállás polgármestere annál is inkább üdvözölték az élőhely-helyreállítást, hogy a sajtótájékoztatón ők is beszámolhattak egy, a két település által közösen beadott IPA pályázatról, amely sikeres elbírálás esetén a nemzeti park KEHOP projektjéhez kapcsolódva egy új fejlesztési pályára állítaná a Péteri-tavat és környékét.

A „Vándormadarak nyomában” című pályázatból többek közt egy 4 km hosszú tanösvény épülne, melynek egy része látványos módon a nádvilágon haladna keresztül, nyílt vízre néző madármegfigyelővel a közepén. Ezen kívül épülne még egy tóba nyúló madármegfigyelő, a természetfotósok számára pedig profi fotósles is. 

Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területkezelési igazgatóhelyettese ismertette, milyen beavatkozásokat tervez a nemzeti park a Péteri-tónál a KEHOP pályázatból.

„Célunk, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsuk az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak” – mondta az igazgatóhelyettes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annak érdekében, hogy újra egységes legyen a tó medre, elbontják az 1. és 2. tó közötti gátat, valamint a Kocsis-rét és a 2. tó közötti töltést. A nádas felületét mintegy 30 hektárral csökkentik majd, a nyílt vízfelületek növelése érdekében. A feltöltő csatornák és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak felújításával megoldják a vízutánpótlást és a vízvisszatartást. Továbbá felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta (zsilipek, épületmaradványok, gátak, ivadéknevelő tavak), ezzel is növelve a terület természetességét.

A már meglévő tanösvények és kilátók mellé egy újabb kilátót és egy madármegfigyelő lest is épít a nemzeti park.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A látványos madárparadicsom a környező településekről, valamint Kiskunfélegyházáról és Kecskemétről is számos érdeklődőt vonz majd a reményeink szerint, hogy egy távcsővel felszerelkezve bepillantsanak az itt nyüzsgő vízi világba – fűzte hozzá Tajti László.

 

Jelenleg a munkálatok tervezése és előkészítése folyik, a terepi kivitelezés 2018-ban kezdődhet meg.

   
 
2017.03.31.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
Fehértavi darvadozás 2017.
www.kolon-to.com
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design