magyar english deutsch
Helyszín
Megye:
Település:
Időpont:
Időtartam:
Ingyenes:
Típus:
Kulcsszó:
A fenti szempontok közül legalább egy megadása kötelező.
Vagyonkezelési Koncepció

ITT

Áttekintő térkép

 
Az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekkel érintett földrészletekrõl
Natura 2000 helyrajzi számos lista településenként
A normaszöveg és e helyrajzi számos lista megtalálható ITT.
 
A térképi megjelenítés ITT érhető el.
Óra
 
Az óráról itt érdeklődhet.
 
Közadatkereső

Natura 2000 fenntartási tervek
 
Csapatépítő tréning a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben
 
   
 

Egy hazai kereskedelmi bank dolgozói, közel 100 személy a Dél-Alföldre látogatott és csapatépítő tréning keretében a környezetvédelem érdekében tevékenykedett 2010. szeptember 26-án, pénteken délután. Szatymaz közigazgatási határában a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben, a szegedi Fehér-tó térségében, valamint Natura 2000 területen dolgoztak. Sajnos akadt munkája a 4x5 fős csapatnak. Az E 5-ös főút padkáján, valamint a Szatymaz-Sándorfalva közti út mentén közel 50 zsák szemetet szedtek össze az önkéntesek.

Ez jól bizonyítja, hogy hazánkban a környezettudatos magatartás még gyerekcipőben jár. A lakosság jelentős része ott szabadul meg a tárgyaitól, ahol éppen feleslegessé vált, gondolva itt a sörös doboztól a reklám szatyorig, a motor olajos flakontól az ásványvizes műanyag palackig mindenre. Igaz ez utóbbira szinte késztetik is az embereket! Alig, vagy nem is kapni visszaváltható kupában, az egyszer használatos meg „eldobható” néven lett forgalmazva évekig. Bár van elmozdulás pozitív irányba, ma már a gyártók adják a tippet a fogyasztónak: „Az üres palackot összepréselve és visszazárva helyezze a műanyaggyűjtőbe” .A definíciót viszont nem írják rá: mi minősül műanyaggyűjtőnek, és azt sem, hogy pl. a védett és nem védett területek nem azok.  A tranzit forgalom sem válik javára az országnak. Déli és keleti szomszédaink otthonosságra törekedve biztosítják a balkáni állapotokat. Tiszetelet a kivételeknek. Jó lenne követni a Szlovén példát. Évekkel ezelőtt kitakarították az országot és elhatározták, hogy nem szemetelnek. És működik, csak akarni kell. Ez nem pénz, hanem szándék és szemlélet kérdése.

A nemzeti park igazgatóságok a maguk módján próbálják a szemlélet formálásból kivenni a részüket. Óvodás, kis iskolás, és felnőtt csoportok vezetése során nem csak a védett területeket és fajokat mutatják be, hanem a környezetvédelem fontosságára is felhívják a figyelmet.

A bankosok látványosabb feladatot is vállaltak. A Beretzk Péter kilátótorony festését.

Tízen megfelelő védőfelszerelést magukra öltve lekenték a balesetmentesen elérhető felületeket. Evvel a korhadást, gombásodást akadályozták meg, valamint esztétikusabbá tették a tornyot az őszi daruvonulásra. 5 fő a társadalmi munkát a Fehér-tó területén a Kutatóháznál végezte. Vihar által kidöntött fát, torony javítás során kimaradt faanyagot és téglát rakodtak majd talicskáztak nagy lelkesedéssel a napsütéses szép időben. Végezetül a Tisza-völgyi Bemutatóházban levő kis kiállításunkat tekintettük meg és beszélgettünk a környezet és természetvédelem fontosságáról és szépségéről.

Remélhetőleg idén is igénybe veszik a Fehér-tó lecsapolt tómedreit inni és éjszakázni vándorlásuk során az északról ide érkező darvak. Tavaly 29 000 volt a legtöbb. Ez a látványosság október és november hónapokban bárki által szabadon megtekinthető ebből a toronyból, ha áldoz rá 1-2 órát alkonyat táján. A környező mezőgazdasági területekről, kukorica tarlókról, gyepekről és őszi gabonavetésekről húznak be a biztonságos pihenőhelyre. Becslésünk szerint évente ezrek tekintik meg ezt a szép látványosságot. Természetesen a hajnali kihúzás is látványos, de kockázatosabb. Ha köd van, akkor a turista nem sokat lát a madarakból. A darvak meg a 120 kV-os légvezetékekből, amelyek nem is áramütéssel, hanem nyak vagy szárnytöréssel veszélyeztetik a vándorokat. Évente akár 10-20 példány is áldozatul esik a védett területen - sajnos. A földkábelbe helyezésük technikailag sem oldható meg, a 20 kv-os vezetékek „elásása” pedig pénz hiányában késlekedik.

Még egyszer köszönet a szervezőknek, Szatymaz Önkormányzatának, és mindenkinek, aki részt vett a munkában.

Bízunk benne, hogy terepi szakvezetéssel és egy hangulatos daruhúzással is tudunk majd kedveskedni önkénteseinknek.

 

 

                                                                         Bakacsi Gábor

                                                         természetvédelmi őrkerületvezető

   
 
2010.09.27.
Programnaptár
Természeti események
jan feb már ápr
máj jún júl aug
szep okt nov dec
SZÉCHENYI 2020 pályázatok
 
Átláthatósági nyilatkozat
KNPIg AKTUÁLIS

bejelentéseket
fogadják.

A környezetvédelem jeles napjai Kecskeméten.
A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában
 
Facebook
 
Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
www.kolon-to.com
 
 
 
A szalakóta védelme a Kárpát-medencében


 
 
OAKEYLIFE
 www.kolon-to.com
RAPTORS PREY LIFE
 

 

Élet az erdőben
 
 
 
 
 
Kolon-tavi Madárvárta

www.kolon-to.com

Muzsikál az erdő
Muzsikál az erdő
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design