magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
A hét vadvirága a tarka sáfrány és az egyhajúvirág
 
Tavaszköszöntő sorozatunkban - amelyben minden héten bemutatunk egy vagy több, az adott időszakban virágzó növényfajt - ezúttal két, hasonló élőhelyen és nagyjából egyidőben nyíló virág kerül sorra.
   
 

A sáfrányok – vagy ahogy talán még többen ismerik: krókuszok – igen gyakoriak mind a kertekben, mind a boltok polcain nőnap táján. Azt talán már kevesebben tudják, hogy több fajuk a természetben is előfordul hazánkban. A négy, Magyarországon honos faj közül mindössze egy él a Duna-Tisza közén, ez pedig a tarka sáfrány (Crocus reticulatus).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Tarka sáfrány)

Virágzáskor magassága alig 4-8(- 12)cm; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg pl. a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. Igen ritkán ezek a csíkok hiányozhatnak, ilyenkor a növény rokonára, a hasonlóan apró termetű fehér sáfrányra (Crocus vernus /C. albiflorus) hasonlít, azonban ott a lepellevelek csúcsa kerekebb, illetve élőhelyeik sem fednek át.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fehér sáfrány, Júliai-Alpok, Szlovénia)

Enyhe tél esetén gyakran már január végén - február elején virágzásnak indulhat az állományok egy része, de leggyakrabban február végén – március közepén nyílik. Hegyvidéki rokonfajainak virágzása ugyancsak a tél erősségétől, hosszától függ. A hazánkban igen ritka, de a szomszédos országok magashegységeiben többfelé gyakori, 10-20cm magas, sötétlila lepellevelű kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) pl. egyes romániai lelőhelyein gyakran csak április végén, május elején nyílik, míg hazai példányai rendszerint márciusban virítanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Kárpáti sáfrány, Bihar-hegység, Románia)

Az első tarka sáfrányok megjelenését néhány nap múltán rendszerint az egyhajúvirágok (Bulbocodium vernum) nyílása követi. Rózsaszín lepelleveleinek hossza 3-5(-8)cm, szélességük 0,4-1,5cm között mozog. A gyepen növő példányok virágai általában kisebbek, csillag alakban szétterülnek, míg az erdők alatt a virágok rendszerint – de nem törvényszerűen – nagyobbak, ilyenkor a virágok a földtől is jobban elemelkednek, megjelenésükben olykor az ősszel nyíló kikericsekre hasonlítanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Egyhajúvirág)

Az egyhajúvirág Európa közép- és magashegységeinek hegyi rétjein helyenként még nem ritka, hazánkban azonban alig néhány állománya ismert a Dél-Kiskunságban, a Nyírségben, illetve a Gödöllői-dombvidéken, és általában ezek is igen kis példányszámúak. Legnagyobb állománya, amely kedvező években akár több tízezer virágzó növényt számlál, az ásotthalmi Csodaréten él. A tarka sáfrány valamivel gyakoribb, a Duna-Tisza közi, nyírségi és mezőföldi alföldi lelőhelyein kívül megtalálható a Gödöllői-dombvidéken, és szórványosan a Bakonyalján, Tolnai-dombvidéken, Tengelici-homokvidéken.

Mind a tarka sáfrány, mind az egyhajúvirág alapvetően homoki tölgyesek, sztyepprétek faja, azonban élőhelyeik fogyatkozásával gyakran az azok helyén létrehozott mesterséges nyarasok, akácosok alatt találjuk őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Egyhajúvirág és tarka sáfrány)

A tarka sáfrány védett, míg az igen ritka egyhajúvirág fokozottan védett, így gyűjtésük, károsításuk szigorúan tilos!

Szöveg és fotók: Aradi Eszter

   
 
2017.03.14.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design