magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
A hónap aktualitása: a madáretető tollas vendégei
 
   
 
Újra „hűvös szelek járnak, s nagy bánata van a cinege madárnak” – főleg akkor, ha hideg reggelen a madáretetőt üresen találja.
Ez időtájban sokan felteszik az ilyenkor mindig aktuális kérdéseket: - mikor kezdjük a madarak etetését? – mivel etessünk? – van e verébmentes madáretető? – milyen csúnya madár tizedeli a kis énekeseket? – hogy csak a leggyakoribb kérdéseket említsem.

Vegyük akkor sorjában. Mikor kezdjük a madarak etetését? – akkor, amikor az idő már igazán téliesre változik, azaz erősen zúzmarásak a növények, ónos eső borítja be a fák ágait, törzseit, vagy leesett az első hó. Ha elkezdtük az etetést, akkor azt folyamatosan végezzük a tél végéig! Enyhébb napokon kevesebbet, hideg napokon többet szórjunk az etetőbe. Az is fontos, hogy reggel mindig legyen eleség a madáretetőben, mert a hideg éjszaka nagyon lezsarolja a kis testüket.
 
Mivel etessünk? Legegyszerűbb, ha napraforgót adunk, de ha az nincs, akkor lehet tökmagot, diót, sótlan, füstöletlen szalonnát, faggyút, vajat, túrót, zsiradékot vagy nyers húst is. A rigóféléknek apróra vágott, almát, körtét, bodza bogyót, csipkebogyót, berkenyét, szőlőt vagy főtt zöldségféléket.

Mivel NE etessünk! Kenyeret, (kiflit, zsemlét, kalácsot, morzsát, stb.) és lisztből készült ételeket, sós, füstölt és, fűszeres húsokat ne adjunk madarainknak, mert gyomor és bélgyulladást kaphatnak.
Van e verébmentes etető? Ilyen nincs, de talán nem is baj, mivel „a veréb is madár” szokták mondani és ez így is van. Ők is a szaporodás időszakában rengeteg kártékony rovart fogyasztanak. Ezért ne haragudjunk rájuk, ha télen ott dölyfösködnek az etetőben. Az alulról nyíló etetőket nem igen szeretik, ezért ilyeneket érdemes alkalmazni.

Milyen madár zsákmányolja a kis tollasokat? Hát ez nem más, mint a karvaly, (ritkábban héja) amely húsevő ragadozó madár. Neki az a szerepe a természetben, hogy a gyengéket kiválogassa és ez által az énekes madarak állományát életerősen fenntartsa.

Milyen madarak várhatók az etetőn? Az etetőre járnak: a széncinegék, kék cinegék, esetleg barátcinegék, zöldikék, tengelicek, erdei –, téli pintyek, mezei -, házi verebek, harkályok, olyan helyeken (parkok, erdők közelében) megjelenhetnek a csuszkák, őszapók, meggyvágók is. A földre szórt eleség között a fekete rigók, fenyőrigók, vörösbegyek szoktak kutatni.

Egyszóval nagyon szép díszes madársereget figyelhetünk meg a házunk táján a téli hónapokban. Nem kis örömet szereznek kicsiknek és nagyoknak a nyüzsgésükkel, tarka tollruhájukkal.
Kedves Természetbarátok! Szenteljenek egy kis eleséget és időt ezeknek a madarak megsegítésére és megismerésére, higgyék el, sok kellemes percet tölthetnek el a társaságukban. Abban teljesen igazuk van, hogy az ember létezése előtt is megvoltak ezek az apróságok, de egy kis gondoskodás még sosem ártott meg senkinek.

Ha a gyermekeinket megtanítjuk a természet szeretetére és tiszteletére, akkor az emberi társadalomban is sokkal jobban megtalálják a helyüket és embertársaink iránt is sokkal tisztelettudóbbak és barátságosabbak lesznek, ezt én már megtapasztaltam.
 

 Kovács Sándor természetvédelmi őr
 
 
   
 
2016.12.06.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design