magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Szorult helyzetből mentettünk egy karvalyt Szegeden
 
   
 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ügyeleti telefonjára érkezett a bejelentés a hétvégén, hogy Szegeden, az Egyetem utca 2. szám alatti épület belső udvarának védőhálója alá szorult egy ragadozó madár. Bakacsi Gábor, az illetékes természetvédelmi őrkerület-vezető beszámolóját adjuk közre a mentőakcióról:

 

 

A régi, békebeli palota belső udvarának négy emelete fölött, a tető síkjában háló van kifeszítve, hogy a galambokat távol tartsa, fészkelésüket megakadályozza. Murphy-féle törvény: ha valami elromolhat, az el is romlik egyszer. No, ez a háló meg kiszakadt és a lyukon bejutott egy karvaly. Talán egy verebet vagy cinegét üldözött. Kifelé viszont már nem lelt rá a résre.

Érkezésemkor, mint a denevér, fejjel lefelé csüngött, közel 20 méter magasan. Mindössze némi etológiai ismeret, valamint egy horgász szák állt rendelkezésemre a befogáshoz. No meg egy nagy adag elszántság: meg kell menteni a szép kis ragadozót, és hittem, hogy sikerülni fog. Névjegyet, telefonszámot adtam a portán, és kértem, hogy hívjanak, mert sötétedés után már nem az ég felé fog próbálni elszállni, hanem leül valamelyik párkányra. Onnan aztán valamelyik ablakból kihajolva már „csak” meg kell szákolnom.

18:30 után csörgött is a mobilom. Ült a madár a negyedik emeleti párkányon és pont ablak alatt. Kocsiba ültem és indult az akció, némi szépséghibával. Világosság szűrődött ki a termekből, folyosókról. Nyikorogva nyílott az ablak, valamint a szák hálórésze a lefele merítés során lekonyult. Az éberen figyelő madár kipattant a feszes hálófenékből és elkezdett röpködni. Naná, hogy mindig a túloldalra. Ingajáratban üldöztem a páros és páratlan oldal közt és nyitogattam azt az ablakot, amely hívogató világosságába előzőleg becsapódott a madár. Először az alsókat, majd a felső, félköríves díszeseket is, melyeknek peremére landolt koppanás után. Ha berepült volna a folyósóra, ott elfogni gyerekjáték lett volna, hisz a belmagassága „csak” 4,5 méter. Kb. egy órányi játszadozás után, amely alatt közösen átszellőztettük a folyosót és néhány termet is, eljött a nagy pillanat. A kétszárnyú nyitott ablak közti párkányon üldögélő karvalyt zseblámpával elvakítva sikerült megszákolnom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pár fotó, néhány film-snitt után mehettünk mindketten haza, hogy kipihenjük a befogás fáradalmait, stresszét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A madár egy kartondobozban töltötte az éjszakát, reggel aztán kapott egy MME jelölőgyűrűt és szabadon engedtem. Remélem, hogy visszaesőként nem találkozok vele ugyanott. Mert egyszer volt Budán kutyavásár. Nem biztos, hogy másodszor is sikeresen megoldanánk közösen ezt a befogósdit. Azért, hogy ne ismétlődjön meg az eset, kértem az illetékeseket, kezdeményezzék a háló kijavítását, amilyen hamar ez lehetséges. Megígérték, és remélem, hogy ezt be is tartják.

Bakacsi Gábor, őrkerület-vezető

   
 
2017.03.07.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design