magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben
 
 

A hosszú hóborítás, és az utóbbi években szokatlanul hideg téli hónapok után úgy tűnik, lassan megérkezik a tavasz. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság – amolyan tavaszköszöntőként – sorozatot indít, amelyben minden héten röviden bemutat egy (vagy olykor több), az adott időszakban virágzó növényfajt.

   
 

Mi mással is kezdhetnénk sorozatunkat, mint egyik legismertebb vadon élő növényünkkel, 2017-ben az év vadvirágának is választott kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis), amelynek nemesített rokonfajai a legtöbb kertben is ott virítanak a tél múltával.


 

 

 

 

 

 

 

 

 (Nagy István felvétele)

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása erősen függ az időjárástól. A hó olvadása után, illetve a kemény fagyok elmúltával gyakran már február közepén megjelennek fehér leplű, lecsüngő virágai. Magassága ekkor rendszerint 7-15 cm között mozog – egyes kerti fajok ennél jóval nagyobbak is lehetnek, és enyhe tél esetén akár hetekkel korábban is virágzásnak indulhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 


(Aradi Eszter felvétele)

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Duna-menti ligeterdőkben fordul elő a faj, legnagyobb példányszámú állományai Solt, Ordas, Harta térségében találhatóak. Itteni populációi a múlt héten kezdtek virágozni, a nappali felmelegedés hatására, és az éjszakai fagyok elmúltával a napokban már teljes pompájukban nyílnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(Kovács Sándor felvétele)

Mint az elsők között megjelenő tavaszi virágot, régóta tömegesen gyűjtötték, ami az állományok megfogyatkozásához, a genetikai állomány leromlásához vezetett. Utóbbi oka az, hogy először mindig a legnagyobb, legszebb virágú példányokat szedik le a kirándulók (amikor épp nem a közel teljes állományt tarolják le, hogy a piacon ezerszámra árulják), így csak a gyengébb, kisebb termetű és virágú példányok tudnak magot érlelni, és tovább szaporodni, majd még közülük is újra és újra letépik a nagyobb virágúakat, és így tovább. Emiatt az Európai Közösség természetvédelmi szempontból jelentős növényei közé került, 2005 óta gyűjtése, árusítása tilos. Egy szál hóvirág leszedése 10.000 Ft büntetést vonhat maga után, így inkább vadon, természetes élőhelyén, vagy akár egy arborétumban (pl. Fővárosi Állat- és Növénykert, Alcsúti Arborétum) tett kirándulás keretében gyönyörködjünk bennük!


Tavaszi tőzike
(Aradi Eszter felvétele)

A hóvirághoz valamelyest hasonló, vele nagyjából egyidőben nyíló tavaszi tőzike (Leucojum vernum) a KNPI működési területén nem fordul elő, de a Dunántúli lelőhelyein (mint pl. a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Csáfordjánosfai, több milliós állomány) is lassacskán virágzásnak indul – érdemes arrafelé is tenni egy túrát, ha lehetőség nyílik rá! Mindkét hazai tőzike-fajunk (a most nyíló tavaszi, és a májusban virágzó nyári tőzike) védett, ne vigyük őket haza, legfeljebb csak fényképen.

Aradi Eszter

   
 
2017.03.08.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design