magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Ökoturisztikai célpont lehet a Péteri-tó
 
 

300 millió forintot nyert a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, hogy visszaalakítsa az egykori szikes tó, a Péteri-tó eredeti mederalakulatát. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába. A projekt részleteit 2017. március 30-án sajtótájékoztató keretében ismertettük a helyszínen.

   
 

A Petőfiszállás, Pálmonostora és Csengele között fekvő egykori szikes tó, és a környékén lévő szikespuszta-maradvány kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, élővilága is a múlt nagy kiterjedésű szikes pusztáira emlékeztet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a Péteri-tó, mint természeti érték büszkesége a Kiskunsági Nemzeti Parknak, és az egész környéknek. Az egykori szikes tó mederalakulatának visszaállítását fejlesztési források bevonásával a Kormány is támogatja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Nagy felelőssége lesz Pálmonostora és Petőfiszállás önkormányzatainak, hogy a most megvalósuló tájrehabilitáció adta lehetőséggel éljenek, azt a környék turizmusának fellendítésére hasznosítsák. Fontos feladat, hogy a közösség érdekében megőrizzük a magyar vidéket” – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

Cseszkó László György, Pálmonostora polgármestere és Szász János, Petőfiszállás polgármestere annál is inkább üdvözölték az élőhely-helyreállítást, hogy a sajtótájékoztatón ők is beszámolhattak egy, a két település által közösen beadott IPA pályázatról, amely sikeres elbírálás esetén a nemzeti park KEHOP projektjéhez kapcsolódva egy új fejlesztési pályára állítaná a Péteri-tavat és környékét.

A „Vándormadarak nyomában” című pályázatból többek közt egy 4 km hosszú tanösvény épülne, melynek egy része látványos módon a nádvilágon haladna keresztül, nyílt vízre néző madármegfigyelővel a közepén. Ezen kívül épülne még egy tóba nyúló madármegfigyelő, a természetfotósok számára pedig profi fotósles is. 

Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területkezelési igazgatóhelyettese ismertette, milyen beavatkozásokat tervez a nemzeti park a Péteri-tónál a KEHOP pályázatból.

„Célunk, hogy a lehetőségekhez mérten visszaalakítsuk az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát. Az így megújuló vizes élőhely szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet, mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számtalan védett fajnak” – mondta az igazgatóhelyettes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annak érdekében, hogy újra egységes legyen a tó medre, elbontják az 1. és 2. tó közötti gátat, valamint a Kocsis-rét és a 2. tó közötti töltést. A nádas felületét mintegy 30 hektárral csökkentik majd, a nyílt vízfelületek növelése érdekében. A feltöltő csatornák és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyak felújításával megoldják a vízutánpótlást és a vízvisszatartást. Továbbá felszámolnak minden olyan létesítményt, ami az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta (zsilipek, épületmaradványok, gátak, ivadéknevelő tavak), ezzel is növelve a terület természetességét.

A már meglévő tanösvények és kilátók mellé egy újabb kilátót és egy madármegfigyelő lest is épít a nemzeti park.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A látványos madárparadicsom a környező településekről, valamint Kiskunfélegyházáról és Kecskemétről is számos érdeklődőt vonz majd a reményeink szerint, hogy egy távcsővel felszerelkezve bepillantsanak az itt nyüzsgő vízi világba – fűzte hozzá Tajti László.

 

Jelenleg a munkálatok tervezése és előkészítése folyik, a terepi kivitelezés 2018-ban kezdődhet meg.

   
 
2017.03.31.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design