magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Partifecskék hódítása a bácsbokodi homokbányában
 
   
 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei Helyi Csoportja, valamint Bácsbokod Nagyközség Önkormányzata közös összefogásának köszönhetően a Bácsbokod mellett található homokbányában az idei év áprilisában kialakításra került egy meredek fal szakasz, mely az előzetes elképzelések szerint a telepesen költő védett partifecskének (Riparia riparia) és fokozottan védett gyurgyalagnak (Merops apiaster) hivatott fészkelőhelyet biztosítani.

A közös megvalósítás olyan jól sikerült, hogy május végére 400 pár partifecske és 30 pár gyurgyalag foglalta el a számára felkínált költőhelyet. A madarak zavarása és a homokfal elbányászása költési időben a teljes telep megsemmisülését eredményezheti, ezért a lakosságot tájékoztató figyelem felhívó táblák is kihelyezésre kerültek.

Felső-Bácskában már több mint 10 éve folyik a partifecskék telepeinek költési időben történő felkeresése és a madarak gyűrűzése, mellyel a kutatók arra próbálnak választ találni, hogy a telepek között milyen átmozgások vannak egyes költési szezonokon belül, valamint azt szeretnék megtudni, hogy egyes példányok évek múltával is ugyanazt a telepet keresik-e fel, vagy akár több tíz kilométer távolságra levő költőhelyet választják. Az eddigi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az Alsó-Duna-völgyi madarak egy nagy populációt alkotnak, és egymással viszonylag gyakran keverednek akár egy fészkelési időszakon belül is, de nagyon sok még a megválaszolásra váró kérdés a faj viselkedését és vonulását illetően. Feltételezhető, hogy ez a faj az Egyenlítőtől délre tölti a telet, de a kutatók pontos információval nem rendelkeznek a partifecskék telelőhelyéről, vonulási útvonaláról.

Május 31.-én mintegy 160 általános iskolás diák és 10 pedagógus, valamint az önkormányzat dolgozóinak részvételével egy bemutató gyűrűzést tartottak a szakemberek a homokbányában.

A madárgyűrűzés során összesen 160 partifecskét és a gyerekek nagy örömére egy gyurgyalagot jelöltek meg fémgyűrűvel. 23 olyan partifecske is hálóba akadt, amely már viselt gyűrűt. Ezek közül 3 példány 2016-ban Baján, 12 példány 2015-ben Bácsalmáson, 3 példány 2015-ben Garán, 3 példány 2014-ben Bácsalmáson és 1 példány 2014-ben Baján kapott gyűrűt. Érdekességként egy szerb gyűrűs madarat is sikerült megfogni, aminek a gyűrűzési adatait egyelőre nem tudják a szakemberek, de feltehetően a Vajdaságból származik.

Ez az európai szinten sajnos csökkenő állományú madárfaj, hosszú távú vonuló és mindössze 10-15 gramm testtömeget ér el. A partifecskék a hazai veszélyeztető tényezőkön túl (fészkelőhelyek állapotának leromlása, szándékos zavarás, homok kitermelés fészkeléskor…) számos veszélynek vannak kitéve a vonulás során. Ezért is fontos, hogy a magyarországi fészkelőhelyein a lehető legtöbb védelmi intézkedéssel próbáljuk segíteni költésük sikerét.

Bácsbokod önkormányzata nagyon pozitívan állt a természetvédők ötletéhez és a homokbányát a madarak számára költésre alkalmassá tette, ez is jól mutatja, hogy a település mennyire magáénak érzi Bácsbokod természeti értékeit és azért tenni sem rest.

A program sikere arra ösztönzi a résztvevőket, hogy a jövőben is folytassák a közös védelmi tevékenységet és a környezeti nevelési célzatú demonstrációs gyűrűzéseket, terepi foglalkozásokat, ami mind hozzájárulhat ahhoz, hogy a felnövő generációk még környezettudatosabban éljenek és fontosnak tartsák a helyi értékek megőrzését.

 

Tamás Ádám

természetvédelmi őr

 

 

   
 
2016.06.07.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design