magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
90 milliós fejlesztés a fülöpházi homokbuckákon
 
   
 

90 millió forintból új fogadó- és bemutató épületet épít a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) a Fülöpházi buckavidék nevű területen.  A Naprózsa Erdei Iskola mellett létesülő beruházás a térség védett természeti területeinek látogatóit szolgálja ki a jövőben. A projekt részleteit 2017. február 24-én sajtótájékoztató keretében ismertették a helyszínen.

A Fülöpházi homokbuckák az egyik leglátványosabb, különleges arcát mutatja a változatos élőhelyekkel rendelkező Kiskunsági Nemzeti Parknak, méltán kedvelt kirándulóhely. A terület turisztikai vonzerejét növeli, hogy Budapestről is könnyen, gyorsan megközelíthető Kecskeméten át.

A sajtótájékoztatón Dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője a fülöpházi projekt jelentőségét méltatva kiemelte: a Kormány törekszik a belföldi turizmus fellendítésére, ezzel pedig összhangban áll a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai beruházása is. Elmondta, az új fogadóépület nem csak Fülöpházának, hanem az egész térségnek fontos, új lehetőséget teremt a programok szervezése terén, és hozzájárul, hogy a Kiskunság, melyhez gyerekkora óta ezer szállal kötődik, méltó helyet kapjon a hazai turisztikai palettán.

 

  

 

 

Nagyné Balogh Csilla, Fülöpháza polgármestere is üdvözölte a beruházást, amely reményei szerint növelni tudja majd Fülöpháza népszerűségét és látogatottságát.

„Településünk természeti adottságainak köszönhetően kedvelt kirándulóhely. Bízom benne, hogy lehetőség nyílik Fülöpháza és a Naprózsa Ház szolgáltatásait igénybevevők között egy szorosabb kapcsolat kialakítására” – mondta. „Fülöpháza felajánlja segítségét annak érdekében, hogy az itt őrzött természeti értékéket és a településünket minél szélesebb körben megismertessük” – tette hozzá.

A Kiskunsági Nemzeti Park területén kezdődő projekt részleteit Ugró Sándor, a KNPI igazgatója ismertette.

„Az itteni programok szervezését és lebonyolítását nehezíti, hogy a térségben nem található olyan fogadó- és bemutató épület, amely a turisztikai programok kiindulási helye, konferenciák megvalósítási helyszíne lesz. Az erdei iskola ugyan alkalmas 30 fő táboroztatására, de turisták vagy nagyobb csoportok fogadására, szakmai programok, tanácskozások megtartására már nem” – ismertette Ugró Sándor.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 90 millió Ft támogatásból épülő Naprózsa Ház ezt a hiányt igyekszik majd betölteni.

 

Láthatatlan tanösvény és mikroszkópikus világ a Naprózsa Házban

A közvetlenül a Naprózsa Erdei Iskola mellett épülő új fogadó- és bemutató épület a Kiskunsági Nemzeti Park fülöpházi térsége védett természeti területeinek és attrakcióinak látogatóit szolgálja ki a jövőben.

Gyerekek és felnőttek számára is sokoldalú információkat nyújt majd a Naprózsa Ház a környező Natura 2000 területekről, azok változatos világáról. A fülöpházi homokbuckák a Natura 2000 hálózat kiemelt jelentőségő természetmegőrzési területe, mely kiemelt jelentőségű élőhelytípust, az un. Pannon homoki gyepek, a Pannon homoki borókás-nyárasok és a Pannon szikes sztyeppék és mocsarak még fellelhető gyöngyszemeit őrzi.

 

 

„Rendkívül érdekesnek ígérkezik a Naprózsa Ház „Láthatatlan tanösvénye”, ahol egy sötét szobában csak hallásra, tapintásra és szaglásra támaszkodva fedezhetjük fel a környezetet, melyet a valóságban is megtapasztalhat a területre kilátogató vendég. Ezen kívül nagyítók és mikroszkópok segítségével bepillantást nyerhetünk abba a világba is, amely szabad szemmel nem vagy alig látható” – sorolta a tervezett újdonságokat Ugró Sándor.

A múlt századi tanyasi világ hétköznapjait bemutató kiállításhoz kapcsolódva a gyakorlatban is ki lehet majd próbálni különböző kézműves tevékenységeket. A látogatók szalmából, csuhéból és vesszőből különböző tárgyakat készíthetnek. Nemezelhetnek, kukoricát morzsolhatnak, népi játékokkal játszhatnak.

A Naprózsa Ház földszintes, látható tetőteres, galériázott épületének nettó alapterülete 222,68 m² lesz.

Az igazgató azt is elmondta, hogy nagy szükség volt már egy olyan információs pontra és gyülekező helyre, ahol a nemzeti park látogatói számára biztosított a kiadványokhoz való hozzáférés, a mosdóhasználat, időszakos rendezvények esetén a tálalókonyha pedig büféüzemeltetést is lehetővé tesz. Biztosítható a terepi megfigyelésekhez szükséges eszközök kölcsönzése is. A szomszédos erdei iskola szálláshelye és az új létesítmény tálalókonyhája lehetőséget biztosít több napos konferenciák, szakmai találkozók szervezésére is.

A tervek szerint 2018 tavasztól várja a nemzeti park az érdeklődőket és csoportokat a Naprózsa Házban.

 

„A Naprózsa Ház a homokon” című KEHOP 4.1.0 projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

   
 
2017.02.24.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design